Non-fictie jeugd

Waar komt die banaan vandaan?
Illustraties: Hilky Helmantel
Tekst: Marja Baeten


Een boek over groente en fruit in de serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
En dat is een heel goed idee, zo’n boek, want je wil niet weten hoeveel kinderen denken dat al dat lekkere eten gewoon in een fabriek gemaakt wordt! Door middel van dit boek zullen ze in ieder geval over een paar groenten en fruit beter weten.


Want om maar met de titel te beginnen: bananen groeien toch echt aan een boom!
Eh, wacht! Een bananenboom is helemaal geen boom!
Het is een struik! Wel een stevige struik, want al heeft hij dan geen houtige stam – voorwaarde om boom genoemd te worden – hij moet wel het gewicht dragen van al die trossen bananen. En één zo’n tros weegt al net zoveel als twee kinderen van vijf jaar! Er wordt ook uitgelegd waarom een banaan krom is en hoe ze geoogst worden. En hoe ze dan in de winkel komen.


Dat wordt verteld in kaders met tekst, met tekeningen erbij, waarop je kan zien hoe het werkt. Voor je deze pagina’s ziet zijn er twee pagina’s waarop kinderen het woord krijgen. Wat denk jij? wordt er gevraagd. Vijf kinderen geven antwoord op de vraag, in dit geval: waar groeit die banaan eigenlijk?
En een aardappel, hangt die ook aan een boom? Is het erg als je een appelpitje inslikt? Zijn rozijnen snoepjes?
Op deze manier – eerst de kinderen, dan de informatie – worden broccoli, appels en komkommers behandeld. Dan volgen nog aardappels en rozijnen.


Waarschijnlijk horen kinderen veel dingen waar ze nog nooit over nagedacht hebben, laat staan dat ze het dan weten: wat is het verschil tussen appels en aardappels? Als het op hun bord ligt weten ze dat wel natuurlijk, maar het verschil wat betreft de groei, dat is weer iets anders.
En die rozijnen, dat is vast iets waarbij ze verrast zullen zijn. Rozijntjes die zitten immers in een doosje en je eet ze als snoep. Dus om te te horen dat het eigenlijk druiven zijn!
Bijzonder toch!


Een heel leerzaam boek, met duidelijke uitleg en mooi uitgevoerd. Er zouden nog wel meer van deze boeken mogen komen!

ISBN 9789044842333  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2022
Afmeting: 26,8 x 25,9 x 1 cm | Leeftijd 5+

© Marjo, 25 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER