Non-fictie jeugd

Netty van Kaathoven & Hiky Helmantel

http://www.nettyvankaathoven.nl

http://www.hikyhelmantel.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Netty van Kaathoven voor jongeren vanaf 6-9  jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 10-12 jaar

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek van Netty van Kaathoven voor jongeren van 13-15 jaar

 

De post
illustraties: Hiky Helmantel
tekst: Netty van Kaathoven


In dit willewete boek volgen we de Saran's kaarten van haar huis tot de huizen van haar schoolvriendjes en haar neefje Tjibbe. Ze wil ze allemaal een mooie zelfgemaakte uitnodiging sturen voor haar verjaardag. Papa stopt die kaarten in een envelop en schrijft de adressen en broertje Elon mag de postzegels plakken.


Je krijgen precies te lezen wat er op de envelop moet staan en welke postzegels erop moeten. Brieven die in Nederland blijven krijgen bijvoorbeeld anders postzegels dan brieven naar iemand die ver woont. Maar wat er moet nog meer op de envelop geschreven moet worden kun je lezen in het boek. Op de leuke afbeeldingen kun je zien dat Saran de kaarten op de bus doet en dat even later iemand van de post die brievenbus leeg maakt. De kaarten zijn nu op reis. In de tekst lezen we wat er allemaal gebeurt met de post van Saran...


We zien een heel mooie afbeelding van een heel groot postkantoor (verdeelcentrum) waar de post uit allerlei dorpen naartoe gebracht wordt. Later gaat die post weer verder om gesorteerd te worden. Ook van het sorteercentrum zien we een heel mooie afbeelding waar je precies op kunt zien wat er met de post gebeurt. En dan gaat de post wéér op reis. Veel post blijft in Nederland maar we zien op de volgende afbeeldingen dat brieven met het vliegtuig, de boot of andere vervoermiddelen mee gaan. Je zou zelf bijna een brief willen zijn.

In het midden van het boek wordt de reis van de kaart van Saran, van deur tot deur, op een grote uitklapplaat in zijn totaal in beeld gebracht.


Daarna volgt een stukje erg leuke postgeschiedenis, van postduif tot e-mail. Natuurlijk volgen er, zoals in alle willewete boeken, een verhaal op rijm - dit keer natuurlijk over de post - een paar leuke knutseldingen en een quiz met vragen over de post. En dan is het boek jammer genoeg weer uit.


Willewete boeken zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op vragen van jonge kinderen. De boeken blijven speciaal, als volwassene leer je er ook altijd nog wel iets van.
De combinatie van tekeningen die de tekst verbeelden en de leuke weetjes en tips die doorheen het boek staan maken het tot een heel vlot geheel. Kinderen kunnen met dit boek makkelijk een spreekbeurt over de post houden of zelf voor postbode spelen! Opnieuw een fijn, helder, interessant boek.


ISBN 9789044825701 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015

© Dettie, 31 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER