Non-fictie jeugd

Petra Bartikova & Magdalena Takacova

Mierenhoop
Illustraties: Magdalena Takacova
Tekst: Petra Bartikova


Leer alles over mieren en hun leven. Dat staat op de flap.
Als je het boek bekijkt, zie je al meteen een deel van het leven van de mier. Het boek is namelijk gemaakt in de vorm van een mierenhoop! De dikke kartonnen pagina’s liggen in lagen op elkaar, en ze hebben ieder aparte doorkijkjes.


Zeer inzichtelijk wordt vanaf dat je het boek openslaat verteld over het leven van een mier. Niet alleen verteld: je ziet het helemaal uitgebeeld! Er wordt bij de afbeeldingen vermeld wat je ziet: de groeikamer, het gangenstelsel, de voorraad, larven en nog meer. Met vrijwel steeds een kort tekstje terzijde met nog meer informatie.
Er is ontzettend veel te zien op die pagina’s: je ziet hoe de mieren hard werken, hoe ze in colonne het voedsel verzamelen, en hoe ze de mierenhoop bouwen.
De koningin zie je natuurlijk: zij zit ‘op haar troon’. Het enige wat zij hoeft te doen terwijl haar onderdanen hard werken is eitjes leggen.


Je ziet hoe een larf een mier wordt, wat ze zoal eten en hoe ze bladluizen gebruiken om die overheerlijke honingdauw te bemachtigen, die mieren zo graag eten.
Je ziet hoe ze de rommel opruimen, en alles wat doen doen ze met een opgewekte gelaatsuitdrukking.
Het is heel grappig om die ijverige beestjes te zien, en zeker als je ooit mieren in het echt bezig hebt gezien, in het bos bijvoorbeeld, dan weet je dat het allemaal klopt!
Als je bij de voorlaatste dubbele pagina bent wordt nog een keer van alles verteld over het bouwen van de mierenhoop en dan volgen nog twee pagina’s met blokjes informatieve tekst, natuurlijk ook weer opgevrolijkt met kleine tekeningetjes van miertjes.


Hoe praten mieren met elkaar? En waarom vinden ze everzwijnen maar irritante dieren?
Kijk en geniet van dit bijzonder fraai uitgevoerde boek!


Petra Bartikova is een Tsjechische kinderboekenschrijfster. Naast eigen boeken heeft ze er ook een aantal gemaakt met de illustratrice Magdalena Takacova. Een ideale samenwerking, het levert pracht boeken op!


https://www.albatrosmedia.eu/book/the-anthill/
Een leuk inkijkje! Ook in hun soortgelijke boeken over de bijenkorf en de boom (deze laatste is nog niet in het Nederlands vertaald)

ISBN 9789021680750| Hardcover | 14 pagina's | Uitgeverij WPG Kindermedia | januari 2021
Afmetingen 23,1 x 23,1 x 2 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 6 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER