Non-fictie jeugd

Noord
Illustraties: Marieke ten Berge
Tekst: Jesse Goossens


Dit boek is niet alleen voor diegenen die meer willen weten over de dieren die leven in het Noorden. Het is namelijk een kunstwerk: prachtige illustraties in de vorm van linosneden, gemaakt door Marieke ten Berge. Dat begint al op de omslag die in reliëf uitgevoerd is.


In het voorwoord vertelt Marieke ten Berge dat ze al jaren naar Scandinavië reist, een gebied waar ze dol op is. Ze deed er onderzoek zodat ze dit boek kon maken om het met ons te delen.
Daar is iedere lezer vast en zeker heel blij mee, want het is puur genieten. Met een kleine, doch niet onbelangrijke kanttekening: veel van de dieren wonen in het Noorden.


'Juist die dieren fascineren me zo. Ze zijn bestand tegen enorme kou, en leven vaak onder zeer extreme omstandigheden. Deze dieren verdienen aandacht, bescherming en verwondering.’


Nou, daar gaan we dan. Kijken naar en lezen over drieëndertig diersoorten, die in het Noorden van Europa hun thuis hebben. Marieke ten Berge is de samenwerking aangegaan met Jesse Goossens, die op een bijzondere manier vertelt over de dieren. Zij laat hen zelf aan het woord, op een leuke manier, met veel humor, hetgeen een apart effect heeft.


Het kan het best duidelijk gemaakt worden door een enkel dier te kiezen en daar dan over te vertellen hoe de schrijfster dit aanpakt. Dat is het eerste probleem: welk dier dan? Ze verdienen allemaal die speciale aandacht! Ze zijn allemaal fantastisch mooi in beeld gebracht. Over ieder dier wordt leuke en goed informatie gegeven. Willekeurig dan maar.
Gewoon even het boek openslaan.
Welk dier zal het worden?


En dat  is de poolwolf. Op de linker[pagina staat hij afgebeeld, in een typische houding voor de wolf: huilend naar de maan.
Dan vertelt hij:


‘Het is donker. Vijf maanden lang. In de noordelijke gebieden waar ik leef, wordt het de hele lange winter niet licht.
Zie je me janken? Ik weet dat je denkt dat ik huil naar de maan (NB: oeps…) maar dat is niet zo: ik roep de roedel bij elkaar. Samen met mijn alfamannetje voer ik namelijk onze roedel aan. (weer: oeps, het is een vrouwtje!) Jazeker, ik ben het alfavrouwtje. Hoe je dat kunt zien? Aan de manier waarop ik sta in de groep. Ik maak me groot en steek mijn staart fier omhoog. Mijn ondergeschikten laten hun staart hangen en als ze bij me in de buurt komen, maken ze zich klein en jammeren een beetje. Sommige gaan zelfs op hun rug liggen of likken mijn snuit.’


Nee, dit is niet alles. Ze vertelt nog over het gebied waar ze leeft, hoe ze aan eten komen, wat ze dan eten en over de kinderen die ze krijgt.
Dan staat er onderaan de pagina – zoals bij ieder dier – een kader met de informatie nog eens op een rijtje: soort, waar, hoogte, lengte, gewicht, leeftijd, aantal en beschermingsstatus.
Deze informatie varieert per dier, want over de poolwolf is niet bekend of ze bedreigd worden in hun bestaan. Bij de bultrug staat dan dat er geen bedreiging is, terwijl de ijsbeer juist wel dreigt uit te sterven.
Achter in het boek staan nog een paar landkaarten, voorzien van tekeningen net als de inhoudsopgave, die het boek afsluit.


Dit is een boek dat een sieraad is in je kast, je zou de afbeeldingen zo aan de muur willen hangen! – maar het gaat toch vooral om de informatie. Dus kijk en geniet, maar vooral: lees in dit wonderschone boek!


Zie ook het inkijkexemplaar en de 3 filmpjes over het boek, de schrijfster en de illustratrice


Marieke ten Berge maakt illustraties voor o.a. boeken, magazines, kaartenseries en posters.


Jesse Goossens
is schrijfster, vertaalster en uitgever kinder- en jeugdboeken.


ISBN 9789460038747 | hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2021
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 10 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER