Non-fictie jeugd

altProfessor Kleinbrein - Romeinen
Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen
Illustraties: Heleen Brulot
tekst: Sarah Devos


Ook voor de jeugd bestaan er al veel boeken over de Romeinen. Nu ligt er opnieuw een: voegt dit boek iets toe? Misschien niet, al kunnen er wel dingen in staan die je nog niet wist. Maar dat is in ieder boek wel zo. En is dan toch de moeite waard om dit boek aan te schaffen? Daar zeg ik volmondig ja! op. Het is een mooi uitgevoerd boek, dat een feest is om te lezen.


Dat begint al als je de omslag (is ook titelpagina) ziet: er staan een paar Romeinse soldaten afgebeeld. Legionairs zijn dat, dat staat er met een pijltje richting een van hen. Ook staan er pijltjes naar een borstplaat, en naar een gladius. Maar wat het leuke is: er is ook een pijltje getekend waarbij staat vermeld: ‘geen doetjes’. Deze afbeelding is tekenend voor het hele boek: het is serieus en informatief met een (grote) dosis humor. Het wordt deels verteld door een 'intelligent konijn', dat zegt al genoeg.


Na deze titelpagina volgt een hoofdstukindeling, waar eveneens de humor van af straalt.  ‘Hoera, een baby!’ ‘Hu, hu paardje, eh, mannetje’.
Mocht je dat overslaan – niet zo vreemd als je dat doet! - dan kom je nog een heleboel tegen in het boek waar je om kunt lachen. En intussen leer je heel veel over de Romeinen, wie ze waren en wat ze deden.
Er wordt verteld welke volkeren er leefden voor de Romeinen er waren, welke volkeren zij overwonnen hebben, en door wie ze zelf weer verslagen zijn. Over het dagelijkse leven, over hun prachtige bouwwerken, over de cultuur die zij ons gebracht hebben, over hun geloof en bijgeloof en nog veel meer kun je lezen in dit boek.


De tekst is duidelijk, de zinnen zijn makkelijk en begrijpelijk en de tekeningen zijn behalve verhelderend ook vol humor. Er is bijvoorbeeld een heel aparte tijdlijn: die heeft de vorm van een glijbaan! En de kaarten laten precies zien waar de Romeinen allemaal waren. Bouwwerken worden getekend, we zien hoe het er in een badhuis aan toe gaat en nog veel meer...
Nog iets leuks: als een Romein naar het theater ging en hij vond het stuk maar zozo, dan knipte hij met zijn vingers. Maar vond hij het geweldig, dan zwaaide een Romein met zijn kleren of een zakdoek. Bij gebrek een een zakdoek zwaai ik nu uitbundig met mijn vest!!


Zie ook het Inkijkexemplaar


Sarah Devos werkt o.a. als freelance redacteur en scenarioschrijver. Tussendoor vult ze al vijf jaar haar blog met allerlei creatieve tips en gevat commentaar.
Heleen Brulot studeerde illustratie aan de Koninklijke Academie Den Haag. Ze woonde met haar gezin tien jaar in Afrika. Momenteel woont en werkt Heleen in Nederland.


ISBN 9789401429573 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Lannoo | april 2016
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER