Non-fictie jeugd

Melanie Meijer en Iva Bicanic

Illustraties Laura Neuhaus


Dat is fijn


Dit prentenboekje voor jonge kinderen van twee tot vijf jaar gaat over aanraken, en wat fijn is, en niet fijn.
Hoofdpersonen van het boek zijn Luuk en Roos,
Op iedere pagina zien we een aanraking bij een van beiden, Roos krijgt bijvoorbeeld een kus van mamma bij het wakker worden, en Luuk krijgt een koud washandje in zijn gezicht bij het wassen. Het ene is duidelijk fijn aan Roos haar gezicht te zien, het andere duidelijk minder fijn.
Per bladzijde wordt gevraag te benoemen wat er gebeurt en hoe Luuk en Roos dit vinden aan hun gezicht te zien. Het is dus een boekje wat je sámen lezen moet, en wat bedoeld is om te leren formuleren wat er gebeurt en hoe je dat vindt.
Het is geen boekje wat bedoeld is voor zware traumatische gebeurtenissen, het ergste wat er gebeurd is dat Luuk een duw krijgt van een vriendje, en Roos aan haar haren getrokken wordt. Het is bedoeld om kinderen te leren dat dingen fijn en niet fijn kunnen zijn en hoe je dat benoemen moet. En natuurlijk om ook jonge kinderen aan te geven dat er grenzen zijn bij aanraken, en dat er niets mis mee is om aan te geven als aanraken vervelend of bedreigend is.


Een goed boekje om kinderen vertrouwd te maken met leren zeggen wat ze wel en niet fijn vinden. Dit boekje maakt deel uit van een reeks van drie en is in combinatie zeer geschikt om jonge kinderen weerbaarder te maken en te leren verwoorden wat er gebeurt, wat ze er van vinden, en hun grenzen daarin aan te geven. Er zit een zekere opbouw in de reeks en dit boekje is het meest geschikt om mee te beginnen. Het deel hierna gaat over het benoemen van je eigen lichaam, en het derde boekje over grenzen en nee zeggen.
Een zeer bruikbare serie om jonge kinderen te leren te benoemen wat fijn en niet fijn is, en om “nee”te leren zeggen en grenzen te leren aangeven.
Het boekje heeft weinig tekst, en de illustraties zijn leuk en herkenbaar.


ISBN 978 90 8560 5379 Hardcover 33 pagina's | nino | 2010 vanaf 3 jaarIn je blootje


Met jonge kinderen praten over hun blote lijf kan lastig zijn. Vooral vaak voor volwassen. Maar het is wel belangrijk dat kinderen eigen worden met hun eigen lijf en het goed leren benoemen. Dit boek voor kinderen van twee tot vijf is bedoeld om op speelse wijze en zonder schroom kinderen te leren dat geslachtsdelen gewoon bij je lijf horen en hoe je ze noemt.

Hoofdpersonen in het boek zijn Luuk en Roos. Luuk en Roos gaan zwemmen. Per afbeelding worden er vragen gesteld, wie is Luuk en wie is Roos, en hoe zie je dat (met kleren aan en in zwembroek). Aan het eind van het boekje wordt er gedoucht en zie je Luuk en Roos in hun blootje. De verschillen worden benoemd en ook hoe je de geslachtsdelen noemen kunt, en hoe jij ze noemt.


Het is een speels boekje, goed te gebruiken bij jonge kinderen, vijf lijkt me voor dit boekje al weer vrij oud. Het boekje maakt deel uit van een reeks van drie;” Dat is fijn”, “in je blootje”, en” nee zeggen mag”, en de reeks is uitermate geschikt om kinderen te leren te verwoorden wat fijn is en wat niet fijn, dat je lijf niets in om je voor te schamen, en dat je lijf van jou is en je dus altijd zeggen moet als je iets niet fijn vind; Nee zeggen mag.
Er zit een zekere opbouw in de boekjes en dit boekje lijkt mij het meest geschikt als middelste in de reeks.
De boekjes zien er vrolijk uit, per pagina is er maar een of twee regels tekst, en de illustraties zijn leuk en herkenbaar.

ISBN 978 90 8560 5362 Hardcover 33 pagina's | nino |2008 vanaf 2 jaarNee zeggen mag


Dit boek is de derde uit de serie over Luuk en Roos, een serie die bedoeld is om jongen kinderen eigen te maken met hun lichaam en te verwoorden wat ze wel en niet fijn vinden. Dit laatste boek is de meest expliciete van de drie en gaat over het aangeven van grenzen. In het eerste verhaaltje speelt Luuk met een bal, dat is leuk, kijk maar naar zijn gezicht, dan komt Thomas die veel groter is dan Luuk , ze gaan samen voetballen, aan Luuks gezicht te zien vind hij dit erg leuk. Dan gaat Thomas plassen bij een boom en vraagt Luuk hem zijn piemel te laten zien. “NEE”….. zegt Luuk en hij rent weg. Hij vertelt het aan mamma.” Goed dat je het zegt” zegt mamma. Niemand mag zomaar naar jouw piemel kijken, jouw piemel is van jou.
Het tweede verhaaltje is iets onschuldiger en gaat over Roos die het niet fijn vind als ze een kus van haar tante krijgt... maar de boodschap is hetzelfde.. .altijd NEE zeggen als je iets niet fijn vind… nee zeggen mag.


Dit boek is de derde uit een reeks van drie. Er zit een zekere opbouw in de drie boekjes, en dit is de meest duidelijke en belangrijke... nee zeggen mag, zeg NEE tegen wat je niet fijn vindt en zeg het tegen pappa en mama! De reeks is uitermate geschikt om spelenderwijs met deze onderwerpen om te gaan. Het is geen zwaar boek, de plaatjes zijn lief, en met Roos en Luuk ben je inmiddels al helemaal vertrouwd.
Een zeer bruikbaar boekje, zeer geschikt om jonge kinderen te leren hun grenzen aan te geven en te leren verwoorden wat er gebeurt en wat ze daar van vinden.


ISBN: 978 90 8560 576 8 Hardcover 44 pagina's nino 2010 Vanaf 3 jaar

© Willeke, 20 januari 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER