Non-fictie jeugd

Antony Penrose

De jongen die Picasso beet
Antony Penrose


Toen Antony (Tony) klein was woonde hij in het plaatsje Chiddungly (Sussex) op een boerderij en had een heel bijzondere vriend met wonderbaarlijke handen. Met die handen kon hij namelijk de mooiste dingen maken. Die vriend heette Pablo Picasso.
Tony was gek op hem want je kon zo lekker spelen met hem en hij rook zo lekker naar Eau de Cologne en Franse tabak.
Tony toont het schilderij dat Picasso van zijn moeder, de fotografe Lee Miller, maakte, wat zijn vriendjes maar een rare en enge weergave vonden. Het leuke is dat Tony laat zien, door een belijning aan te wijzen, dat het toch écht zijn moeder is die op het schilderij staat.
Picasso kwam regelmatig bij hen op bezoek en bekeek dan het atelier van Tony's vader Ronald Penrose. Bovendien genoot hij erg van de dieren en tekende ze ook. Hij schilderde bijvoorbeeld de stier William als vliegende sprinkhaan!
Erg bijzonder is het verhaal over de keer dat hij als kind Picasso beet (en Picasso beet terug!)
Tony en zijn ouders gingen op hun beurt ook regelmatig op bezoek bij Picasso die toentertijd in Zuid-Frankrijk woonde en dat vond Tony geweldig. Picasso zat vol gekke invallen en hield er erg van om zich te verkleden, de maskers ontbraken dan ook niet. Op een bijna ontroerende foto zie je Tony heel trots met een masker op (een enorme neus met bril erboven) naar een erg geamuseerde Picasso kijken. Prachtige veelzeggende foto. Het lijkt al met al een erg aardige man en ik had graag in Tony's schoenen gestaan.

Doorheen het boek staan allemaal foto's, gemaakt door Lee Miller, van Tony met Picasso, Picasso alleen, Picasso's ateliers, kunstwerken en kinderen met allerlei commentaar en toelichting van Tony erbij. Het hele boekje vormt een mooi tijdsdocument over een deel van het leven van Picasso.
Een boekje om nog vele malen open te slaan en te bekijken. Ik heb er erg van genoten.


ISBN 9789051162486 Hardcover 49 pagina's formaat: 17,0 x 23,6 cm Uitgeverij  De Vier Windstreken, augustus 2012
Leeftijd 6+

© Dettie, 12 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER