Non-fictie jeugd

Kimberlie Hamilton

Rebelse honden
Heldenverhalen van trouwe viervoeters serie Rebelse dieren
Kimberlie Hamilton


‘Zit! Blijf! Lees!’

Na de gebruikelijke paginavulling in een boek en een inhoudsopgave is er een voorwoord, dat eindigt met bovenstaande woorden. Echt op zijn honds!
Maar als je dat voorwoord gelezen hebt, wil je best luisteren naar die bevelen, want je bent al nieuwsgierig naar al die bijzondere honden die zullen verschijnen op de komende pagina’s.


Het is te veel om al die honden op te noemen – daar is het boek ook voor! – maar die honden die je ziet zijn om diverse redenen beroemd geworden. Er zijn bijzondere hulphonden, zoals honden die speciaal getraind zijn om explosieven of drugs op te sporen, en reddingshonden die met hun ontzettend gevoelige neus kunnen ruiken of er nog overlevenden onder het puin, of onder sneeuw zijn. Honden die mensen uit het water redden, of waarschuwen als er gevaar dreigt. Maar ook honden die beroemd zijn omdat ze in en film hebben meegespeeld of omdat hun baas een beroemd iemand was.


Laten we even met die laatste beginnen: wij zijn Nederlanders hè, en dus bijzonder trots dat prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander genoemd worden. Natuurlijk gaat het om hun honden, die hen erg dierbaar waren. En er is het - langere – verhaal over Pompey, de hond van Willem van Oranje, die halverwege de zestiende eeuw leefde en zijn baas een keer het leven redde. Agave Kruijssen schreef er een boekje over.


In Groot-Brittannië bestaat er een speciale onderscheiding voor honden, die vooral gegeven werd aan honden die mensenlevens gered hebben, voor het merendeel in tijden van oorlog. Recenter was er de Tsjechische hond Trakr, die in 2001 ingezet werd op wat later Ground Zero zou heten. Hij vond nog een aantal overlevenden. Trakr was niet de enige hond die ingezet werd, er waren er maar liefst driehonderd!
Wist je dat de tekeningen in de grotten van Lascaux eigenlijk door een hond ontdekt zijn? En dat er een Woofstockfestival bestaat?  En dat honden zo trouw zijn dat ze soms jaren op het graf van hun overleden baas blijven zitten?


Een triest verhaal is dat van de Russische hond Laika, in Nederland is haar verhaal bekend door het boek van Bibi Dumon-Tak, Of misschien ken je het boek van André Kuipers en Natascha Stenvert: ‘Op zoek naar Laika’. Deze hond was de eerste hond die een ruimtereis maakte. Helaas wisten ze toen nog niet hoe ze een retourvlucht moesten regelen…


Heel veel honden zijn om de een of andere reden beroemd geworden, ze hebben monumenten, men heeft over hen geschreven of er zijn films gemaakt. Over de honden, maar ook door de honden. Ouderen onder ons kennen RinTinTin wel, maar er zijn er veel meer. Sommigen hebben zelfs een ster op de Walk of Fame in Hollywood. En sommige baasjes zijn er rijk van geworden, zoveel verdienden deze honden! Behalve langere verhalen over deze honden, staan er in het boek nog meer weetjes. Over welke honden het meest geschikt zijn voor bepaalde taken, hoe lang ze leefden – en wanneer.  


Dit en nog veel meer lees je in dit boek dat ook nog mooi geïllustreerd is, door verschillende illustratoren, die achterin allemaal voorgesteld worden. Ook achterin staat informatie over hoe je honden kunt helpen, is er een verklarende woordenlijst en staan er sites genoemd. En nog meer titels van boeken over bijzondere honden.


Behalve mooi om te zien, fijn en interessant om te lezen is dit boek dus helemaal compleet. Foto’s van de betreffende honden was leuk geweest, maar kon niet in alle gevallen, dus waarschijnlijk is er daarom gekozen voor illustratoren. (van o.a. Allie Runnion en Andrew Gardner) Zij hebben paginagrote afbeeldingen bij de verhalen gemaakt en kleinere versieringen bij de pagina’s waar kortere tekstjes staan of weetjes.


Kimberlie Hamilton verruilde Californië voor Schotland. Ze schreef reisbrochures, filmscenario’s en lesmateriaal. Eerder verscheen in de serie Rebelse dieren een boek over katten: Rebelse katten geheten.


ISBN 9789048853526 | hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij van Goor | mei 2020
Afmeting 25,5 x 19,8 x 1,7 cm | Vertaald uit het Engels door Jet Zegers en Mylène Delfos | Leeftijd van 8 tot 99

© Marjo, 11 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER