Non-fictie jeugd

Adam Sutherland

Facebook
Serie: Big business
Adam Sutherland


Intussen kent iedereen Facebook. In 2011 toen dit boek verscheen, waren er al meer dan 900 miljoen actieve gebruikers, die meer dan 700 miljard minuten per maand op de site doorbrachten. Wie kan bedenken dat tien jaar geleden niemand nog gehoord had van Facebook? Dat zoiets überhaupt mogelijk zou zijn? Toch: er is maar één inventieve geest voor nodig, iemand die gelooft in zijn ding en doorzet, en hup, daar is het succes.
Mark Zuckerberg is die man, en hij werd er voor beloond: miljardair is hij, en beroemd.
In dit boek staat beschreven hoe hij op het idee kwam en het uitwerkte. Hoe hij gaandeweg steeds meer andere mensen er bij betrok, omdat het al snel boven zijn hoofd uitgroeide.
Hoe hij wel reclame moést gebruiken om alles te kunnen bekostigen.


‘we houden er niet van, maar ze betalen onze rekeningen’


Facebook groeide uit van een community dat voor studenten bedoeld was, naar de middelbare scholen en overweldigde daarna de hele wereld. De oorspronkelijke taal was natuurlijk Engels, maar toen in werkelijk ieder mogelijk land Facebook een gewild item werd, moest er vertaald worden.
In Zoeloe, Braziliaans, Japans, noem maar op. Het kenmerk, het blauwe f-je, de opgeheven duim blijft natuurlijk overal hetzelfde.
Het is vooral het verhaal over de zakelijke kant: in aparte kadertjes staat daar meer over uitgelegd: wat een merk precies is; wat ‘inc’ betekent; ‘CPM en CPA’, en hoe dat werkt als je iemand zover krijgt dat hij een advertentie plaatst.
Waar heden ten dage erg voor gewaarschuwd wordt: dat al die persoonlijke informatie op een openbaar net ook kan leiden tot misbruik, is iets waar Zuckerberg eigenlijk niets van wil weten.


‘Het idee dat de wereld beter zal zijn als we meer delen, is iets wat veel mensen vreemd vinden... om mensen zo ver te krijgen dat er meer openheid is: dat is een grote uitdaging, maar ik denk dat het ons zal lukken.’


Gelukkig zijn er toch privacyregels!
Kinderen die dit boek lezen, wordt geleerd hoe ze een eigen app kunnen bedenken, met behulp van de SWOT-analyse. Vraag me maar niet wat dat is, het staat wel heel duidelijk in het boek.
Behalve zeer leerzaam, en gewoon interessant, is het ook mooi vormgegeven: met kleur, veel foto’s  en aparte kadertjes. Een begrippenlijst achterin, en een paar vragen waarmee lezers er achter kunnen komen of ze alles begrepen hebben.
In deze serie verschenen ook boeken over Apple, Google en Nintendo. Een mooie, leerzame serie.

ISBN 9789055668823 | hardcover |32 pagina's| Uitgeverij Ars Scribendi| maart 2013
Vertaald uit het Engels door Karin Beneken-Kolmer Leeftijd 10+

© Marjo, 15 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER