Non-fictie jeugd

Kitty van Zanten

Jippie naar Italië!
Kitty van Zanten


Jippie  is een rugzakje dat van reizen houdt en allerlei landen van Europa bezoekt. Dit keer gaat hij naar Italië en vertelt je alles wat hij ziet en weet over Italië. Hij begint met te vertellen over de geschiedenis van Italië, vanaf wie de eerste bewoners waren tot nu. In het midden van de pagina's loopt een tijdbalk en daarboven en onder worden dingen toegelicht over een bepaalde tijd. Er staan veel plaatjes en weetjes bij, heel leuk gedaan. Ook zie je een kaart van Italië met allemaal gekleurde stippen. Elke kleur geeft een bepaalde tijd aan waarover ook in dit boek verteld wordt. Natuurlijk wordt Rome met de paus niet overgeslagen.


Daarna volgt het blokje 'inpakken'. Wat neem je allemaal mee naar zo'n land, en wist je dat in veel zwembaden mensen een badmuts op moeten? Heel leuk is dat ook verteld wordt waar het woord zonnebril vandaan komt en er staan tips in over allemaal leuke boeken van Italiaanse schrijvers. Verder leer je tellen in het Italiaans en nog veel meer.


In het blokje 'op pad' kom je te weten hoe Italië er uitziet, wat je onderweg allemaal tegenkomt, hoe het komt dat de bergen in Carrara er zo gek uitzien, wat voor Italiaanse auto's er allemaal zijn zoals bijv. het piepkleine autootje Fiat 500 dat ook wel rugzakje wordt genoemd.
Verder leer je allemaal Italiaanse woorden zoals de stad (la città), het strand (la spiaggia), de huizen (la case) en nog veel meer. Achter de Italiaanse woorden staat geschreven hoe je het uit moet spreken.


In het blokje 'de vakantieplek' worden alle 20 regio's van Italië kort besproken en ook wat daar allemaal te doen is. en leer je o.a. in het Italiaans hoe je kunt vragen waar het zwembad is of te melden dat het wc papier op is, of hoe een handdoek in het Italiaans genoemd wordt, handig om te weten toch?


In het blokje 'vrienden' leer je hoe je in het Italiaans kunt zeggen hoe je heet en te vragen hoe iemand anders heet en nog meer handige dingen zoals korte vragen stellen aan iemand zoals, mag ik die lenen? of mag ik met jullie meedoen? Verder staan er allemaal weetjes bij zoals waar het woord paparazzo vandaan komt en wat Europanto is.  Italianen blijken vaak iemand een bijnaam te geven, je kunt dat bijvoorbeeld ook als spelletje doen; iedereen een Italiaanse bijnaam geven.


In het blokje 'spelen' wordt veel verteld over de belangrijke sporten in Italië zoals natuurlijk voetbal en wielrennen maar ook over bocce. Een soort jeu de boule. Maar ook leer je hoe je kunt vragen om trampoline te springen of verstoppertje spelen of fietsen enz.


In het blokje 'eten' gaat het natuurlijk over eten. Je leest over Apicius een van de eerste kookboekenschrijvers, maar ook dat Italianen vroeger graag lekker lui en langzaam wilden eten en dat er nu een club is opgericht die dat ook weer wil doen. Lekker lang genieten van lekker eten. Verder bestaat er een club die je via internet kunt vinden die bestaat uit mensen die graag voor anderen koken. Daar kunnen jij en je familie gaan eten!
Natuurlijk lees je ook over pizza's, macaroni, spaghetti en andere lekkere pasta's. En.. wat ook belangrijk is... je leert de smaken van ijs in het Italiaans te zeggen.


In het blokje 'o jee'  staan allemaal dingen die gebeurd zijn in Italië of over bijzondere groepen mensen zoals  de maffia maar ook hoe je kunt zeggen dat je geprikt bent door een wesp of door brandnetels, of wat je moet zeggen als je de weg kwijt bent of hoofdpijn hebt.
Helemaal achterin het boek staat een uitgebreide woordenlijst, je ziet eerst het Nederlandse woord, dan het Italiaanse woord en dan hoe je dat Italiaanse woord uitspreekt. Voor je het weet kun je al een beetje Italiaans praten!


Het is een heel leuk boek, met veel tekeningen en plaatjes over de onderwerpen, maar er staan ook veel spelletjes, raadseltjes, puzzeltjes is.
Het allerleukste is natuurlijk dat je, nadat je dit boek gelezen hebt, heel veel over Italië, de Italianen en hun gewoontes weet!


In deze Wat & Hoe Kids serie is ook Jippie naar Frankrijk verschenen


En Jippie heeft ook een eigen website, zie www.jippieopreis.nl, waarop steeds allerlei nieuws en weetjes worden geplaatst.


ISBN 978-90-215-5139-5 Geplastificeerde paperback met ronde hoeken 128 pagina's uitgeverij Kosmos, april 2012
Kinderreisgids Doelgroep 8-12 jaar maar ook jongeren van 13-15 jaar blijken zich erg te vermaken met de inhoud.

© Dettie, 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER