jeugd 13-15 jaar

Tim Kestens

Exit
Tim Kestens 


‘Vampiertanden’ heet het eerste hoofdstuk. De lezer moet zich niet van de wijs laten brengen, het is absoluut geen boek over akelige, fantasievolle avonturen van een vampier. Dat het een verhaal vol fantasie is, ik zou het willen hopen, maar soms is de werkelijkheid harder dan wat een schrijver ook kan verzinnen.
Het gaat over vier vrienden, zestien jaar oud, op de grens van de volwassenheid, experimenterend met het leven. Experimenterend met zichzelf. Overmoedig, hen kan niets gebeuren. Maar er is wel iets gebeurd. In dat eerste hoofdstuk is Thijs aan het woord. Hij komt op school:


‘Ik was natuurlijk de eerste van de vier en zocht snel een plaats tegen de muur. Zo had ik wat steun en hoefde ik geen fake-houding te zoeken in het midden van de veel te grote speelplaats. Ik deed mijn ogen dicht, want ik was niet geïnteresseerd in de anderen en hoopte dat dat wederzijds was. Toen ik mijn ogen opendeed, zag ik dat er toch enkele gezichten naar mij waren gekeerd. Dat kon je bijna nooit vermijden, bekeken worden. Hel. Het voelde veel naakter dan zonder kleren aan tafel zitten. Ze keken ook allemaal veel dieper en gemener dan paps. Zonder Bas, Finn en Jelle was ik een eenling, een jongen die elke puist voelde prikken en die een stuk lichaam miste alsof hij een been miste’


Thijs is een van de vier, een kleine puisterige jongen. In gezelschap van de stoere dominante homoseksuele Bas, de blonde knappe Finn, en de slimme Jelle voelt hij zich veilig, en samen hebben ze al het een en ander op hun kerfstok. Kleine dingen: een winkelier bedreigen en sigaretten jatten, of een man beroven van zijn Sinterklaaskostuum, om daar zelf de sier mee te maken.
Maar nu hebben ze iets uitgehaald dat uitgelopen is op een drama. Hoe moeten ze er mee omgaan? Klitten ze aan elkaar, of betekent het een einde van hun vriendschap? En wat zal de rol zijn van Loes, het meisje dat zich een beetje zijdelings in het groepje heeft gemengd?
De hoofdstukken worden om en om door de jongens zelf verteld, en er zijn cursieve flashbacks over hun avonturen. In fraai proza vertelt Tim Kerstens een verhaal over levens die door een ondoordachte daad verwoest worden. Het is een schokkend verhaal, met overtuiging verteld, en tja, helaas, ik zei het al: de realiteit kan fictie zomaar inhalen.


‘Ik was er niet. Ik was iemand zonder iemand, zonder Finn, Thijs, Bas en zonder iets, een sigaretje, zonder een jointje, zonder bloed, zonder mijn mama, zonder papa, zonder al die achten en negens op tien die me zo’n gelukkig gevoel gaven, zonder Leon, zonder iets, zonder iemand.’


ISBN 9789044815603| hardcover |112 pagina's | Clavis | juni 2011
Leeftijd 14+

© Marjo, 20 juni 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER