Non-fictie jeugd

Miranda Smith

Het oude Egypte
Uit de serie Navigators
Miranda Smith


Uit de serie ‘Navigators’ weer een prachtig vormgegeven boek. Deze keer over het Oude Egypte.
De eerste pagina’s geven een kaart weer, zodat je later terug kunt vinden waar we ons precies bevinden als er verteld wordt over Karnak of Giza. Ook is daar op te zien hoe het landschap er uit zag, de loop van de Nijl, de vruchtbare gronden daar tegenaan en de rest woestijn.
Sla de bladzijde om en je bent in de wereld van de farao’s, en hun dynastieën. Er waren vijf tijdperken: het Oude Rijk, het Middenrijk, het Nieuwe Rijk, de Late tijd en de Grieks-Romeinse periode.
Die komen allemaal in het boek aan bod met hun eigen bijzonderheden. Wist je dat het woord farao  ‘het grote huis’ betekent? Dan is het niet zo moeilijk te begrijpen dat hij de oppergod was, de machtigste persoon op aarde. Na zijn dood werd hij vereerd als godheid. Ook leg je dan makkelijker de link naar de vorm van de piramiden, die een trap naar de hemel waren, zodat de overledenen makkelijker naar de hemel kon klimmen.
De piramide van Cheops in Giza behoort tot de zeven wereldwonderen, de farao had daarvoor vaste arbeiders in dienst die in een nabijgelegen dorp woonden. Dat hebben archeologen allemaal teruggevonden. Daar vonden ze ook dat Egyptenaren al wisten hoe ze gebroken botten moesten genezen. Er is vele bekend over het leven van alledag, en ook dat staat natuurlijk in het boek, met prachtige afbeeldingen. Hoe een dorp er uit zag, hoe een piramide werd gebouwd hoe de doden gemummificeerd werden: je ziet het allemaal in mooie illustraties afgebeeld. Verder is er nog informatie over grafrovers, over de oorlogen die Egyptenaren voerden, over de meest bekende vrouwelijks farao Hatsjepsoet. Natuurlijk ook over Toetanchamon, en hoe het Egypte tenslotte in verval raakte.


Prachtig boek met zeer veel informatie, niet in lange teksten, maar gedoseerd. Soms is het maar een enkel regeltje, vaker wordt er wat meer uitgebreid verteld. En wie nog meer wil: met websites.


ISBN 9789054616535 | Hardcover| 48 pagina's | Baeckens Books | 2010
Met verklarende woordenlijst en register achterin.  Vertaald uit het Engels door Guy Brugmans
Vanaf 9 jaar

© Marjo 12 september 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER