Non-fictie jeugd

Kristina Scharmacher-Schreiber

https://lenahesse.com

 

Wat is thuis?
Over wonen, leven, weggaan en aankomen
Illustraties: Lena Hesse
Tekst: Kristina Scharmacher-Schreiber


Wat is thuis?

"Thuis kan een plek zijn die je door en door kent. Of een nieuwe plek, waar je het meteen fijn vindt. Je kunt je thuis voelen bij mensen, bij vrienden of je familie. [...] Ook geuren of geluiden kunnen ervoor zorgen dat je je ergens thuis voelt. Zoals de geur van versgebakken koekjes, het kraken van een voordeur etc. [...]
Thuis is een plek waar je kunt zijn zoals je bent"


Thuis heeft voornamelijk een knusse en positieve, geborgen klank.


Toch wordt in dit boek ondanks de titel ook veel over een huis/huizen  'gesproken', zoals bijvoorbeeld de verschillende vormen van huizen; de eengezinswoning, de flat, rijtjeshuizen, vrijstaande huizen etc. Er zijn grote en kleine woningen. Vroeger woonden veel meer mensen in een kleine woning dan nu. Alle kinderen sliepen bij elkaar op één kamer. Alleen de heel rijke mensen hadden aparte kamers voor hun kinderen.
Opa's en oma's woonden ook vaak bij het gezin in. Het toilet was buiten of in het trappenhuis.


Verteld wordt dat er buurten waren waar mensen voor een klein prijsje een huis konden huren. Daar werden winkeltjes, cafeetjes of kunstgaleries geopend en zo werden de straten met goedkope woningen gezelliger en langzamerhand heel populair en daardoor... duurder! Iedereen wilde er ineens wonen.
Die straten, huizen, winkels en dergelijke kunnen ook weer een thuisgevoel geven. De buurt voelt vertrouwd en dat geeft weer een gevoel van veiligheid. Je kent de mensen die er wonen, weet waar de bibliotheek is of het buurthuis en café, je weet wie daar komen. Dat maakt dat je thuis in je buurt bent.


Langzamerhand krijgt het boek, na alle uitleg over thuis en huis, een andere toon. Het verhaal wordt wat maatschappijkritischer en gaat van dakloze mensen naar emigratie en migratie naar opvangcentra en AZC's, discriminatie en vooroordelen.
Zo zien we een witte mevrouw tegen een donkergekleurd jongetje zeggen "Wat spreek jij goed Nederlands." waarop het jongetje zegt "Bedankt. U ook!"


Al met al is het een opmerkelijk boek dat de begrippen thuis, huis en het thuis voelen op een bijzondere manier benadert. Voor jongeren verduidelijkt het veel, vooral omdat in dit boek ook de geschiedenis van de arbeidsmigranten en woningbouw meegenomen wordt.


De presentatie is eveneens bijzonder. De toevoegende afbeeldingen maken de mogelijk wat formele tekstuele informatie een stuk speelser en aantrekkelijker. Uitstekend boek om op scholen te bespreken Bovendien past het mooi in het kinderboekenthema 2023 "Bij mij thuis".


ISBN 9789025777784 | Hardcover | 77 pagina's | Gottmer | 26 juli 2023
Vertaald door Kristel Bosua | Leeftijd 8+

© Dettie, 25 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER