Non-fictie jeugd

Géraldine Elschner & Fabien Doulut

Een voetbal voor de vrede
illustraties: Fabien Doulut
tekst: Géraldine Elschner


Iedereen die een béétje van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) weet, is bekend met het verhaal over de voetbalwedstrijd die op kerstnacht 1914 gespeeld werd tussen de Engelse en Duitse soldaten, ze waren elkaars vijanden!
Al maandenlang beschoten ze elkaar vanuit de loopgraven. Daar tussenin lag een strook niemandsland. Maar op kerstavond was een tijdelijke wapenstilstand afgeroepen. Er werd even niet geschoten. Al gauw waren er een paar kerstbomen met kaarsjes te zien, er werden kerstliedjes gezongen door allebei! De Engelse soldaten gaven elkaar cadeautjes waar ook een voetbal bij zat. Omdat er toch niet geschoten zou worden, besloten ze op het stuk niemandsland te gaan voetballen en je raad het al, de voetbal kwam terecht in de Duitse loopgraaf! En toen gebeurde het bijzondere.
Ook de Duitse soldaten kwamen uit de loopgraaf en speelden mee! Ze hadden een fantastische, vreedzame kerstnacht.


Dit boek gaat over deze gebeurtenis. Deze keer vertelt Leo, een jongetje het verhaal, want hij en zijn vader gaan naar een plek waar precies nagespeeld wordt wat er die avond gebeurde. Leo's overgrootvader Jozef heeft het namelijk zelf meegemaakt!


Op de verzamelplaats zijn allemaal mensen die er precies zo uitzien als in 1914, zodat je goed kunt zien wie de Engelsen, Schotten, Fransen en Duitsers zijn. Er is zelfs een hospitaal ingericht die er net zoals toen uitziet. Leo mag de mand met postduiven dragen...
Dan begint het, de hele prachtige avond wordt nagespeeld, er wordt zelfs o.a. Engels en Duits gesproken. De mannen laten elkaar foto's zien van hun gezin, ruilen etenswaren en zingen samen en dan begint de wedstrijd.
Leo is diep onder de indruk, dit zal hij nooit meer vergeten...

Het verhaal is mooi, sober verteld en Fabien Doulut heeft er prachtige, ingetogen afbeeldingen bij gemaakt, zoals op haar website te zien is. Inderdaad een verhaal om nooit meer te vergeten.


ISBN 9789051160925 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2015
Nederlandse tekst: Joukje Akveld | Leeftijd 5+

© Dettie, 12 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER