Non-fictie jeugd

Ik ben yoga
illustraties Peter H. Reynolds
tekst: Susan Verde


Het woord yoga betekent verbinding. Yoga is de verbinding tussen geest en lichaam.
Het is altijd zo jammer dat veel mensen yoga nogal zweverig vinden. Als je het woord al noemt dan vertrekt hun gezicht en roepen ze 'Nee dat is écht niets voor mij!' Totdat ze het een keer proberen en ontdekken dat yoga zoveel meer is dan 'een paar rare houdingen aannemen'. Yoga vraagt concentratie, daagt je lichaam uit, geeft rust en dankzij Yogaoefeningen krijgen zowel je lijf als geest een fijne oppepper. In dit mooie boekje kunnen kinderen op een heel speelse manier ook leren wat Yoga is en waar het voor dient.

Op de eerste pagina's zien we een meisje die de wereld nogal overweldigend vindt, ze moet zoveel doen, weet niet zo goed wat haar plek op de wereld is en kan haar lijf nauwelijks stil houden. Het is tijd voor wat rust. Gelukkig weet het meisje wat ze daarvoor moet doen:


Ik vertel mijn wiebelende lichaam: wees stil
Ik zeg tegen mijn denkende geest: wees rustig
Ik vertel mijn razende adem: wees langzaam

Ik doe mijn ogen dicht
en maak ruimte
in mijn geest,
in mijn hart,
om te scheppen en
te verbeelden

Ik ben yoga.


En dan begint het meisje aan haar heerlijke yogareis. We zien haar allerlei yogahoudingen aannemen, die houdingen hebben prachtige namen. Daardoor kan zij 'zweven' als een lichtgevende ster, of in gedachte rondvliegen dankzij de vliegtuighouding, ze kan zo scherp kijken als een adelaar, spelen als een hondje, zich een krijger voelen die voor zichzelf of anderen opkomt, ze kan zich openen als een bloem en schoonheid meedragen etc.
Al deze houdingen maken haar weer rustig, ze kan de drukke wereld weer aan. Ze weet weer dat er ook voor haar een plek is.


Het is goed dit prachtige boekje er is, Yoga zal veel kinderen verder helpen om de hectiek van het dagelijkse leven terug te brengen tot behapbare porties. Het geeft rust. Het kind voelt zich letterlijk en figuurlijk veel meer in balans. Bovendien zijn de oefeningen heel leuk om te doen en je kunt dankzij de mooie namen van de houdingen er ook allerlei vrolijke, grappige of spannende verhalen bij verzinnen.


Het is een boekje waar het yogaplezier van af spat en de lichte, aanprekende illustraties benadrukken dat plezier. Je krijgt vanzelf zin om ook al die houdingen te gaan doen. En dat kan! Achterin het boek staat elke oefening die het meisje doet heel duidelijk beschreven.
Gewoon kopen dit boekje, het is ook niet duur dus voor het geld hoef je het niet te laten.


Zie ook het you-tube filmpje (Engels)


Susan Verde
doceert yoga en mindfulness aan kinderen en woont met haar drie kinderen in East-Hampton, New York.
Peter H. Reynolds is de illustrator van veel bestsellers en prijswinnende boeken waaronder Dot Ish. Hij woont in het historische Dedham, Massachusetts.


ISBN 9789492995797 | hardcover | 24 pagina's | NUR 280 | Uitgeverij Samsara | oktober 2020
Afmeting 20 x 20 cm | Uit het Engels vertaald door Stine Jensen| Leeftijd onbekend

© Dettie, 17 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER