Non-fictie jeugd

Rizanino Reyes

http://www.boccaccinimeadows.com

 

Plant
Illustraties: Sara Boccaccini
Tekst: Rizanino Reyes


Superhelden zijn planten absoluut, zoals Riz Reyes al in het voorwoord stelt.
Als je leest en ziet hoe zij leven, dan sta je versteld! Hoe zo’n bloem als een narcis - toch heel gewoon! – het toch maar klaarspeelt om altijd maar weer te overleven. Hij is niet voor niets de voorbode van de lente: tijdens de winter maakt hij onder de grond wortels aan om dan in het voorjaar weer fier zijn kopje boven de grond te steken.


En wist je dat narcissen het symbool zijn van kankerorganisaties? Dat is ook niet voor niets: wetenschappers zijn druk doende te onderzoeken hoe narcissenbollen wat betreft deze akelige ziekte nuttig kunnen zijn. Je kunt narcissen makkelijk binnen kweken om ze al vroeg te laten bloeien. Dat staat in het boek beschreven. Ook wordt er verteld over familieleden van de narcis die behoort tot de Amaryllidaceae. Een ui en bieslook horen ook tot deze familie, en het sneeuwklokje ook!


Als je ook nog een kader leest dat vertelt over de geschiedenis van deze  bloem - wie ze voor het eerst beschreef en hoe hun populariteit zo gegroeid is - dan weet je genoeg over deze bloem om te beseffen dat dat leuke gele bloempje heel bijzonder is! Behalve narcissen worden op eenzelfde manier ook een muntplant, sla (!), paddenstoelen tomaten en wortelen beschreven. En als je alles wil weten over de ananas of boerenkool kom je ook aan je trekken. Appels, natuurlijk die ook! En pompoenen en orchideeën.


Zoveel moois, zoveel weetjes. Bij iedere nieuwe plant staat vermeld waarom deze bepaalde plant een superheld is, en lees je over hun familie en over hun geschiedenis. En bij iedere plant staat beschreven hoe je hem zelf thuis kan kweken. Dat zal met de ene plant makkelijker gaan dan met een andere, maar het kan allemaal.
Het is dan misschien niet genoeg om van te eten, een appelboom heeft tijd nodig en boerenkool moet je volop zaaien wil je er een goed maal van kunnen bereiden. Maar het is alleen al leuk om te zien hoe een plant groeit.


Het hoofdstuk over de theeplant is erg boeiend: hoeveel soorten er zijn, en wat de voordelen van thee zijn, erg leuk om dat te lezen. En proberen maar!
Want ook thee kun je zelf opkweken! En wist je dat een camellia familie is van de theeplant?


Dit boek staat zo vol met informatie dat het je duizelt! Maar gelukkig staat alles in kleine kadertjes, die vaak gekleurd zijn in zachte tinten, fijn voor je ogen. En er staan veel afbeeldingen bij, realistisch en rustig van kleur: bij de meeste planten zijn er alle tinten groen, vooral bij de boerenkool natuurlijk en bij de wortel meer oranje…


De omslag is erg mooi. Je ziet kleurige bloemen, ook de letters van “Plant’ zijn opgebouwd uit bloemen, op reliëf.


Riz Reyes is tuinbouwkundige en onderwijzer. Hij werd geboren op de Filipijnen waar zijn vader een fruitplantage had. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij allerlei nieuwe en vreemde bloemen leerde kennen.


ISBN 9789047714071 | Hardcover | 61 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Vertaling uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting 26,4 x 31,6 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 20 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER