Non-fictie jeugd

Lana Katsaros

Little yoga
illustraties: Alison Oliver
tekst: Lana Katsaros


Little yoga bestaat uit een kaartenbox met daarbij een boekje waarin flows staan. Flows? Wat zijn dat? Dat zijn een serie houdingen/oefeningen die je kunt doen om een bepaalde situatie te hanteren of op te heffen. De stevige kartonnen kaarten liggen op alfabet dus ze zijn lekker makkelijk op te zoeken. Op de voorkant zien we de houding afgebeeld en op de achterkant staat de houding beschreven. Het boekje geeft aan welke houdingen/oefeningen je kunt doen in een bepaalde situatie.


De eerste oefeningen in het boekje - de eerste flow dus - bestaan uit zeven houdingen, de Relaxhouding, Kind, Banaan, Potlood, Boom, De letter L en Dubbelvouwen. Dat lijkt veel maar ze zijn makkelijk en kosten weinig tijd. We zien in het boekje al de houdingen in het klein weergegeven zodat je, als je wat vaker deze oefeningen gedaan hebt niet meer de kaart erbij hoeft te zoeken.


De relaxhouding is de welbekende kleermakerszit met daarbij je handen voor je gevouwen. Jouw kleine yogi kan die oefening 1-5 minuten doen, naar gelang het kind het prettig vindt.
Dan pakken we de kaart van het Kind - of je zoekt van tevoren alle kaarten uit één flow erbij - en we zien op de voorkant een meisje op haar knieën, met haar billen op haar voeten en haar voorhoofd raakt de grond. Achterop de kaart lezen we waarvoor deze houding dient - Om rust in je lichaam te krijgen en je ademhaling goed te voelen - en hoe je hem moet uitvoeren. Deze oefening duurt 1 tot 3 minuten, zolang als het kind dus zelf wilt. Op de kaart staan ook nog twee variaties op deze houding.
De Banaan en het Potlood zijn rek- en strekoefening en de Boom en de Pauw zorgen ervoor dat je leert je evenwicht goed te bewaren en sterke benen krijgt.
De Letter L is een rustgevende houding en Dubbelvouwen is ook een evenwichtsoefening én bovendien goed voor je spijsvertering.


In het boekje staan voor allerlei situaties oefeningen, bijvoorbeeld om lekker wakker te worden door de miniflow voor school te doen, maar ook in het geval een kind bang is of even moeten 'ontprikkelen' of een hersenpauze nodig heeft of om een beetje minder hyper te worden zijn er allerlei oefeningen. Er zijn ook oefening om wat krachtiger te worden of meer zelfvertrouwen te krijgen, te leren vertrouwen op elkaar, lekker te slapen enz.


De oefeningen zijn heel helder en kort en krachtig beschreven achterop de kaarten. Zo leer je een kind bepaalde situaties te hanteren, bijvoorbeeld met boosheid of angst voor het slapen gaan om te gaan maar bijvoorbeeld ook om na een pittige schooldag even lekker te ontspannen.
Je kunt natuurlijk ook los uit te voeren of te combineren met andere oefeningen die je zelf uitzoekt.


Het is misschien sowieso wel goed in deze tijd van veel prikkels, computerspelletjes, tv etc. om samen met je kind - of meerdere kinderen - deze oefeningen te doen. Het maakt dat je even een bijzonder contact met elkaar hebt, ofwel samen even een moment van rust hebt zonder dat er iets anders moet.
Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb, zie ik mezelf deze oefeningen ook wel doen, naargelang de situatie kan ik dan een flow eruit pikken en even genieten van het moment voor jezelf...


Prima 'boek' dat op een eenvoudige wijze, kinderen laat kennismaken met yoga.


ISBN 9789401304542 | Boekje 54 pagina's met 50 losse kaarten in Hardcoverbox | Altamira | november 2019
Vertaald door Janine Langeveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER