Non-fictie jeugd

Ted van Lieshout

http://tedvanlieshout.info/

 

An elephant came by
24 Dutch illustrators
Ted van Lieshout


In 2010 was er in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam een tentoonstelling met het werk van de 24 bekendste illustratoren: ‘An Elephant Came By '. De bedoeling was dat deze tentoonstelling ging reizen:  ‘om de kwaliteit en diversiteit van de illustraties uit hun werk in het buitenland te tonen, organiseert het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds (NLPVF) een wereldtournee. Bedoeling is daarmee de bekendheid van Nederlandse illustratoren en vertalingen van hun werk te stimuleren.’
Het bijbehorende boek is in het Engels geschreven door Ted van Lieshout die ook de tentoonstelling opende.


In het boek vind je ruim 100 illustraties van:
Dick Bruna, Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Margriet Heymans, Wim Hofman, Philip Hopman, Yvonne Jagtenberg, Ceseli Josephus Jitta, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Martijn van der Linden, Mance Post, Sieb Posthuma, Wouter van Reek, Daan Remmerts de Vries, Ingrid & Dieter Schubert, Thé Tjong-Khing, Marit Tørnqvist, Max Velthuijs, Fiep Westendorp, Sylvia Weve, Fleur van der Weel.


Wat doet die olifant er bij, vraag je je af. Nou, die kwam langs en werd onmiddellijk binnen gelaten door een aardige mevrouw, die hem langs de kunstwerken leidt. Ze moet haar steeds manen om voorzichtig te zijn en over het algemeen lukt het haar wel om niet te botsen. Helaas valt er toch een van de muur. Een werk van Ted van Lieshout, die overigens ook nog een essay toevoegt, waarin ook een verantwoording, en natuurlijk een opmerking dat keuzes gemaakt moeten worden en er altijd kunstenaars zijn die ook hadden verdiend in de tentoonstelling opgenomen te worden.
Ook al was de olifant helemaal niet van plan om al de kunstwerken te bekijken, nu ze die ziet, wil ze wel meer weten: over de makers ervan ook. En zo staat er ook bij iedere kunstenaar een kort vraaggesprek, waar leuke dingen uitkomen: wat een groot aantal van hen bijvoorbeeld niet kan tekenen is een paard!


Ik heb genoten van dit prachtige boek, en nu ik ze (bijna) allemaal tegelijk kan zien, kan ik ook mijn eigen voorkeur bepalen: mijn favoriete tekenaars zijn diegenen die romantisch te werk gaan, met pastelkleuren dromerige tekeningen maken: Marit Tørnqvist, Ingrid & Dieter Schubert en Charlotte Dematons, maar er zit er niet eentje bij waarvan ik zou zeggen dat ik het helemaal niets vind.

Zie ook de mooie video (Engels) vol informatie over de in dit boek genoemde tekenaars en hun tekeningen.


Speciale uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling over Nederlandse illustratoren.


Hardcover| 117 pagina's |ISBN 0000000000 | Uitgegeven door NLPVF| juni 2010
Afmeting 33.5 x 24 cm

© Marjo, 6 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER