jeugd 13-15 jaar

Sofie Rozendaal

http://www.sofierozendaal.nl/

 

Indien plaats beschikbaar
Sofie Rozendaal

De eenentwintigjarige Sofie gaat vliegen. Haar vader is piloot bij de KLM en Sofie vliegt met hem mee naar Los Angeles. Als dochter van de piloot mag ze meereizen op een indien-plaats-beschikbaar ticket. Sofie neemt plaats in de cockpit en maakt kennis met de copiloot en de aantrekkelijke derde piloot. De reis kan beginnen.

Voor Sofie is het niet vanzelfsprekend dat ze met haar vader meereist. Dat heeft ze nog nooit gedaan. Op haar dertiende ging het mis met Sofie. Een vreemde angst voor ziektes stak de kop op en leidde uiteindelijk zelfs tot een eetprobleem. Om uit te leggen hoe dat zo gekomen is, gaat de auteur terug in de tijd. De hoofdstukken over Sofie in het vliegtuig worden afgewisseld met hoofdstukken over een dertienjarige Sofie.

Het klinkt heel interessant om een vader te hebben die piloot is maar voor de jonge Sofie betekent het vooral dat hij veel van huis is.  De momenten dat hij wel thuis is, is vader vaak met zijn hoofd bij heel andere dingen. Sofie mist een vaderfiguur in haar leven. Ze wil dat hij haar steunt en haar helpt met problemen. Haar vader is niet goed in dat soort dingen en als Sofie een beroep op hem doet, maakt hij zich veelal met een smoes uit de voeten. Haar moeder is er wel voor haar maar aangezien zij in haar eentje het gezin draaiende moet houden, is er niet altijd ruimte voor een goed gesprek.

En dan vertelt een leraar op school over ziektes die je tijdens reizen kunt oplopen. Wanneer een klasgenootje vertelt dat Sofie binnenkort naar Egypte gaat , slaat de man helemaal door en vertelt dolenthousiast over de meeste gruwelijke ziektes die Sofie kan gaan oplopen. De angst is geplant, Sofie wil niet meer naar Egypte. De vertrekdatum komt steeds dichterbij en het lukt haar maar niet om haar ouders duidelijk te maken dat ze echt niet mee wil. De angst nestelt zich in haar keel, Sofie eet minder en minder.

In het vliegtuig blijkt dat Sofie nog lang niet over haar angst voor ziektes heen is. Ze wil niets eten en verzint allerlei smoesjes om onder de haar aangeboden hapjes en drankjes uit te komen. Ziek worden in het vliegtuig is wel het laatste dat ze wil. Gelukkig biedt de knappe derde piloot genoeg afleiding en wanneer hij haar meeneemt naar het vrachtruim, is ze verrukt. Er reizen paarden mee in het vliegtuig. De meeste staan rustig in hun box maar één paard vindt het reizen niet fijn. Hij wordt steeds onrustiger en het blije gevoel van Sofie verdwijnt. Een boos paard dat dreigt uit te breken in een vliegtuig, is niet bepaald een pretje. Zal het pleziertripje omslaan in een nachtmerrie?

Met deze roman voor young-adults heeft Sofie Rozendaal mij aangenaam verrast. Ze is gegroeid als schrijfster, dit boek is veel beter dan het vorige. Het verhaal is goed opgebouwd en wist mij absoluut te boeien. De vader van Sofie moet het flink ontgelden en ik kreeg soms een beetje medelijden met de man. Tijdens de vlucht naar Los Angeles leert Sofie haar vader echter van een heel andere kant kennen en wordt de balans tussen de twee hersteld.

Of het verhaal geheel autobiografisch is weet ik niet maar het bevat ongetwijfeld een ruime hoeveelheid waargebeurde elementen. Zo delen de hoofdpersoon en de auteur dezelfde voornaam en is de vader van de schrijfster piloot bij de KLM geweest. Ook het paard Lotje uit Rozendaals autobiografische boek Blonde manen komt voorbij.  Op de kaft van het boek prijkt, net als bij haar vorige twee boeken, een foto van Sofie zelf. Nu heb ik echter genoeg gelezen over Sofie.  Ze weet het allemaal boeiend te brengen maar het kan toch niet zo zijn dat Sofie enkel en alleen over haarzelf schrijft? Ze is een veelzijdige vrouw en het wordt tijd dat ze zich uit haar vertrouwde omgeving waagt en een onvervalste fictie-roman schrijft. Ik heb er alle vertrouwen in: Sofie Rozendaal is klaar voor een volgende stap.

ISBN 9789461640574| Paperback | 256 pagina’s| Uitgeverij Van Gennep | juni 2012
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 21 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER