Non-fictie jeugd

Ik ben liefde
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Een tijdje geleden keek ik naar een uitzending over mensen die een bijna doodervaring hadden gehad. Wat mij het meeste opviel, was dat ze allemaal zeiden dat het heel mooi was maar dat vooral de onvoorwaardelijke liefde die ze om zich heen voelden, grote indruk maakte. Alles was goed, zij waren goed, alles was zoals het moest zijn. Allemaal zeiden ze, alles was liefde.


In dit boek probeert de schrijfster ook duidelijk te maken dat alles liefde is. Dat jij zelf ook liefde bent. Dat gegeven is moeilijk uit te leggen als iemand er niet voor open staat. Gelukkig zijn kinderen nog onbevangen en kennen ze het verschil tussen goed en kwaad nog niet. Ze beleven alles ook nog heel intens, alles is nog puur en echt. Verdriet is verdriet, blijdschap is blijdschap.


Om gestalte te geven aan wat met 'Ik ben liefde' bedoeld wordt, begint het boek met twee meisjes. De een is blank en staat in een lichte omgeving, bij het andere meisje met gekleurde huid, hangt een donkere wolk boven haar hoofd waaruit het hard regent.
Het blanke meisje vertelt:


'Als ik iemand door een storm zie gaan,
van pijn en oneerlijkheid,
van woede en verdriet...
Als de zon verdwijnt
en de lucht donker wordt...
en ik zie dat er angst is...
vraag ik mezelf:
'Wat kan ik doen om het licht weer binnen te laten?'


Ze besluit te doen wat haar hart haar ingeeft en loopt vol compassie en tederheid met een paraplu - in regenboogkleuren - naar het verdrietige, bange meisje. Ik ben liefde zegt het blanke meisje. Ze maakt écht contact en luistert en de regenbui boven het verdrietige meisje verdwijnt langzaam. Ze ontmoeten andere kinderen die ook moeite met bepaalde dingen hebben. Opnieuw wordt er contact gemaakt.
We lezen wat liefde inhoudt en hoe mooi het is als je zo vol liefde bent zowel voor jezelf als voor de ander.


We zien op de mooie sfeervolle afbeeldingen wat liefde met jou en de ander doet. Liefde geeft energie. We lezen o.a. in de korte teksten bij de tekeningen; liefde is creatief, liefde is begrijpen, liefde is aanwezig zijn, liefde is troost, liefde zit in kleine gebaren, liefde is verbinden, enz..
En zo zijn er allerlei vormen van liefde en die maken dat je samen alle stormen kunt weerstaan want je weet, jij bent liefde, wij zijn liefde...
Liefde maakt dat donkere wolken oplossen en alles weer licht wordt.


Opnieuw een heel mooi en treffend boekje van deze schrijfster en illustrator. Het geeft prachtig weer wat de gevolgen van leven vanuit je hart, vanuit liefde is. Met zo'n mooie 'les' kun je niet vroeg genoeg beginnen. Achterin het boekje staan nog een paar yoga oefeningen om de woorden van de schrijfster kracht bij te zetten.
Kortom, het is een boekje dat licht geeft.


ISBN 9789493228047 | Hardcover | NUR 280 | 32 pagina's | Samsara | oktober 2021
Erg mooi vertaald door Stine Jensen Afmeting 20 x 20 cm | Leeftijd onbekend

© Dettie, 4 november 2021
De dag van het begin van Divali, het vijfdaagse feest waarbij de overwinning van het licht op de duisternis (symbool voor het goede op het kwade) gevierd wordt.

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER