Non-fictie jeugd

Dr. McAber

Gruwelkabinet
Dr. McAber
(Tom Adams)


Dr. Kim McAber schrijft het voorwoord. Op de zolder van het ouderlijk huis vond ze een kist met notitieblokjes en manuscripten, die van een voor haar onbekende voorvader waren.
Hij blijkt haar overgrootvader, een man die hield van het bizarre en daar aantekeningen over maakte. Wat hij ontdekte nam hij niet mee naar huis: hij schreef er over. En maakte tekeningen.
Deze verdeelde hij in categorieën: artificialia;  naturalia; spiritualis; scelus et supplicium; scientifica; magicae en morteum.


In dezelfde indeling vertelt nu zijn achterkleindochter over al deze bizarre voorwerpen. Bij een aantal staat een geschreven opmerking. Die is dan van haar hand.


Artificialia zijn voorwerpen die door mensen gemaakt zijn, maar die behoorlijk bizar zijn. En soms angstaanjagend - wat ook de bedoeling was waarschijnlijk!
Een perpetuum mobile – misschien weet je wat dat is? Het is een wiel dat als het eenmaal draaide nooit meer zou stoppen. Dat zou ook een zeer ongewone uitvinding zijn, zo’n machine. Maar helaas bestaat het (nog) niet.
In India heerste aan het eind van de achttiende eeuw een sultan, die gek was op tijgers. Tipu Sultan liet er eentje maken, een mechanisch wangedrocht. Als je aan een hendel draaide ging de tijger brullen, en de persoon die onder hem lag gillen. Dat moet toch wel een heel akelig ding geweest zijn!


In de categorie Naturalia wordt een rattenkoning beschreven: dat is een kluwen levende ratten die zodanig met hun staarten in de knoop geraakt zijn dat ze nooit meer vrij komen!
Er wordt verteld over opmerkelijke personen: een man die in de zestiende eeuw in Hongarije gewond raakte: hij kreeg een lans dwars door zijn hoofd. En overleefde dit ongeluk nog een jaar!


Bij de spiritualis (de geestenwereld) vertelt McAber onder andere over een wichelpotlood, en over foto’s met geesten erop.
Daar staat in de kantlijn een opmerking van de achterkleindochter...


Scelus et Supplicium (misdaad en straf: hier zie je bizarre martelwerktuigen en ook de guillotine, die bedoeld was om mensen te doden.


Bij Scientifica (wetenschappelijke instrumenten) lees je over pestmaskers en een slakkensiroop, die waarschijnlijk nog hielp ook!


In het hoofdstuk Magicae (magische voorwerpen) kom je een spreukenboek tegen en voodoopoppen, om dan in het laatste deel te lezen over rituelen rond de dood. Misschien weet je al wel dat er mensen zijn die het haar van een dierbare overledene verwerken in sieraden,  en over mummies heb je zeker wel gehoord. Weet je ook hoe ze die mummies maken?


Alles wat hier behandeld wordt is fascinerend om te lezen! Bij sommige dingen lopen de rillingen over je lijf, maar het is dan ook een gruwelkabinet. Je staat paf als je beseft hoe waar het toch vaak allemaal is!
Een woordenlijst maakt het boek af.


De tekeningen zijn van Celsius Pictor. Let op de fraaie tekeningen tussen de verschillende hoofdstukken!


ISBN  9789047714750 | Hardcover | 64 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2023
Afmeting 25.4 x 31.4 cm | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 25 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER