Non-fictie jeugd

Leisa Steward-Sharpe

https://www.leisastewartsharpe.com

https://kimillustration.com

 

Bevroren Planeet II
Illustraties: Kim Smith
Tekst: Leisa Stewart-Sharpe


De boeken in de serie BBC Earth zijn gebaseerd op de natuurfilms van Sir Attenborough.  Zijn naam is verbonden met de natuurdocumentaireseries van de BBC, Discovery Channel en The Open University. Na Blauwe planeet en Groene planeet is er nu Bevroren Planeet.


Dit is het verhaal over de Noordpool en de toendra’s, over de Zuidpool en de bevroren bergtoppen. Elk jaar is meer dan een vijfde van de aarde maandenlang een witte wereld, een bevroren wereld. En ook in die gebieden leven dieren. Het boek begint met een summiere uitleg over hoe sneeuw en ijs ontstaan. En waarom we dit ijs hard nodig hebben. Het houdt namelijk de aarde koel. Als het zee-ijs verdwijnt, warmt de zon de aarde te veel op. Het is zo meteen duidelijk waarom het echt niet goed is dat het klimaat verandert. De opwarming van de aarde is uiteindelijk ook slecht voor de mens. Maar eerst lijden dieren er onder. Hun habitats verdwijnen. Een waarschuwing hiervoor en wat we er aan kunnen doen om het te stoppen staat achter in het boek.


Eerst lezen we over de prachtige natuur op de Noordpool. Over de ijsberen, de dolfijnen en de zeerobben. Dan volgt de Zuidpool, en daarna is er een deel dat gaat over de gebergten.
Ieder deel vertelt over hoe het er uitziet en welke dieren je er tegen komt (mocht je er heen gaan…) om dan te vervolgen met verhalen, die ook veel info bevatten.
Op de Noordpool leeft bijvoorbeeld de kuifalk. In een met veel humor weergegeven verhaaltje staat hoe een kuifalk probeert een vrouwtje te versieren. De tekst en de afbeeldingen worden op een speelse manier over de pagina weergegeven.
Bij de bevroren bergen vind je het verhaal van de flamingo’s die in het Andesgebergte leven. Daar wordt als een strip weergegeven hoe het dier gaat vliegen.
Op Antarctica, de Zuidpool, komen weer heel andere dieren voor. Hier zijn de pinguïns heer en meester, maar ook de blauwe vinvis en… zeespinnen! leven daar.


Heel veel informatie en prachtige afbeeldingen, maar helaas ook een waarschuwing. De ijskappen smelten te snel en herstellen zich niet meer. Om te weten te komen hoe de natuur zich ontwikkelt aan de polen, en hoe erg het gesteld is met de veranderingen, daar zijn onderzoekers voor. Daar wordt achter in het boek aandacht aan besteed.
Ook in dit boek geen index, en geen paginanummering, maar wel een woordenlijst.


Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd – nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken.


Kim Smith is een Canadese schrijver en illustrator. Ze illustreert met name kinderboeken, maar maakt ook artwork voor games, apps en animaties.


ISBN 9789047713630 | Hardcover | 64 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2023
Afmetingen: 24.7 x 29.7 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Groene Planeet
Tekst: Leisa Stewart-Sharpe
Illustraties: Kim Smith


Het was in het voorjaar van 2020 wereldnieuws in de boekenwereld: de BBC geeft in de komende twee jaar vier kinderboeken uit op basis van Sir David Attenboroughs beroemde documentaires: Blue Planet, Frozen Planet, Green Planet en een vierde, nog te produceren serie en boek.


Voor me ligt Groene Planeet. Opnieuw een prachtig boek van Lemniscaat. Deze uitgever heeft intussen al een indrukwekkend aantal natuurboeken uitgegeven, die niet alleen laten zien hoe mooi de natuur is, en hoeveel we er nog niet van weten, maar die ook steeds de boodschap meegeven hoe belangrijk het is om die natuur te bewaren. Om er voor te zorgen dat wij mensen niet alles vernietigen.


In een voorwoord vertelt Chris Packman (een Engelse natuuronderzoeker, natuurfotograaf, tv-presentator en auteur, vooral bekend van zijn televisiewerk, waaronder de natuurserie The Really Wild Show van CBBC voor kinderen van 1986 tot 1995) over de wonderen van planten. Hij was er zelf verbaasd over: de teunisbloem is in staat om het gezoem van bijen op te vangen – hoe, dat weten we niet. Maar de bloem doet er zijn voordeel mee: als die bij zijn nectar komt drinken, neemt hij bij vertrek het stuifmeel met zich mee: de plant wordt bestoven!
Hoe weet zo’n plant dat hij het zo moet aanpakken?
Dit soort wonderen zijn er vele in de plantenwereld. In dit boek kun je over een aantal daarvan lezen.


Er is een bepaalde indeling, die niet vermeld wordt in een inhoudsopgave, zoals er ook geen register is, en helaas ook geen paginanummering.
Bepaalde habitats worden besproken, eerst algemeen: wat is dit voor een gebied en welke moeilijkheden levert dit op voor de planten die er leven. Dan volgen er verhalen over hoe bepaalde planten een oplossing hebben ‘bedacht’ voor het probleem – werkelijk: je staat versteld! Ze zijn zelfs spannend, die verhalen! Dan worden er nog enkele planten specifiek benoemd, waarna er een hoofdstuk volgt waarin verteld wordt wat de mens doet en kan doen om te voorkomen dat dit leefgebied verdwijnt.


Neem de waterwereld.
Het leven op aarde is waarschijnlijk begonnen in en met water. Langzaam ontstonden er algen. Vijfhonderd miljoen jaar geleden kropen die uit de zee en ontwikkelden zich. Een deel ervan ging opnieuw het water in om zich daar verder te ontwikkelen tot wat het vandaag de dag is.


Een van die planten is het blaasjeskruid. Het leeft in Venezuela en is een vleesetende plant. En nee, hersens heeft het plantje niet, en toch ‘weet’ het dat zich in de bromelia, een plant die ook in die habitat leeft, kleine beestjes bevinden. Het blaasjeskruid heeft lange tentakelachtige ‘armen’, waar blaasjes op ontstaan. Die tentakels steekt hij in de kelk van de bromelia. Als een larve van zo’n klein beestje langs een blaasje strijkt wordt het opgezogen. En eenmaal in die val komt het diertje er niet meer uit.


Wonderbaarlijk is ook de reuzenwaterlelie, die met zijn reusachtige bladeren de strijd om het licht wint. Alles wat er onder wil groeien krijgt geen licht meer, en zonder licht kan een plant niet leven. Maar: de grote bladeren zijn dan weer wel een paradijs voor kevers, die hun dankbaarheid tonen door de lelies te bestuiven.


In het volgende hoofdstuk worden andere planten en wat dieren voorgesteld die in de waterwereld wonen, en daarna volgt een stuk tekst waarin verteld wordt over de zeegrasvelden, die al miljoenen jaren oud zijn, maar leken te verdwijnen. Zij nemen meer koolstof op uit de atmosfeer dan bomen, en zijn dus noodzakelijk voor het leven op aarde. Gelukkig lijken ze nu langzaam terug te komen. Hoopgevend, maar niet genoeg.

Over die waterwereld wordt nog veel meer verteld, en zo gaat het ook over de tropen, over woestijnen en over nog meer leefgebieden op aarde.
Zoveel dat je nog niet wist, zoveel moois, zoveel bijzonders! Paginavullende kleurrijke illustraties, met daarop vele dieren en planten, waar gelukkig wel bij staat wat het is.


Verwonder je – opnieuw – met dit prachtige boek!


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


Leisa Stewart-Sharpe
werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd - nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de vreemde wezens die de wereld bevolken. 
Kim Smith heeft al heel veel kinderboeken voorzien van prachtige tekeningen.


ISBN 9789047713647 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| maart 2022
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 2 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Blauwe planeet
Blue Planet II
Illustraties: Emily Dove
Tekst: Leisa Steward-Sharpe


De prachtige illustraties van Emily Dove trekken je meteen het boek in. Ze zijn net zo duidelijk als foto’s zouden zijn, en even mooi. Maar we beginnen met een voorwoord van Sir David Attenborough, waarin hij vertelt over de achtergrond van de serie die hij gemaakt heeft voor de televisie.


Na een korte inleiding van de makers van dit boek kun je eerst de wereldkaart bestuderen, die vooral weergeeft wat er zoal in de oceanen te vinden is. Als je soms denkt dat het alleen maar water is met wat vissen er in, nou, dan zul je na het lezen van dit boek versteld staan. Dieren waarvan je nog nooit gehoord hebt en die je zeker nog nooit gezien hebt komen voorbij.
De bedoeling van dit boek is natuurlijk de kennismaking met al deze levende wezens, maar daarnaast ook zeker de boodschap dat wij zorgvuldiger om moeten gaan met onze aarde.


Zonder diepzeeleven is ook geen leven op aarde! Wij zijn er afhankelijk van!
Die kleine zeeplantjes diep in de oceaan zorgen ervoor dat wij zuurstof hebben!
Maar eerst gaan we genieten, zodat we beter begrijpen waarvoor je minder plastic moet gebruiken.


Leisa Steward-Sharpe vertelt verhalen over de dieren. Bijvoorbeeld het verhaal over het venusmandje, dat twee garnalen gevangen heeft. Die garnalen komen er nooit meer uit, maar: hun nakomelingen wel! Echt een wonder van de natuur.
Ze vertelt hoe een dode potvis tot voedsel dient voor diverse andere dieren tot er werkelijk geen kruimeltje meer over is.
Bij verschillende dieren staan een stukje tekst met informatie. En een mooie afbeelding natuurlijk. 


- Heb je ooit gehoord van de vampierinktvis, die niet eens een inktvis is?
- Wist je dat er een verloren stad onder het wateroppervlak ligt?
- wat zou een Eunice Aphroditois zijn?
- en de Choerodon Anchorago?
- maar ook als de naam wat simpeler is: weer je wat een zeepijp is?


Steeds dieper onder water gaan we, waar dan weer andere vissen en andere dieren leven. En dan gaan we weer naar boven, voor de dieren die aan de kust leven. De Grapsus Grapsus, en de zeeolifant. En pinguïns! En ook weer naast teksten met informatie, leuke verhalen. Die overigens ook kloppen, het is geen fantasie!


Helaas zijn de pagina’s ongenummerd en is er dus ook geen inhoudsopgave.
Maar buiten dat mankementje is het een fantastisch boek om in te grasduinen, stukjes te lezen of alleen maar je ogen uit te kijken. Waarna je vanzelf gaat lezen dus.


ISBN 9789047713036| Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2020

© Marjo, 25 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER