jeugd 15+

Luc Descamps

http://www.lucdescamps.be

 

[Gewoon] Gevoelig
Luc Descamps


De bijna vijftienjarige Vlaamse Flo (Florentina) is hooggevoelig en ze is daar niet echt blij mee. Ze heeft met veel dingen moeite waar haar klasgenoten geen last van hebben. Zo kan ze heel slecht tegen hard lawaai, sterke geuren, etiketjes in kleding die ze draagt, overvolle ruimtes, mensen die verdriet hebben (zij voelt hun verdriet net zo erg), mensen die boos zijn - daar wordt ze misselijk van - tijdsdruk, onverwachte gebeurtenissen enz.  Het komt er gewoon op neer dat ze veel meer voelt en ziet dan andere mensen. "Eigenlijk word ik gek van mezelf, en dat is heel lastig." zegt ze daarover. Als ze teveel van bovenstaande prikkels tegelijk krijgt dan moet ze zich even terug trekken en met rust gelaten worden, anders wordt het haar teveel.


Op school vinden ze Flo een beetje raar. Gelukkig heeft ze een vriendin Jessica, die ook hooggevoelig is. Daardoor begrijpen ze elkaar helemaal. Ze hoeven elkaar niets uit te leggen en dat is voor beiden een hele opluchting. Ze noemen zichzelf de High Sensie Twins. Maar niet alleen Jessica begrijpt Flo. Ook Flo's moeder voelt wat er in haar dochter omgaat en laat haar met rust als dat nodig is. Soms tot nijd van haar broer, de zeventienjarige Bas. Toch vindt Flo over het algemeen, als er niet teveel op haar afkomt, haar leven best aangenaam.


Maar nu heeft Flo een probleem. Volgens meisjes van Flo's klas hebben ze namelijk de leeftijd om verliefd te worden. Sterker nog het is de hoogste tijd dat dat eens gebeurt!  Flo vindt dat natuurlijk onzin, maar waarom is ze ineens Lenn, de buurjongen van de overkant, met heel andere ogen gaan bekijken? Ze kent hem nota bene al 10 jaar! Ze speelden altijd samen. Maar Lenn is twee jaar ouder en op gegeven moment hield het spelen op. Nu zeggen ze elkaar alleen nog gedag. En uitgerekend deze Lenn, die haar een paar weken geleden hielp toen ze met de fiets gevallen was, spookt sindsdien ineens aldoor door haar hoofd! Wat is er met haar aan de hand? Ze beseft niet dat ze verliefd is geraakt op Lenn.


Natuurlijk heeft de zeer gevoelige Flo het er moeilijk mee en als ze op school tijdens de Nederlandse les een eigengemaakt gedicht voorleest zijn zowel de lerares als haar Nederlandse klasgenootje Ellen bezorgd. Ellen is typisch Nederlands volgens Flo. Zij is een flapuit, en zegt wat ze denkt. Ze is bang dat Flo depressief is. Ze beseft niet dat Flo nu eenmaal dieper voelt dan andere mensen. Maar ook de lerares roept Flo apart en vraagt of alles wel goed is.


We lezen over de innerlijke strijd die Flo voert met zichzelf. En het wordt helemaal moeilijk als ze Lenn met een beeldschoon meisje ziet lopen. Hij vindt haar duidelijk heel leuk... Wat nu?


Omdat ik zelf hooggevoelig ben, wilde ik dit boek graag lezen. Wat me opvalt is dat veel jonge mensen zich sowieso zullen herkennen in dit verhaal. Welke verliefde puber worstelt niet met zijn of haar gevoelens? De hormonen razen immers door hun lijf. En dát is in mijn ogen ook wat de 'makke' van dit boek is. Natuurlijk is Flo hooggevoelig maar juist dát deel komt niet zo goed uit de verf.  Ja, Flo houdt niet van lawaai en haar moeder houdt voor haar de zachte handdoeken apart omdat Floor niet tegen de ruwe, in de buitenlucht gedroogde handdoeken kan. Tijdens het ontleden van een duif in biologieles rent Flo kotsmisselijk de klas uit, maar of dat per se met hooggevoeligheid te maken heeft?


Het schrijven van - vrij moeilijke en voor mij redelijke onbegrijpelijke - gedichten moet in dit verhaal o.a. aantonen dat Flo gevoelig is. Maar bij hooggevoelig zijn komt veel meer kijken dan wat in dit boek beschreven wordt. Vooral het aanvoelen van de gemoedstoestand van een ander en het zich zo inleven in de ander dat het lijkt alsof het met haar zelf gebeurt is, komt bijvoorbeeld niet voor in het verhaal. Allerlei kenmerken van hooggevoelig zijn worden wel genoemd maar worden niet als eigenschap van Flo doorgevoerd. Flo wordt geen méns die hooggevoelig is. Geen meisjes dat honderden voelsprieten heeft en feilloos iedere situatie en sfeer aanvoelt, ze blijft een meisje dat vertelt dat ze hooggevoelig is en zegt dat ze iets vervelend vindt maar haar gedrag stemt daar niet mee overeen.


Dat neemt niet weg dat het verder wel een prettig verhaal is om te lezen. Veel jongeren zullen zich er evengoed in herkennen en het is sowieso al heel goed dat er aandacht besteed wordt aan hooggevoelig zijn besteed wordt. Dan krijgen al die onbegrijpelijke gevoelens tenminste eindelijk eens een naam! Wat dat betreft is het wel goed dat dit boek geschreven en uitgegeven is. En misschien ben ik gewoon een hooggevoelige zeur, dat kan natuurlijk ook...


ISBN 9789461317339 | Paperback | 208 pagina's | Uitgeverij Van Halewyck | juni 2018
Leeftijd: 15+

© Dettie, 12 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER