Non-fictie jeugd

Ik ben mens
Een boek vol empathie
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Ik werd geboren. Een wonder!
Eén van de miljard
maar uniek!


Inderdaad elke keer als een mens op de wereld komt, is dat een wonder. En dan ook nog een mens met een eigen gezicht, een eigen geest, een eigen doen en laten waardoor hij of zij zich onderscheidt van de ander, dus met recht 'Een van de miljard maar uniek!'


Maar wat maakt een mens een mens?
Is een mens een mens dankzij de reis die hij maakt om zijn of haar weg te zoeken? Of is hij een mens door zijn dromen, wensen, nieuwsgierigheid, zijn leven vol verwondering?


In het boek zien we een jongetje allerlei dingen ondergaan. Hij leert bijvoorbeeld veel door te kijken, te lopen, te onderzoeken, te spelen maar ook door zijn omgang met vrienden. De tekst hierbij is kort gehouden, wel worden af en toe vrij 'zware' woorden gebruikt zoals lafhartig, versteld staan, een zwaar gemoed hebben, bedachtzaam zijn, compassie hebben. Allemaal woorden die een kind niet snel zal gebruiken. Maar de heerlijk sprankelende afbeeldingen ondersteunen wel uitstekend de teksten waardoor de 'zware' woorden waarschijnlijk evengoed begrepen zullen worden.


Het jongetje leert verder ook dat hij fouten kan maken, net als andere mensen, hij kan iemand kwetsen of gekwetst worden, of boos, bang of verdrietig zijn. Het is niet erg, het hoort allemaal bij het 'mens zijn'. Maar hij kan wel keuzes maken! Hij kan bijvoorbeeld kiezen om 'Het spijt me' te zeggen, anderen te helpen, hij kan kiezen om vriendelijk, en rechtvaardig te zijn in plaats van schelden of onrechtvaardig handelen. Ook dat hoort bij mens zijn.


We zien daarnaast ook dat hij, met al zijn leuke en minder leuke kanten, evengoed altijd zijn unieke zelf blijft! Net als iedereen zijn of haar eigen unieke zelf is.
Kortom, hij is 'gewoon' een mens. Als dat geen mooie les om te leren is!


ISBN 9789492995803 | hardcover | 24 pagina's | NUR 280 | Uitgeverij Samsara | oktober 2020
Afmeting 20 x 20 cm | Uit het Engels vertaald door Stine Jensen| Leeftijd onbekend

© Dettie, 25 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER