Non-fictie jeugd

Nathalie Slosse & Rocío del Moral

http://home.scarlet.be/rociodelmoral/Home.html

 

Meneer Poot zoekt werk
illustraties: Rocío del Moral
tekst: Nathalie Slosse


Flappies papa is graver, een heel goede graver. Hij werkt bij Dieper & Verder.  Zulke lange tunnels graven is zwaar werk maar Flappie vindt het werk van zijn papa prachtig. Hij wil later ook tunnelgraver worden. Soms gaat hij met zijn vriendje Snuiter langs papa's werk en dan zwaaien ze even naar elkaar.
Maar op een dag vertelt Snuiter dat hij Flappies vader voorbij zag lopen... 'Dat kan helemaal niet, want hij werkt', zegt Flappie. Toch is papa die avond heel anders dan anders en hij kriebelt Flappie ook niet achter zijn oren. Wat is er aan de hand?


De volgende morgen weet Flappie het, Papa heeft geen werk meer. Hij moet ander werk zoeken. Maar bij Pik & Nik zoeken ze iemand die gaten in bomen maakt, dat kan Flappies papa niet zo goed. Overal waar hij gaat vragen om werk blijkt dat papa niet geschikt is voor dat werk of dat hij de goede diploma's niet heeft.
Om zijn zorgen kwijt te raken springt papa af en toe met heel grote sprongen in het rond, en dat ziet de kikkerkoning! Zo'n goede springer kan hij wel gebruiken!  En zo komt alles gelukkig toch weer goed.


Bij dit verhaal staan erg mooie afbeeldingen verspreid over twee pagina's met allerlei grappige details die maken dat het verhaal niet te zwaar wordt.

Achterin het boek vinden we Flappies 'werkkoffertje', dat zijn enkele pagina's waarin onder andere wordt verteld wat voor impact het verliezen van een baan op het gezin heeft. Er is mogelijk minder geld en papa en mama kunnen gespannen zijn en dat merken kinderen natuurlijk.
Er wordt geadviseerd de kinderen wel te vertellen wat er aan de hand is omdat ze anders de vreselijkste dingen in hun hoofd halen. - Zijn papa of mama ziek? gaan ze scheiden? enz. - Met behulp van dit boek kan duidelijkheid gegeven worden.


Bovendien zitten in Flappies werkkoffertje heel veel ideetjes om op een positieve manier bezig te zijn met werkloosheid, de zoektocht naar werk en alles wat daarbij komt kijken.
Er staan spelletjes die je met kranten kunt doen. - Er zijn heel veel spelletjes met kranten te bedenken blijkt uit dit boek. - Maar ook samen vacatures uitknippen en woorden omcirkelen is voor kinderen leuk om te doen. Kinderen kunnen zelf het sollicitatiespel spelen waarbij ze zelf banen mogen bedenken of 'werken voor wortels' wat ook heel leuke resultaten oplevert. Kortom, met dit boek kun je proberen kinderen te betrekken bij de werkloosheid en daar zo positief mogelijk mee om te gaan.


Dit boek is een initiatief van Talismanneke, deze vereniging zonder winstoogmerk, opgericht door Nathalie Slosse, probeert hiermee zowel volwassenen als kinderen beter te leren omgaan met tegenslagen. Als ze kunnen praten over wat ze meemaken kunnen ze het leven beter aan.
Een prachtig initiatief! Voor meer informatie, zie www.talismanneke.be


Zie ook het filmpje waarbij getoond wordt hoe kinderen met dit boek omgaan.


ISBN 9789062340930 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Abimo
Formaat 23,7 x 27,6 cm Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 24 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER