Non-fictie jeugd

Barbara Rottiers

De H van Humboldt
Barbara Rottiers


Ik heb een nieuwe vriend. Hij is al 150 jaar dood, maar je kunt je nog altijd goed met hem amuseren. Hij komt uit Duitsland en zijn volledige naam is Friedrich Wilhelm Alexander von Humboldt. Maar zeg maar Alexander.


Met deze originele openingszinnen is de toon gezet. Barbara Rottiers vertelt namelijk op deze, heel vlotte manier, over de bijzondere natuurwetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. En als je het boek uit hebt zou je willen dat je hem echt gekend had.


Alexander was namelijk overal in geïnteresseerd en achteraf gezien zijn tijd ver vooruit.
In het boek lezen we dat hij als kind al was hij altijd buiten was. Jammer genoeg voor hem vond zijn moeder het minder geslaagd. Deze deftige dame wilde een zoontje die heel netjes was. Maar Alexander was altijd smerig omdat hij steeds aan het speuren en klimmen was in de natuur. 


Zijn oudere broer Wilhelm is wèl precies zoals moeder het zich gewenst had. Hij is slim, ijverig, beleefd, netjes en stipt.
Alexander daarentegen is brutaal, praat te veel, altijd te laat, kan niet stilzitten en is altijd smerig.


Maar eigenlijk is Alexander gewoon heel erg superenthousiast en wil hij aldoor over alles vertellen wat hij gezien, gehoord, gevoeld en geroken heeft. En dat enthousiasme houdt hij zijn hele leven! We lezen dat hij nergens bang voor is, ook al moet hij in wiebelige bootjes over een rivier vol krokodillen, terwijl hij niet zwemmen kan of zit hij bovenop de rand van een vulkaan, het kan hem niets schelen want hij wil steeds maar alles zien, alles ontdekken.


Hij vindt ook van alles uit, doet steeds proeven, zelfs op zichzelf, die af en toe best misgaan zoals die keer dat zijn haar bijna verbrand was. Het bijzondere is dat hij ook als een van de eerste mensen zag dat de natuur dingen met elkaar uitwisselt. Hij besefte bijvoorbeeld dat als bomen gekapt werden dat voor de planten en dieren daaronder een ramp kon zijn. Want zij hadden de boom heel hard nodig voor bijvoorbeeld de schaduw, of als schuilplek enz. Voor die tijd was die gedachte heel vreemd. Ook was hij fel tegen de slavenhandel. Zijn hele leven bleef hij daar tegen vechten! En dat terwijl slaven houden toentertijd nog heel gewoon was.
Hij ontmoet ook allemaal heel bijzondere mensen die hij dankzij zijn enthousiasme helemaal weet op te peppen.


Alexander is echt een heel aparte man, die leeft voor zijn experimenten en ontdekkingen. Hij heeft ook heel grappige karaktertrekken, dus je zit af en toe gewoon te grinniken als je het leest.  Iedereen is ook gek op Alexander, want door al zijn avonturen heeft hij altijd wel leuke verhalen te melden. De schrijfster heeft dat allemaal heel goed weten over te brengen. Het plezier om over het leven van Alexander van Humboldt te vertellen spat dan ook van de pagina's af. Ook de grappige afbeeldingen gemaakt door de schrijfster zelf zijn fantastisch.
Heerlijk boek! Gewoon lezen!


ISBN 9789463832274 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Van Halewyck | oktober 2020
Afmeting 24,1 x 17,6 cm | leeftijd 9+

© Dettie, 27 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER