Non-fictie jeugd

Estella Snellen

Emoties
Estella Snellen


Beschrijving:
Voor jonge kinderen kunnen emoties overweldigend zijn, omdat ze er voor het eerst mee te maken krijgen. Om kinderen te helpen die emoties te benoemen, en ook om te laten zien dat het heel normaal is om allerlei gevoelens te ervaren, is er nu het boek Emoties.
Fotografe Estella Snellen maakte eigentijdse en kleurrijke foto's van jongens en meisjes die allerlei emoties uitbeelden. Van boos en verdrietig tot geschrokken en blij - allerlei gevoelens passeren in dit prachtige fotoboek de revue. Door de aantrekkelijke en frisse fotografie wil je dit boek keer op keer bekijken!


Jean Paul Schutten schreef o.a. in zijn voorwoord:
Kijken naar de emoties van anderen is trouwens niet alleen goed, het is ook leuk. Zeker als het gaat om de gezichten van kinderen. Volwassenen kunnen de spieren in hun gezicht vaak prima beheersen. Als ze willen kunnen ze hun emoties goed verdoezelen. Maar bij kinderen zit dat anders. Die moeten hun geszichtsspieren nog onder controle leren krijgen, net als veel andere spieren in hun lichaam. Hun gezicht is daarom in de meeste situaties volkomen 'echt' het spreekt letterlijk boekdelen. De vreugde, verbazing of verdriet spat er soms van af.

-------

Een boek dat dus via foto's emoties van kinderen laat zien.
Op de eerste pagina's zie je links een meisje dat haar handen haaks voor haar ogen houdt, ze gluurt tussen de spleetjes van haar vingers door . Ze heeft haar handen gedraait zodat je de binnenkant ziet. Rechts staat in verschillende lettertypen: Vreugde, blij, gelukkig, trots, plezier, vrolijk.
Op de volgende twee pagina's staan twee duidelijk geposeerde foto's (volgen Schutten poseerden de kinderen niet). Links een foto van een meisje met een snotterbel die innig een pop vasthoudt, rechts een jongetje dat met een vies gezicht een plukje van zijn hoofdhaar vast pakt.
Op de volgende pagina staat een geweldige foto. Voor het kind denkelijk minder geweldig maar je ziet een jongetje dat aan zee in het zand knielt en zijn armen zakken weg in het zand. Duidelijk is te zien dat hij het heel erg eng vindt. Naast de foto staan dan ook de woorden angst, bang, verschrikt etc.
En zo staat het boekje vol met foto's. Helaas zijn veel foto's nogal fantasieloos, ze zijn vrij stijf en saai. Sorry.
Alleen de foto op de cover, het meisje met de bij en het meisje dat boos is springen er uit en de rest van de foto's hadden zo uit een familiealbum kunnen komen. Kennelijk  houd ik niet van deze manier van fotograferen. Bij het vorige boek van Estella Snellen had ik dezelfde bezwaren. Vooral de weinige fantasie in de foto's stoort me, de foto's sprankelen niet. Kinderfoto's kunnen een feest zijn om naar te kijken en dat gevoel heb ik niet als ik deze afbeeldingen zie.  Jammer maar helaas. Maar ik ben de doelgroep niet en hopelijk denken de kinderen zelf, en hun ouders, er anders over. Zij kunnen samen kijken naar de foto's in dit boek en samen bespreken of het kindje op de foto boos, verdrietig, blij of bang is.


ISBN 9789049923990 Hardcover 40 pagina's | Pimento | april 2010
Leeftijd 3+

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wat de pot schaft
Mijn 1e woordjes fotoboek
Estella Snellen


Dit boekje met hardkartonnen bladzijden laat jonge kinderen kennismaken met etenswaren.
Op de bladzijden staan foto's van eten. Soms vier foto's op een pagina, soms een enkele foto.
Onder de afbeeldingen staat in duidelijke letters  hoe het voedsel heet, met het bijbehorende lidwoord.
Er staan foto's in van wat een kind eet als ontbijt zoals (wit) brood, hagelslag, ontbijtkoek e.d.
Daarna volgen 'hoofdstukken' met groente, rijst, spaghetti, kaas en worst. (geen aardappels)
Dan denkelijk een hoofdstukje verjaardagseten zoals patat, pizza, ijs en dan volgt een hoofdstukje 'fruit'.


Op zich is het een mooi verzorgd en handig boekje om kinderen woordjes te leren maar toch bevreemden mij een paar dingen. Het boekje is namelijk voor kinderen vanaf ca. 2 jaar. Wat moet zo'n jong kind met een foto van 'de peper' (rode pepers)? Dat lijkt me nu niet een van de eerste woordjes die je een kind leert. Ook vind ik het vreemd dat bij 'de peper', 'de wortel' , 'de ui', de banaan etc. niet één peper te zien is maar een bundeltje pepers, evenals er meerdere wortelen en uien etc. te zien zijn. Beter was geweest ofwel één ui of wortel  af te beelden, ofwel de tekst aan te passen en deze in meervoud te plaatsen.
Discutabel vind ik ook 'de snoep' onder een afbeelding. Het mag zowel het als de snoep zijn.
Bij 'de sla' zie je een foto van diverse soorten sla 'zweven'. Het had ook spinazie kunnen zijn of een andere fijne bladgroente, waarom geen krop sla? Dat lijkt mij veel duidelijker voor een kind.
De foto van de oranje taart is erg druk en onduidelijk, het is dat er 'de taart' onder staat zodat je weet wat het voor moet stellen maar het had net zo goed een gekke hoed kunnen zijn. Achter die taart zie je een soort vitrinekast. Die kast maakt de foto druk, het leidt erg af van de bedoelde taart. Door de lichten in de vitrinekast valt later pas op dat er een brandend kaarsje op de taart staat.
Op de laatste pagina staan enkele vragen zoals "Welk eten is rood". Boven deze vragen is een vrij groot witgedeelte. Hadden daar niet meer vragen geplaatst kunnen worden? Vier vragen zijn wel erg weinig, er kan zoveel meer gevraagd worden. Persoonlijk had ik het ook leuker gevonden als er enkele vragen per pagina gesteld werden.

Al met al viel het boekje me dus tegen. De foto's zijn mooi en, op de taart na, duidelijk maar wel erg saai. De samenstelster had er wel iets sprankelenders van mogen maken. Het is erg fantasieloos. Alleen een stroopgezichtje op een pannenkoek of zo'n gezichtje van sprietjes bieslook in de soep is niet genoeg. De meeste foto's hadden ook in een catalogus voor fruit, groente of levensmiddelen kunnen staan. Of dit alleen aan de samenstelster ligt is natuurlijk de vraag, de regels voor een kinderboek zijn vrij streng. Maar eigenlijk is het hele boekje een beetje saai, zeker voor een kind. Jammer van al dat werk.

 

ISBN 9789049922986 Hardcover 16 pagina's | Pimento | september 2008 Afmetingen 211x12x211 mm
Vanaf ca. 2 jaar

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier