Non-fictie jeugd

Jeroen van der Spek

alt1000 dingen doen met kinderen in Nederland
Jeroen van der Spek


De titel zegt het al. In dit boek kun je allerlei dingen vinden waar je naar toe kunt gaan. Per provincie wordt verteld waar je terecht kunt om iets leuks te gaan doen.


In Groningen kun je bijvoorbeeld naar het stripmuseum waar je o.a. kunt leren hoe je een echt stripgezicht moet tekenen. Je kunt ook naar 't Blôde Fuottenpaad dat is een pad dat speciaal is aangelegd om op je blote voeten door de natuur te lopen. Je dompelt je voeten onder in een modderbad of je waagt je over de 'soeierdroaden' of je laat je benen lekker bungelen op de bungelbank.
Maar je kunt o.a. ook naar de schelpengrot, naar een zwemkasteel, een theaterbostocht maken of schatsuppen en wat dat is moet je maar in het boek lezen...


Helemaal aan de andere kant van Nederland, in Limburg, zijn ook heel leuke dingen te doen, zoals: een lekkere vlaai eten, darten met een hooivork of grotbiken in de mergelgrotten van Valkenburg of honderd meter tokkelen (afdalen langs een omlaag hangend touw) in Eijsden bij Maastricht of leren beeldhouwen bij Kinderknooppunt 91. Maar ook heel leuk is het Ridders & Roverspad lopen in Horst of een ritje met de bergboemeltrein in Simpelveld maken.


In het Oosten van Nederland, in Overijssel, kun je de Georun volgen, dat is een stepbikeroute van 11 kilometer lang. Onderweg moet je met behulp van je toolbackpack (een rugzak met opdrachten en materialen) zeven proeven oplossen. Bij elke goed uitgevoerde proef krijg je een nieuw routepunt dat je met een gps-ontvanger kunt opsporen. Als dat niet leuk is...
Maar een golfjeswandeling maken in Dalfsen is ook wel te gek. Je stapt in een AquaBubbel, een levensgrote doorzichtige luchtbel die op het water drijft en lopen maar, als je kunt blijven staan tenminste want zo makkelijk is het niet.


In Zeeland kun je weer heel andere dingen doen. Wat te denken van Zonnevlammen kijken bij de Volkssterrenwacht in Middelburg of... haaien aaien in Het Arsenaal in Vlissingen!

En zo staan er in dit boek 1000 dingen die je allemaal kunt gaan doen in je vakantie of weekend.
Het leuke is dat per provincie de bladzijden een eigen kleurrand hebben zodat je makkelijk kunt zoeken. Voorin het boek staan ook nog eens enkele dingen apart vermeld zoals 10 x  Kastelen, 10 x Speelbossen, 10 x Karten, 10 x Bijzondere bioscopen enz.
Achterin het boek staat per provincie alles wat genoemd is in het boek op een rij, zo kun je alles lekker snel terugvinden.
Met dit boek hoeft geen kind zich meer te vervelen, er is voor iedereen keus genoeg, veel dingen zijn gratis en voor andere doedingen moet je betalen. In het boek staan ook foto's bij sommige genoemde dingen zodat je kunt zien wat het is of hoe bijv. de AquaBubble eruit ziet.
Je krijgt gelijk zin om een heleboel van die leuke dingen te gaan doen!


Jeroen van der Spek heeft al eerder de boeken 1000 dingen doen in Amsterdam en 1000 dingen doen in Nederland verzorgd.


ISBN 9789021552699  Stevige paperback 352 pagina's Kosmos Uitgevers maart 2013
Zowel voor kinderen vanaf ca 10 jaar als hun ouders

© Dettie, 7 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER