jeugd 13-15 jaar

Johan Vandevelde

height=Jaspers vlinders
Johan Vandevelde

De dertienjarige Jasper zal zijn middelbare schooltijd op het Sint-Franciscuscollege door gaan brengen. Zijn ouders zijn blij dat hij is toegelaten op de keurige, katholieke school en Jasper zelf vindt de eerste schooldag reuze spannend. Zal hij vrienden maken op zijn nieuwe school? Tot zijn grote opluchting sluit hij vriendschap met een paar stoere skaters. Toch gaat niet alles goed aan het begin van het nieuwe schooljaar. Jasper weet de twee grootste pestkoppen van de school tegen zich in het harnas te jagen. Later zal hij hierdoor nog flink in de problemen komen.

De nieuwe vrienden van Jasper lijken leuke jongens maar nadat een gezamenlijk winkelbezoekje grote gevolgen heeft voor Jasper, twijfelt hij. Eén van hen heeft hem flink bedonderd. Kan hij het hele clubje nog wel vertrouwen? Jasper keert de skaters de rug toe en trekt steeds meer op met zijn klasgenoot Roderik. Roderik heeft prachtige, blauwe ogen en als ze samen gaan zwemmen ziet Jasper dat hij een prachtig lijf heeft. Roderik is eigenlijk best sexy. Kan een jongen dat wel over een jongen denken? Jasper raakt er een beetje van in de war.

Roderik en Jasper worden goede vrienden. Ze brengen steeds meer tijd met elkaar door. Jasper voelt zich gelukkig als hij bij Roderik is. Roderik heeft een vriendin en Jasper merkt dat hij jaloers is. Niet op Roderik maar op het meisje! Hij begint zich angstig af te vragen of hij soms verliefd is op Roderik. Dat kan toch niet! Als hij verliefd is op een jongen, is hij dan homo? Jasper weet heel goed dat zijn vader bijzonder negatief over homoseksuelen denkt en hij besluit om klasgenootje Peggy mee uit te vragen. Peggy wil maar al te graag met hem naar de bioscoop.

Het uitje met Peggy verloopt dramatisch. Ze wil met hem tongzoenen en Jasper vindt het afschuwelijk. Wat is zoenen goor! Eigenlijk weet Jasper het nu wel zeker, hij is verliefd op Roderik. Wat nu? Gelukkig heeft Jasper iemand die hij in vertrouwen kan nemen. Zijn nieuwe biologieleraar Frank de Weerdt is erg aardig en de hele school weet dat hij homo is. Na schooltijd blijft Jasper vaak nog even in de klas hangen om met zijn leraar te praten. De Weerdt geeft hem goede adviezen.

En dan breekt de gelukkigste dag van Jaspers leven aan. Roderik is ook verliefd op hem. Ze hebben nu officieel verkering! Jasper en Roderik beseffen dat hun liefde voor de buitenwereld verborgen moet blijven. Het is immers niet niks om openlijk homo te zijn op de middelbare school. Toch komen Jaspers ouders erachter. Zijn vader is furieus en wil niet dat Jasper nog langer met Roderik omgaat. Jasper moet naar een psycholoog om over deze “fase” heen te komen en vader legt zelfs een boekje vol blote vrouwen op Jaspers bed neer. Vader denkt dat Jasper wel genezen kan worden van zijn homoseksualiteit maar Jasper weet heel goed dat het geen ziekte is. Wanneer het schoolhoofd achter de relatie van Jasper en Roderik komt, zijn de rapen helemaal gaar.

Johan Vandervelde schrijft heel eerlijk, integer en open over homoseksualiteit. Tieners die worstelen met hun gevoelens zullen heel wat aan dit verhaal hebben. Wanneer weet je zeker dat je homoseksueel bent en hoe vertel je dat aan je omgeving? Wat doe je als je omgeving niet positief reageert? Johan Vandervelde is eerlijk: niet iedereen gaat goed met homoseksualiteit om. Sommige homo’s krijgen te maken met geweld of worden vanwege hun geaardheid ontslagen. En niet alle ouders reageren even goed als hun kind homoseksueel of lesbisch blijkt te zijn. Wie al op de middelbare school met zijn homoseksuele geaardheid naar buiten treedt, moet heel stevig in zijn schoenen staan. Jeugdige homo’s worden niet zelden gepest.

Toch is de boodschap die dit verhaal uitdraagt niet negatief. De auteur maakt duidelijk dat echte liefde is heel moois en kostbaars is, of je nu op mannen of vrouwen valt. Liefde is liefde, geaardheid doet er helemaal niet toe. Ook draaien de meeste ouders na verloop van tijd wel bij, ze hebben gewoon wat tijd nodig om aan het idee te wennen. Jaspers vlinders is ook een goed boek voor ouders en vrienden van homoseksuele jongeren. Dit liefdevol geschreven verhaal creëert begrip. Mooi!

ISBN 9789462341753 | hardcover | 256 pagina's| Abimo| maart 2014
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 9 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jaspers vlinders
Johan Vandevelde


Wees een vlinder...
Toon je vleugels aan de hele wereld en laat je niet vastspelden door wat andere mensen zeggen.


Een nieuwe school is altijd spannend. De dertienjarige Jasper gaat dan ook met een kleine knoop in zijn maag voor het eerst naar de middelbare school. Het begint gelukkig goed, hij maakt kennis met een groepje skaters die hem wel cool vinden. In de eetzaal is het minder leuk, Jasper krijgt gelijk ruzie met Steve en Sam de grootste treiteraars van de school. Iedereen loopt met een grote boog om die twee jongens heen.

"Opeens wist Jasper waaraan de chaos in de eetzaal hem deed denken. Het was een jungle waar het recht van de sterkste geldt. Waar zwakkere dieren zich in groepen verenigen om zich te beschermen tegen sterke dieren. En als je in je eentje verdwaalde, kwam je op het menu terecht van roofdieren als Steve en Sam"


Jasper krijgt gelijk want Steve en Sam zullen hem nog flink wat ellende bezorgen.

Aanvankelijk zoekt Jasper aansluiting bij de drie skaters maar nadat een van hen hem een rotstreek levert, hoeft het van Jasper niet meer zo.
In zijn nieuwe klas zit ook de veertienjarige Roderik, een jongen die opvalt omdat hij zich nergens wat van aantrekt. Hij geeft gevatte antwoorden en maakt zich daardoor vanaf dag een niet geliefd bij de onderwijzers en de schoolleiding. Op een of andere manier is Jasper gefascineerd door deze jongen met zijn felblauwe ogen en nonchalante houding. Langzamerhand worden ze vrienden, erg goede vrienden zelfs, iets waar Jasper heel trots op is. Deze bijzondere jongen wil met hèm omgaan, zoekt zíjn gezelschap! Hij krijgt er kriebels van in zijn buik, eigenlijk zou hij wel elke dag, altijd en overal bij Roderik willen zijn, zo geniet hij van Roderiks gezelschap.


Jasper ontdekt tot zijn schrik dat hij verliefd is op Roderik. Wat zal hij doen? Moet hij het nu wel of niet tegen Roderik zeggen? Hij weet zich met zijn gevoelens geen raad. Hij heeft gelezen dat het wel vaker gebeurt dat jongeren in de pubertijd denken dat ze homoseksueel zijn maar dat het later toch niet zo is. Maar het gevoel is gelukkig wederzijds en nadat Roderik en Jasper elkaar voor het eerst gezoend hebben, weet Jasper het zeker. Hij is homoseksueel. Maar hoe moet het nu verder? Zijn vader denkt dat het een ziekte is, op school zullen ze gepest worden en hoe de schooldirecteur over homoseksualiteit denkt, wordt hem al snel duidelijk als Jaspers tas een informatieboekje over homoseksualiteit wordt gevonden. Hij moet stoppen met het bekijken van die pornografie... Hij moet stoppen met zijn omgang met Roderik...
Dat nooit!
Gelukkig krijgt Jasper steun van zijn zus Lisa en Frank, de biologieleraar, die ook homoseksueel is.
De jongens krijgen veel voor hun kiezen, ze moeten heel wat vooroordelen weerstaan en ook het voortdurende provocerende, vijandige en zeer agressieve gedrag van Steve en Sam is vreselijk, het ontlaadt zich in een gevoelsexplosie met een bijna fatale afloop.


In open en eerlijke bewoordingen geeft de schrijver de gevoelens van Jasper weer; de verwarring als hij ontdekt dat hij verliefd is op Jasper, de onzekerheid, is hij homoseksueel of niet, de vreugde en opwinding hij voor het eerst met Roderik zoent en weet dit is het! Johan Vandevelde heeft het allemaal goed, onomwonden en realistisch beschreven.
De houding van de buitenwereld ten opzichte van homoseksualiteit is ook uitstekend weergegeven. Jasper moet zich staande zien te houden in een af en toe homovijandige wereld en leert in korte tijd wie hij is en hoe hij zich het beste kan opstellen. Gelukkig zijn er ook nog mensen als Jaspers zus en de biologieleraar die onvoorwaardelijk achter Jasper en Roderik staan. Het eind is erg (te?) heftig. Maar voor de rest is het een uitstekend boek waar menig jongere die met zichzelf en zijn geaardheid in de knoop zit wat aan kan hebben.


Zie ook de lestips en informatieadressen én het forum vol tips en informatie rond dit boek en het onderwerp.
Op het forum kunnen jongeren ook vragen stellen rond homoseksualiteit.


ISBN 9789462341753 Hardcover met 'leeslint' 253 pagina's Uitgeverij Abimo maart 2014
Eerste druk 2006 Een boek uit de portretserie voor Young Adults  Leeftijd 13+

© Dettie, 23 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER