Non-fictie jeugd

Sara Duchars & Sarah Marks

Coole knutsels
voor stoere jongens (en meisjes)
illustraties: Nicole Kent
tekst: Sara Duchars
- Sarah Marks


"Er zijn genoeg knutselboeken voor meisjes, maar die staan meestal vol met kettinkjes, elfenvleugels en prinsessenkroontjes. Wij wilden een boek samenstellen met knutsels die jongens en stoere meisjes wél leuk vinden. "

En cool zijn de knutsels zeker! Het boek begint met knutsels van papier zoals en coole mannenkop van papier-maché met wilde krullen en een baard of gewoon een halloween griezelhoofd met groen haar en een litteken in zijn nek! Maar je kunt ook hele landschappen maken van papier-maché om je tanks door te laten rijden of soldaten door te laten marcheren. Erg leuk zijn de medailles voor moed en... de zelf te maken waterbommen!


Na de papierknutsels komen de stofknutsels aan de beurt. Stofknutsels voor coole jongens? Jazeker! Maar of ze daadwerkelijk achter de naaimachine gaan zitten om die te gekke knuffelapen te maken? Ik weet het niet. - Volgens de covertekst vinden jongens dat wel  leuk - Maar een enorme zitzak maken... dat is toch wel eeerrruuug leuk, evenals de megamonsters van oude truien.  Fleecemutsen, een gymtas of een speelkleedtas maken... iets voor stoere jongens en meisjes? Ik geloof het niet zo. Ze zijn wel leuk maar cool? Niet echt.


Dan kun je beter die griezelknutsels gaan maken... Zombies, Vleermuizen, ratten, een afgehakte vinger (echt eng om te zien!) of... oogbollen maken, dat is wel heel cool (en griezelig brrr) In het boek wordt precies verteld hoe je dat kunt doen.


De houtknutsels zijn minder eng maar wel superleuk. Zelf stelten maken bijvoorbeeld of een insectenhotel of erg leuke houten kevers op wieltjes gemaakt van blokken voor de open haard.


Daarna volgen de modelknutsels... verteld wordt hoe je een Egyptische mummiekist van een plastic drinkfles kunt maken. Het resultaat is prachtig! Ook hoe je van bestaande actiepoppen echte Romeinse helden kunt maken of koning Hendrik de Achtste  of een kruistochtridder. Het ziet er heel stoer uit. Maar ook de zilvergekleurde raceauto gemaakt van een kartonnen rol en flessendoppen ziet er heel flitsend uit.
En helemaal te gek is de zelfgemaakte ballonauto. Je blaast de ballon op en hup daar gaat de zelfgemaakte auto!


De knuffels omtoveren tot superhelden is wel aardig, maar het blijven eigenlijk gewoon lieve knuffels. Ook de gebreide spullen vind ik niet echt soer, behalve de enorme das, van 'wol' gemaakt van oude T-shirts, is wel erg cool. Maar dunne sjaaltjes die door middel van met je vingers breien zijn gemaakt blijven dunne, beetje iele sjaaltjes, de zonnebrillen die de jongens erbij dragen zijn stoerder.


De ca. vijftig knutsels worden allemaal via een foto getoond wat ik zelf altijd erg prettig vind, dan zie je precies hoe het er uit komt te zien en dat geeft houvast. De beschrijvingen bij de knutsels zijn kort, duidelijk en kernachtig. Vaak staat er een tekeningetje bij zodat je kunt zien hoe de knutsel in elkaar gezet of gevouwen moet worden. Ik denk dat bij een paar dingen een beetje hulp van volwassenen welkom is, zoals bijvoorbeeld bij de vampierencape.  Maar iemand die handig is met de naaimachine kan het denkelijk ook zelf wel maken.
Het merendeel van de knutsels zijn origineel en inderdaad cool. Andere knutsels zijn een variant op bestaande knutsels en wel een beetje lief. Zoals de mobielhoesjes , de (b)engeltjes, de kerstkrans en dergelijke.
Achterin het boek staan enkele patronen zoals voor de medailles, de vleermuizen, de apen en nog veel meer.


Een fijn boek om in huis te hebben en bijvoorbeeld op een regenachtige dag tevoorschijn halen om met zijn allen lekker aan de knutsel te gaan. Geheid dat er iets leuks, grappigs of moois uit voortkomt!


ISBN 9789060387429 flexibele stevige cover 128 pagina's Uitgeverij Christofoor februari 2015
NUR 214 Afmeting 22,5 x 19,3 cm  vertaald door Maeike de Wolff-Russchen Leeftijd 4-12 jaar

© Dettie, 11 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER