Non-fictie jeugd

Wendy Lammers van Toorenburg

Hoogbegaafd, nou en?
ontdek-boek over hoogbegaafdheid
illustraties: Erica Ringelberg
tekst: Wendy Lammers van Toorenburg


Er zijn inmiddels al heel wat boeken verschenen over hoogbegaafde kinderen, maar dit boek is voor hoogbegaafde kinderen. Ze kunnen het namelijk zelf lezen én er zelf mee aan de slag gaan, er worden o.a. opdrachtjes gegeven en er kunnen lijsten aangekruist worden.


Dankzij een mooie wisselwerking tussen illustraties en tekst wordt heel duidelijk gemaakt wat het verschil tussen intelligentie en hoogbegaafd zijn is, hoeveel hoogbegaafde kinderen er zijn,  hoe een intelligentieonderzoek verloopt en wat hoogbegaafd zijn eigenlijk inhoudt. Het kind wordt direct actief betrokken bij de tekst doordat er vragen gesteld worden die je in het boek kunt invullen.


Op zich hoeft hoogbegaafd zijn geen problemen op te leveren maar dan moeten alle voorwaarden goed zijn, zoals bijvoorbeeld aangepaste lesstof krijgen, ouders die weten wat een hoogbegaafde nodig heeft, mensen die de manier van denken van het hoogbegaafde kind volledige accepteren etc.
Maar die voorwaarden zijn er niet altijd en dan ontstaan er wèl problemen.


Door middel van rechtstreekse vragen aan het kind zelf en teksten die het kind betrekken bij de situaties die zich voordoen, worden alle plussen en minnen van  hoogbegaafdheid besproken. Een kind kan zich bijvoorbeeld door het hoogbegaafd zijn anders voelen dan de rest. Andere kinderen snappen regelmatig hun (taal)grapjes niet of hebben heel andere interesses, ze snappen ook niet dat een hoogbegaafd kind de wereld en bijvoorbeeld afspraken maken of samen spelen heel anders benadert.


Heel duidelijk wordt uitgelegd - opnieuw samen met de afbeeldingen - hoe zo'n kind zich probeert aan te passen òf zich juist niet wil of kan aanpassen. Het kind kan gaan onderpresteren om erbij te horen, of helemaal niets meer doen omdat de lessen totaal niet boeiend zijn etc.. Veel hoogbegaafde kinderen blijken ook hooggevoelig te zijn. Ook hier kan het kind via vragen en lijstjes aangeven wat hij of zij wel of niet ervaart.


Na alle lastige zaken besproken te hebben, wordt verteld wat er allemaal gedaan kan worden aan de situatie zodat het kind zich prettiger in zijn omgeving voelt.
Ook nu wordt er rechtstreeks tegen het kind gesproken.
Mooi is bijvoorbeeld dat via een diagram, die zelf gemaakt wordt, het kind kan het zien welke mensen het meest dichtbij staan en welke mensen het kind het meest vertrouwt. Daardoor weet het kind tot wie hij of zij zich kan richten om problemen, die het ervaart dankzij de hoogbegaafdheid, te bespreken.


Eveneens wordt goed duidelijk gemaakt dat het heel belangrijk is, dat het kind gaat aangeven wat het nodig heeft, en ook wat moeilijk is en wat hij of zij wèl en niet wil, want 'weet de ander niets = dan doet ie niets.'


Er staat verder nog veel meer informatie over hoogbegaafd zijn, bijvoorbeeld allemaal goede tips om te kijken hoe het kind het te leren materiaal tot zich neemt. Vaak leren ze top down (eerst het geheel dan de details) en blijken veel hoogbegaafden beelddenkers. Het kan dan bijvoorbeeld makkelijk zijn om met pictogrammen te werken of de tekst van het te leren materiaal verschillende kleuren te geven. Het kan bovendien zo zijn dat ze nog niet weten hoe ze moeten leren omdat het nog nooit nodig is geweest. Ook daar staan tips over in het boek. Kortom, het is een heel compleet en verhelderend boek, wat hoogbegaafde kinderen zeker veel inzicht zal geven.


Maar het allerbelangrijkste dat het kind leert om zichzelf te zijn. Leert dat het anders màg zijn, want hoogbegaafd zijn heeft ook zijn enorm mooie kanten.


Het boek is voor kinderen gemaakt maar ook voor volwassenen is het een erg aangenaam en interessant boek om te lezen. Ook zij kunnen er nog veel van leren!


Wendy Lammers van Toorenburg is adviseur en therapeut van hoogbegaafde kinderen.


ISBN 9789492995759 | Hardcover | 252 pagina's | Uitgeverij Samsara | 9e druk mei 2020
Afmeting 21,8 x 21,8 cm | Leeftijd 5-99 jaar (en ouder)

© Dettie, 21 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER