Non-fictie jeugd

Diverse auteurs

Van bij ons
Volksverhalen uit de 12 provincies
Samengesteld in geïllustreerd door Margot Senden


Twaalf wonderlijke verhalen die zich afspelen in één van de twaalf provincies van Nederland. Elke provincie wordt door een andere prenten-, kinder- en/of jeugdboekenschrijver verteld. Zij zijn in die provincie geboren of wonen er, zodat ze precies weten hoe de sfeer daar is. Vaak hebben ze wel over de volksverhalen die zich afspeelden in hun omgeving gehoord maar nu hebben ze dus één daarvan uitgekozen voor dit boek.
Margot Senden heeft al deze verhalen verzameld en er schitterende, warm gekleurde illustraties bij gemaakt. Het hele boek straalt geschiedenis uit, terwijl toch in veel verhalen heden en verleden vermengd zijn.


Zoals het verhaal Het wonder van Slot Duyveboode geschreven door Pimm van Hest dat zich afspeelt in Noord- Brabant en gebaseerd is op een oud Helmonds verhaal 'Een Wonderkiend'. Van Hest heeft het verhaal in aangenaam een nieuw jasje gestoken.


Het gaat over het meisje Sophie, dat gek op paarden is en veel uit rijden gaat op Valentino, haar leasepony. Op een dag schrikt haar pony en begint te rennen. Sophie klemt haar armen om zijn nek en praat tegen het lieve dier. Gelukkig wordt Valentino rustiger maar als Sophie opkijkt, ziet ze ineens een vervallen kasteel en dat is vreemd, want ze is al honderd keer langs die plek gereden en heeft daar nog nooit een kasteel gezien. Ze loopt de ruïne in en ruikt een brandlucht. Ineens ziet ze in een flits vlammen en paarden in paniek die vluchten voor het vuur. Sophie schrikt zo dat ze achterover valt. Als ze haar ogen opendoet ziet ze een jongeman die geknield naast haar zit en een geheimzinnige zin in haar oor fluistert. Hij geeft haar ook een prachtige rode steen.
Sophie zakt weer weg en als ze haar ogen open doet is ze weer in de huidige wereld maar wel met een steen in haar hand...
Ze zoekt thuis via google naar het kasteel, maar veel is er niet over bekend. En wat moet ze met die steen? Ineens weet ze het... en een prachtig verhaal volgt.


Femke Dekker vertelt dat in Zuid Holland Sura woonde, die een kerk liet bouwen. Ze betaalde elke dag elke werkman drie koperen penningen. Wat deze mannen niet wisten is dat elke keer als Sura de drie penningen gegeven had, haar beurs leeg was. Maar steeds als ze de beurs opende zaten er weer drie penningen in.  Natuurlijk wekte al dat geld dat afgunst op en de arme Sura werd overvallen en met een mes werd haar keel opengesneden. Christiaan en zijn vriend Ties zagen het en het ergste van al was dat Christiaans vader bij de groep mannen hoorde!
Sura overleed ter plekke, maar op die plek ontsprong een bron. Het water stroomde, drie druppels na drie druppels.
De misdadigers werden opgepakt en kregen de doodstraf, maar op de dag de straf uitgevoerd zou worden gebeurde er iets heel wonderlijks!


En zo bezoeken we via Suzanne Buis camping Bakkum in Noord-Holland en lezen we het bijzondere verhaal  wat zich in die omgeving ooit afspeelde. We gaan ook dankzij Marcel van Driel naar de Achterhoek in Gelderland en volgen het spannende verhaal rond de Witte wieven, en zo gaan we alle provincies af.


Na afloop van elk verhaal vertelt de schrijver/schrijfster iets over het volksverhaal zelf en wat ze eraan aangepast hebben. Ook lezen we waarom de schrijver juist dàt verhaal koos, daarnaast lezen we ook iets over het persoonlijke leven van de schrijvers en zien we een zwart-wit portrettekening van die schrijver gemaakt door Margot Senden.
Helemaal achterin staan bezoektips per provincie weergegeven.


In zijn totaal is het een uitstekend verzorgd boek, met een bijzondere inhoud. De gebruikte taal is erg toegankelijk.
Kortom, het boek is de moeite van het lezen meer dan waard!


De deelnemende schrijvers zijn Pimm van Hest, Li Lefébure, Christien Boomsma, Joke Reijnders, Marion van der Kleij, Marcel van Driel, Chris Vegter, Suzanne Buis, Gonneke Huizing, Femke Dekker, Joke Eikenaar en Anneriek van Heugten


ISBN 9789044833904 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2020
Afmeting 26,2 x 20,2 cm | Leeftijd 9+

© Dettie, 15 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER