Non-fictie jeugd

Alexander C. Kaufman

https://www.alexanderckaufman.com

https://www.mariana.io

 

Waterwerelden
Tekst: Alexander C. Kaufman
Illustraties: Mariana Rodrigues

Een prachtig vormgegeven boek, waarmee we een kijkje nemen in diverse waterwerelden over de hele wereld. Ver weg of dichterbij, ze zijn allemaal even bijzonder. Ieder item begint met twee pagina’s die een algemene indruk geven, met daaronder informatie over waar het gebied zich bevindt, hoe groot het is, wat de kenmerken zijn en welke dieren je er kunt vinden.
En, helaas: wat er nu allemaal aan de hand is, waardoor het gebied bedreigd wordt.
Zoals Will Millard (visser, televisie presentator en ontdekkingsreiziger) al aan het einde van zijn korte voorwoord meldt:


‘Duik met dit boek onder water, ontdek de magie – en help vervolgens mee om ons gedrag te veranderen voor het te laat is.’


Bij alle waterwerelden wordt aangegeven hoe het vandaag de dag al aangetast is, en wat dat betekent voor die habitat.
Een belangrijke boodschap waar we niet omheen kunnen.


Maar vergeet vooral niet eerst te genieten van die prachtige Illustraties van Mariana Rodrigues! Door haar ogen zien we de waterwerelden van onder andere de Wadden, van mangrovebossen in Thailand, van een oesterrif in de Verenigde Staten. En we zien het snelstromende water in de Amazone, naast de kwelders van het Verdronken land van Seaftinghe.


Zoals je merkt wordt er aan de hand van soorten waterwerelden een keuze gemaakt uit de vele soortgelijke gebieden. Na de dubbele pagina met algemene info zie je op de twee pagina’s daarna de dieren die deze wereld bevolken nog eens individueel met een korte beschrijving. Er is extra informatie over het ecosysteem waarin zij leven, en kaders met nog een extraatje. De zonnebaars, de napoleonvis, de oesterkikvors, de salp…
Als je er meer over wil weten, zoek ze dan op in het register en lees over deze dieren. De paarse zeekomkommer, de rode zalm. Maar ook de mossel en de witte haai. Te veel om op te noemen.


Naast al dit kijkaanbod is er voor de leergierige lezer nog meer (pittige) informatie. Er worden behandeld wat het verschil tussen zout en zoet water is, en hoe belangrijk dat is. Je leest over getijden en stromingen, hoe die ontstaan en wat de gevolgen zijn. En nog veel meer...


Alexander C. Kaufman (New York) is een bekroonde hoofdreporter van HuffPost, waar hij schrijft over klimaatverandering, energie en milieu. Hij deed verslag vanuit Vietnam, Groenland en het Braziliaanse Amazonegebied.

Mariana Rodrigues leeft en werkt in Porto, Portugal.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047713227 | paperback| 80 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| oktober 2021
Afmeting: 37,8 x 28 x 1,4 cm | Leeftijd 12 +

© Marjo, 29 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER