Non-fictie jeugd

Floortje Zwigtman

https://floortjezwigtman.nl

https://www.sassafrasdebruyn.com

 

Het boek van het leven
Over bolle buiken, bonenbaby's en kraamfeesten
Illustraties: Sassafras de Bruyn
Tekst: Floortje Zwigtman


Het is Floortje Zwigtman wel toevertrouwd om bijzondere onderwerpen op haar eigen manier te brengen. Na het fantastische boek over Sinterklaas waarin echt alles over hem besproken werd, kreeg ik Het boek van het leven in mijn bezit. Opnieuw raak je in de ban van de schrijfstijl en de verhalen die Zwigtman over dit onderwerp vertelt.

Het boek begint met een volksverhaal over een vrouw die graag kinderen wilde hebben. Ze had in haar gebeden al zo vaak aan Maria gevraagd om haar te zegenen met een kind, maar helaas haar buik bleef leeg. Nu gaat ze iets doen wat niemand mag weten. Midden in de nacht rent ze stiekem naar de Moedersteen, daar moet ze een nacht op doorbrengen en dan zal ze zeker een kind krijgen. En daar ligt ze dan, hoopvol en bang tegelijk. En als ze ochtend wordt, weet ze dat ze dit keer eindelijk het zo gewenste kindje zal krijgen.
Prachtig verhaal natuurlijk.
Doorheen het boek kunnen we meer van dit soort volksverhalen lezen, ze zijn stuk voor stuk bijzonder en ook wel indrukwekkend.


Het volgende hoofdstuk heet "Het begin van jou bestaan". Daarin wordt verteld over het wonder van de zaadcellen en eicel die uiteindelijk de kiem vormen van een nieuw mensje.
De afbeeldingen daarbij zijn hilarische te noemen. We zien bijvoorbeeld een dikke ronde eicel, met lang haar en rode wangen, die een luikje in haar buik open doet om de zaadcel binnen te laten. Ze lacht.

Ook vertelt Floortje over het waarom van al het gepronk van manlijke dieren door middel van bijvoorbeeld kleurige veren, een groot gewei of bijzondere geluiden, dat is omdat vrouwtjes heel kieskeurig zijn! Ze willen wel een gezonde, sterke man! Ook moet die man laten zien dat hij zorgzaam is en in staat is een gezin te onderhouden. Sommige dieren geven zelfs cadeautjes! Sasafras de Bruyn heeft ook hier weer enorm grappige tekeningen bij gemaakt, je zit steeds te lachen als je ze ziet.

Alle mythes over waar de kinderen vandaan komen worden ook verteld, maar ook waarom ze op die manier aan anderen/kinderen gebracht worden.

Geweldig is ook het verhaal over een zwangere vrouw die onder invloed van haar hormonen trek had in de gekste dingen. En het gezegde is, geef een zwangere vrouw wat ze wil hebben, ze heeft het dan nodig. Maar deze vrouw wilde in de arm van de bakker bijten! Of ze haar zin krijgt?

En zo lezen we over het hele traject van zaadje en eicel, de zwangerschap, tot de uiteindelijke bevalling met o.a. de vele manieren waarop er in de wereld bevallen wordt.
Het is een van de leukste 'voorlichtingsboeken' die ik ooit gelezen heb. En ook al leest het mede door de afbeeldingen heel makkelijk weg, toch leer je enorm veel over het hele traject tijdens de zwangerschap en alle verhalen die er omheen bestaan.
Grote aanrader.


Floortje Zwigtman (1974) debuteerde in 2001 met Spelregels, een jaar later volgde het spraakmakende Wolfsroedel. Haar passie voor negentiende-eeuws Londen kon ze kwijt in de trilogie Een groene bloem, waarvoor ze een aantal jaren onderzoek deed. Zwigtman ontving voor haar boeken vele prijzen, waaronder de Gouden Uil en de Gouden Zoen.


ISBN 9789401452694 | Hardcover | 176 pagina's | Lannoo | 4 maart 2019
Afmeting 23,8 x 29 cm | Leeftijd 12+

© Dettie, 29 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Geheime Boek van Sinterklaas
illustraties: Sassafras De Bruin
tekst: Floortje Zwigtman


Wie de boeken van Floortje Zwigtman kent weet dat ze heel gedegen te werk gaat. Ze zoekt alles rond haar hoofdpersonages uit zodat het verhaal klopt met de tijd waarin ze leven. Met dit boek is het niet anders. Alles wat je wil weten over Sinterklaas en zijn hulpjes kun je terugvinden in dit mooie boek.


De verhalen beginnen natuurlijk met Sinterklaas zelf. Want wie is hij nu eigenlijk? Waar komt hij vandaan? Waarom geeft hij cadeautjes? enz. Er blijken vroeger een heel aantal Sint Nicolazen te hebben bestaan die best eens de Oersint kunnen zijn. Die Sinten krijgen we allemaal te zien en allemaal hebben ze wel iets waardoor ze onze Sint zouden kunnen zijn. Maar uiteindelijk is er maar één die de enige echte Sint Nicolaas is en dat is Nicolaas van Myra en hij komt uit... Turkije! Gelukkig wordt ons ook verteld hoe het kan dat de stoomboot nu uit Spanje komt.


'Dat heeft allemaal te maken met de duivelse helpers van Sinterklaas. Die namen stoute kinderen mee naar de hel. Maar toen het feest veranderde, vonden de bazen van de nieuwe kerk dat niet meer kunnen. Veel te katholiek!
Dus moest er een andere plek komen die ook doodeng was. Een spookhuis? Een eenzame ijsschots op de Noordpool? Een diepe kerker vol spinnen en slangen? Nee, Spanje!
In die tijd had Spanje een slechte naam. Dat kwam door de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en de Spaanse koning, die toen nog niet al te lang geleden was. De Spaanse soldaten hadden zich tijdens de oorlog zo wreed gedragen dat ze de nieuwe boemannen werden. En Spanje werd de nieuwe hel.'


Maar eigenlijk is het hulpje van Sinterklaas veel spannender. Voordat we bij onze veegroet Piet uitkomen lezen we de hele lange geschiedenis rond Piet. Aanvankelijk was hij een soort heel enge duivel die langzamerhand steeds minder eng maar wel grappiger werd. Deze hele geschiedenis is fantastisch om te lezen, mede door de vele toevoegende afbeeldingen van Sassafras de Bruin die doorheen het boek staan. Maar we zijn er nog niet, ook de liedjes van Sinterklaas worden besproken en de rare zinnen, zoals makkers staakt uw wild geraas, worden vertaald in hedendaags Nederlands.


Echt alles komt aan bod in dit boek bijvoorbeeld waarom Sinterklaas op een wit paard rijdt, waarom Piet zo'n pakje aanheeft, waarom de Sint met een stoomboot aankomt, welke kleren Sinterklaas heeft en waarom hij een staf gebruikt. Maar ook hoe je hulpsint kunt worden, waarom we een schoen zetten, hoe je rijmpjes kunt maken of kruidnoten, een banketletter of marsepein (met recepten) enz. enz.


Het boek van flink formaat, is fraai verzorgd, het heeft een mooie harde kaft én een leeslint, maar bovenal de uitvoering qua inhoud verdient een groot compliment.  Dankzij de mooie illustraties en sepiakleurige pagina's doet het nostalgisch aan, maar toont tegelijkertijd heel modern. Knap!


Je zou dankzij dit overzichtsboek zelfs een prachtige spreekbeurt kunnen houden over Sinterklaas en zijn hulpje! Er is namelijk geen enkele vraag over dit stel dat in dit boek niet beantwoord wordt. Grote pluim voor Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruin.


Zie ook inkijkexemplaar 1
en inkijkexemplaar 2 (iets naar beneden scrollen)


ISBN 9789461319937 | Hardcover | 174 pagina's | NUR 227, 240 | Uitgeverij Van Halwyck/Rubinstein | juli 2019
Afmeting: 28,5 x 21,4 cm | Leeftijd 12+ maar ook een prima boek voor volwassenen

© Dettie, 27 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER