Non-fictie jeugd

Het einde van Iemand
Illustraties: Grootzus
Tekst: Floor Bal


"Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind."

En over dat eind gaat dit boek. Er wordt een anoniem persoon opgevoerd, genaamd Iemand. Die Iemand is dood.
Hoe kan dat eigenlijk? Was Iemand oud? Of ziek?  Het is best raar dat Iemand er niet meer is, gisteren kon Iemand nog praten en klopte Iemands hart nog. Nu hoort en ziet Iemand niets meer. En wat is dat dan als iemand dood is? Is die dan stuk? Nee, wat dingen die stuk zijn kunnen eventueel nog gemaakt worden maar als je dood bent, kun je niet meer gemaakt worden.


Alles wat Iemand, Iemand maakte is weg. Je kunt denken aan wat je samen met Iemand allemaal deed. Op de afbeelding zie je allerlei voorbeelden daarvan.
En waar is Iemand nu? Dat weet niemand. Maar je kunt wel zelf dingen daarover bedenken vertelt Floortje Bal. De een denkt bijvoorbeeld dat Iemand bij een god is, of misschien komt Iemand terug in een nieuw leven.


En wat gebeurt er eigenlijk met het lijf van de dode Iemand.  Ook dat lezen we in dit boek. De afbeeldingen van de kist en de kinderen die met bloemen of hun knuffel meelopen zijn liefdevol, sereen en licht. En ook wat je na een crematie kunt doen is mooi in beeld gebracht.


is dat dan écht het einde van Iemand?
Nee, want zolang je over Iemand praat en aan iemand denkt is Iemand nog altijd niet vergeten, die bestaat dan nog steeds een beetje.


Dit is in feite het eerste boek van Floor Bal dat helemaal helder verteld is. Andere boeken van haar waren nog wel eens moeilijk te begrijpen qua taalgebruik of niet bijpassende illustraties, maar in dit boek klopt alles. Het is ook geen zwaar verhaal geworden, er wordt gewoon rustig verteld, zonder sentiment, wat er gebeurd als iemand overlijdt.
Ook het eind is geruststellend, ook al wordt goed duidelijk gemaakt dat Iemand lijfelijk niet meer aanwezig is, toch is de overleden Iemand toch niet helemaal weg.
Om het begrip dood te bespreken met kinderen is dit een prima boek.


Zie het inkijkexemplaar


ISBN 9789025776220 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | 23 juni 2022
Afmeting 23,2 x 30,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 8 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER