Non-fictie jeugd

Auke-Florian Hiemstra

https://www.aukeflorian.nl

https://www.annettefienieg.nl

 

Perronpapegaaien en krekelcriminelen
Op safari in de stad
Auke-Florian Hiemstra


Intrigerende ondertitel: Op safari in de stad. Maar als je dit boek begint te lezen blijkt je echt op een soort safari te gaan! Want zoals je bij een safari in Afrika net zo min precies weet wat je gaat zien, kijk je ook in de stad je ogen uit. Je moet alleen even weten waar je kijken moet.
Bioloog Auke-Florian Hiemstra legt dat prima uit, het is alsof je een spannend avontuur leest.


Maar de natuur in de stad is dan ook spannend! Lees maar:
Een meeuw die doodgemoedereerd een supermarkt binnenloopt en weer naar buiten gaat met een zak chips? Of een brutale meeuw die een haring uit de handen van een nietsvermoedende toerist ritst? Een walvis die in een stadsrivier rondzwemt?


In een station is altijd geluid: sissende geluiden van deuren die open of dicht gaan, fluitjes van de conducteur, en nog meer. Op een perron komen veel spreeuwen, omdat daar veel lekkers te vinden is. Een spreeuw imiteert geluiden: en daar is onze perronpapegaai!
Een wonderlijk verhaal, zoals er heel veel in dit boek staan. Maar allemaal echt!
(Als je wil weten wat een krekelcrimineel is: lees het boek!)


En had je enige notie waarom zoveel duiven op een enkel pootje rondhuppelen? Dat zijn slachtoffers van menselijk haar! Ongelooflijk, maar echt: als hun pootjes verward raken in onze haren raken de pootjes bekneld.
En wist je hoe gevaarlijk dat lieve poesje is als je die in de nacht gewoon over straat laat lopen? Door de kat zijn over de gehele wereld al 63 andere diersoorten uitgestorven, vooral vogels.
Het verhaal van de domino-mus staat er in, dat van de melkmezen, en een stuk over gierzwaluwen die never-nooit-niet zitten, maar altijd vliegen. De hele wereld gaan ze over, behalve als ze op hun nest zitten.


In de loop van de jaren hebben veel dieren en planten zich weten aan te passen aan het stadsleven. Evolutie dus.
Natuurlijk is er een hoofdstuk over meerkoeten, want de schrijver doet speciaal naar deze waterbewoners onderzoek. Promotieonderzoek. Wonderlijke dieren zijn dit, die geleerd hebben hun nesten te bouwen van afval. Onder andere een mondkapjesnest! In Naturalis is een enorme hoeveelheid nesten, gebouwd van de meest vreemdsoortige materialen.
Hiemstra vertelt hoe hij met andere vrijwilligers regelmatig de grachten in zijn stad (Leiden) schoonmaakt. De hoeveelheid troep is iedere keer weer schrikbarend.


In dertien hoofdstukken lees je erg veel over wat er in de stad allemaal gebeurt, dingen die je deels zelf kunt constateren. Ga naar buiten dus en kijk om je heen!
Zoals gezegd lezen de teksten als een trein, en daarbij is de vormgeving van dit boek erg mooi.
Geniet ook van de tekeningen en foto’s, en lees de extra kadertjes met speciale informatie.


Auke Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis, maakte dit prachtige boek eigenlijk voor kinderen, maar het is absoluut ook een aanrader voor volwassenen.

Annette Fienieg studeerde Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Naast vrij werk (aquarellen, zeefdrukken) illustreert ze kinderboeken. Ze heeft al meer dan honderd boeken van tekeningen voorzien.


Zie ook  https://www.stoerleesvoer.nl/perronpapegaaien-en-krekelcriminelen


ISBN 9789021683454 | hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| september 2022
Illustraties van Annette Fienieg | Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 1 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER