Non-fictie jeugd

Sara Meulenbroeks

De kracht van groeitaal
Er zit meer in je dan je denkt
Sara Meulenbroeks


"Groeitaal helpt een kind bij het aannemen van een groeimindset. Het kan worden ingezet om een kind na te laten denken over de aanpak, het resultaat en de oplossing. Als kinderen dit zelf doen worden ze eigenaar van hun leerproces. Het stimuleert het lerend vermogen en dat geeft zelfvertrouwen en plezier. Een kind kan zich hierdoor sociaal, emotioneel en cognitief ontwikkelen."


Met deze groeitaal maken we kennis via de avonturen van de hond Mind en de koe Set en het daarop volgende groeitaalgesprek met Saartje Sop helpt de dieren om anders te kijken naar verschillende situaties.
Helaas schuurt de uitvoering nogal. Er worden korte situaties geschetst die daarna besproken worden, maar deze sluiten niet goed op elkaar aan. En ook de situatie zelf is soms nogal vaag.


Bijvoorbeeld in een verhaal luistert Set niet naar de voetbaltrainer daardoor doet zij een oefening verkeerd en zij valt op de grond. Op de volgende pagina mist Mind het doel en is verdrietig. Waarop Set zegt dat Mind maar goed moet luisteren naar de trainer! Dat voelt krom. Set deed het namelijk zelf ook niet.
Vervolgens heeft Saartje een groeigesprek dat gaat over fouten maken, leren van fouten en om hulp durven vragen. Je zou denken dat het aansluit op het voetbalverhaaltje rond Set en Mind. Maar in dat verhaaltje heeft Set gewoon niet geluisterd naar de trainer, en als Mind het doel mist gaat het ook vooral om het luisteren naar de trainer.
Kortom, je snapt de bedoeling achter het groeigesprek wel maar het wringt. Het gesprek vloeit niet voort uit de situatie, waardoor het zijn doel mist.


Ook een aparte benadering qua inhoud als groeigesprek was het verhaal over een muis die moeilijk kon lopen. Set scheldt hem uit en de muis mag van haar ook niet meespelen. Set loopt boos weg. Mind vindt het zielig voor muis en gaat met hem spelen in de zandbak. Set schaamt zich eigenlijk en komt terug, maar biedt zijn excuses niet aan.  De muis doet echter heel aardig tegen Set waarna ze fijn verder spelen met zijn drieën.
Saartje Sop vertelt vervolgens dat je ook best aardig kunt doen tegen mensen die niet leuk tegen je doen...
Je zou toch eerder denken dat Set even flink moest nadenken wat hij deed.


Een beetje verwarrend is ook dat de hond Mind en de Koe Set kennelijk broer en zus zijn want ze gaan op stap met hun mama de Kat en papa de Beer. Ook wordt Set als 'hij' aangegeven maar op de voorplaat heeft ze wel uiers.


Kortom het boek rammelt nogal. Het idee is uitstekend maar de uitvoering zit er steeds net naast.


ISBN 9789493059511 | Hardcover | 82 pagina's met aardige tekeningen| Uitgeverij Palmslag | juni 2020
Afmeting 25,7 x 20,8 cm | Leeftijd vanaf ca. 6 jaar

© Dettie, 19 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER