Non-fictie jeugd

Izzy Howell

Maak dat de kat wijs
Verbazingwekkende feitjes over wetenschap
Izzi Howell


‘Jupiter is net mijn kattenbak: in het midden ligt iets vasts en eromheen zweven luchtjes!’


Maak dat de kat wijs betekent eigenlijk: ik geloof er niets van! Maar wat er in dit boek staat kan je maar beter wél geloven, want het is zuivere wetenschap. En dat hebben knappe geleerden allemaal goed onderzocht en bewezen.
Wetenschap….bah, saai, zul je misschien zeggen.
Maar als het verteld wordt op een manier als deze, dan blijkt wetenschap eigenlijk heel leuk te zijn.


Je leert een heleboel over het zonnestelsel, over energie, over stoffen en materialen, over elektriciteit, over krachten en nog veel en veel meer.


Eigenlijk moet je het boek zien, er gewoon over vertellen maakt lang niet genoeg duidelijk hoe leuk dit is. Het is origineel, leerzaam, maar vooral grappig en schattig.  Het is kleurrijk, zit vol grappige kattenplaatjes, en er wordt gespeeld met lettertypes.
Een paar voorbeelden van hoe dat gedaan wordt (tja, zonder het letterspel)


‘Er is geen geluid in de ruimte omdat er niets is dat kan vibreren!’


Dit staat boven aan de pagina, en daaronder zie je een schattig slapend poesje liggen…op een vliegend tapijt, met in de woordballon de tekst ’Eindelijk rust’


Er wordt uitgelegd hoe magneten werken, je ziet hoe paperclips – die van staal zijn – allemaal vastgehecht zijn aan de magneet.
Eronder een katje met een grote magneet in haar poten, en in de woordballon staat  ‘ik voel me aangetrokken tot muizen’. Natuurlijk met een muis erbij.


Over planten wordt verteld dat ze vrijwel allemaal bloemen hebben, en dan zegt een kat: ‘En sommige planten hebben katjes’.


Dit is wel een beetje vreemd, maar de schrijver moest kiezen voor het een of het ander. Over ogen en oren wordt namelijk ook verteld, niet zoals je misschien zou verwachten over hoe speciaal kattenogen en –oren zijn, het wordt algemeen gehouden, dus gaat eigenlijk gewoon over de mens. En als het over dag en nacht gaat, zegt een poes dat het overdag tijd is om te spelen, en ’s nachts tijd voor een poezenslaapje. Terwijl een kat een nachtdier is.


Zoals gezegd: je moet het zien en lezen, en automatisch leer je een heleboel. Het is een boek om geregeld eens open te slaan, alleen al om te kijken, maar er staat ook een inhoudsopgave en nog een index in, zodat je ook de feiten op kunt zoeken die je op een bepaald moment wilt weten.


Izzi Howell schreef al heel wat informatieve kinderboeken.


ISBN 9789048858033 | hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2020
Afmetingen 21,7 x 15,5  | Vertaald uit het Engels door Willem Jan Kok | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 18 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER