Non-fictie jeugd

Clara Lidström & Annakarin Nijberg

In je eigen tuintje
plantjes kweken en knutselen
illustraties: Katy Kimbell & Li Söderberg
tekst: Clara Lidström & Annakarin Nijberg


"Het boek staat vol met grappige tips over hoe je zelf kunt gaan tuinieren! Met dit boek ga je helemaal alleen aan de slag zonder volwassenen. [...] Haal ze er pas bij als je scherp gereedschap nodig hebt, of als je hun hulp goed kunt gebruiken.

In dit boek geven we je ideeën over hoe je plantjes kunt kweken, maar het heeft ook leuke knutseltips om je tuintje op te vrolijken [...]"


Dit bovenstaande én de titel zette me even op het verkeerde been. Ik had de indruk dat kinderen in de tuin zélf bezig zouden gaan maar in de tuin werken is er niet bij. Wél staan er heel grappige en leuke ideeën in dit boek om op allerlei manieren met planten bezig te zijn. Te beginnen met de "koppotten". Daarmee wordt bedoeld - zelfgeverfde - bloempotten waarop ook een gezichtje wordt geschilderd. In de inmiddels met aarde gevulde pot wordt tuinkers- of graszaad gezaaid zodat je even later een leuk 'kapsel' bij het gezichtje hebt. Je kunt het "haar" zelfs in model knippen! bovendien is tuinkers ook nog eens heel lekker!
Hoe je dat allemaal kunt doen, wordt stap voor stap met tekst en tekeningen weergegeven. Het kan bijna niet mis gaan.


En zo staat het boek vol ideeën wat je met planten, zaden en zelfs hazenkeutels kunt doen! Ja écht hazenkeutels. Stop ze eens in de grond en je weet niet wat je ziet!
Je leest en ziet verder ook hoe je vetbollen en appelkettingen kunt maken voor de vogels. Je leert hoe je bonen, knoflook, tomaten en aardappels kunt kweken én oogsten maar dan niet in de tuin. Je ziet hoe je een leuk bonenspel kunt maken, hoe je geraniums kunt stekken, hoe je van de groene knoflooksprieten lekkere smeerkaas kunt maken en, hoe je mooie naamstenen kunt maken waarop de naam van de plant staat.

Ook wordt verteld welke bladeren en bloemen eetbaar zijn (maar dat moet je nooit in je eentje uitproberen, anders kan je er wel eens heel ziek van worden!) en hoe je van die blaadjes thee van kunt maken of welke bloempjes lekker in de sla zijn.


Dit alles wordt net als bij de koppotten heel duidelijk getoond en uitgelegd dankzij de zachtgekleurde illustraties en foto's.
Kortom, het is echt een leuk boek als je bijvoorbeeld vakantie hebt. Je zal je dan geen dag vervelen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000359370 | 56 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | maart 2018
Vertaald door Neeltje Wiersma |Samenlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

© Dettie, 10 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER