jeugd 13-15 jaar

Bianca Mastenbroek

http://www.biancamastenbroek.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Bianca Mastenbroek in de categorieën jeugd 10-12 jaar
en non-fictie jeugd.

 

Hendrick
De Hollandse indiaan
Bianca Mastenbroek


1659
De zestienjarige Hendrick is samen met zijn vader en broer Evert (13) per schip op weg naar Nieuw Amsterdam - het huidige New York -om  bevervellen af te leveren. Maar hij zal de plaats nooit bereiken. Ze gaan tot Hendricks verrassing  namelijk eerst langs het nieuwe huis dat vader heeft laten bouwen bij Fort Esopus.
Gezien de spanningen tussen de wilden (Indianen) en de in het dorp wonende christelijke Nederlanders is het dorp omheind en kunnen de bewoners het alleen met soldatenbegeleiding verlaten om op het land te werken.


De blanke christenen hebben een hekel aan deze wilde heidenen, ze stelen het vee, steken huizen in brand of schieten zonder enige reden een goed christen dood, ze zijn goddeloos. Het grootste punt is dat de christenen het land gekocht hebben en dat willen die wilden maar niet snappen...
Maar volgens de wilden schijnt er iets te zijn met niet nagekomen afspraken, met cadeau's die ze nog zouden krijgen. De enige man met wie de wilden willen spreken is directeur- generaal Peter Stuyvesant, hem geloven ze nog wel.
Heimelijk is Hendrick bang voor de wilden. Hij hoopt dat ze snel doorreizen naar Nieuw-Amsterdam. Maar het lot zal anders beslissen...


Door een samenloop van omstandigheden wordt Hendrick gevangen genomen door de wilden en tot zijn schrik nemen ze hem op in hun nederzetting. Ze verkeren in de veronderstelling dat hij een weeskind is. Natuurlijk wil hij ontsnappen maar dat lukt niet. Al snel leert hij de taal van de indianen waardoor hij met ze kan communiceren.
Door zijn verblijf tussen de wilden ontdekt Hendrick dat de indianen er heel andere visies op na houden dan zijn blanke landgenoten. Hij leert hun normen en waarden kennen die vooral bestaan uit respect hebben voor het land en al het leven. Ook beseft hij dat de verschillen tussen christelijke leer en die van de indianen niet eens zoveel verschillen. Alleen die van de indianen is eerlijker en respectvoller. Hij leert de geheimen kennen van de grond waarop hij leeft, hij leert de aarde te bedanken voor alles wat zij schenkt. Hij krijgt erg wijze lessen en beseft dat niet de indianen de wilden zijn maar de blanken. Het zijn de blanken die met gespleten tong spreken en hun afspraken niet nakomen met alle gevolgen van dien.


Het geheel vormt een prachtig en boeiend verhaal waarin we de gebruiken, rites en leefwijze van de indianen leren kennen. Maar het is vooral het verhaal van Hendrick zelf dat zo'n indruk maakt. Hij groeit op van onzeker jongen tot een daadkrachtige man die beslissingen durft te nemen.
Het is soms wel een beetje vreemd dat deze erg jonge jongen zoveel zeggenschap krijgt bij erg belangrijke gebeurtenissen waarbij om weloverwogen handelen wordt gevraagd. Ook de taal leert hij wel verbazingwekkend snel. Maar verder is het een indrukwekkend verhaal dat je nog lang bijblijft.
Veel meer moet er niet over het boek verteld worden, het is iets wat je zelf moet lezen.


Het boek is voorzien van landkaarten uit die tijd en achterin het boek vinden we een toelichting van de schrijfster over de gebeurtenissen rond de indianen die leefden in het gebied waar Hendrick terecht kwam. Bianca Mastenbroek is erg zorgvuldig te werk gegaan en die zorgvuldigheid is terug te vinden in deze mooie historische jeugdroman.


Kortom, een bijzonder boek dat terecht genomineerd is voor de Thea Beckmanprijs 2019.


ISBN 9789051166279 | Hardcover | 378 pagina's | Uitgeverij de Vier Windstreken | september 2017
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Dettie, 11 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hendrick, de Hollandsche indiaan
Bianca Mastenbroek


Een Hollandse Indiaan! Dat moet een bijzonder verhaal zijn. En dat is het dan ook.


Eind zeventiende eeuw waren er al een aantal Nederlanders naar het pas ontdekte Amerika getrokken, waar het er heel anders uitzag dan nu! Geen sprake van dichtbevolkte steden en industrie! Het was een uitgestrekt platteland waar echter al mensen woonden: de Indianen.


Bianca Mastenbroek vertelt in dit boek over de hoogmoed van de blanke mens, die zichzelf beter waant dan degene die er anders uitziet. Niet alleen voor de zwarte mens gold dat, maar ook de roodhuiden hebben zwaar geleden onder de blanke overheersing.
Eigenlijk is het onvoorstelbaar: deze eerste pioniers waren goedgelovige christenen, die toch echt leerden dat ze hun naaste lief moesten hebben. Maar iemand met een andere kleur, dat was in hun ogen geen naaste.


De zestienjarige Hendrick Pels, onze hoofdpersoon heeft dezelfde mening. Hij weet niet beter dan indianen zijn minderwaardig, het zijn wilden. En zij, de nieuwe bewoners van Amerika, hadden het volste recht hen te bestrijden, te bedriegen, te doden en het vruchtbare land dat de indianen bewerkten van hen af te nemen. Dan wordt Hendrick gevangen genomen door een stam Esopus-indianen. Hoewel hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil, weet hij dat ze hem in de gaten houden en dat hij absoluut niet opgewassen is tegen zo’n snelle, lichtvoetige indiaan. Hij zou binnen de kortste keren weer teruggehaald zijn, zeker nu de lange winter er aan komt. Dus maakt hij er maar het beste van, probeert in ieder geval snel de taal te leren, want dan kan hij als hij weer thuis is tolken, en zal zijn vader trots op hem zijn!
Maar wat de lezer vanaf het begin weet: hij voelt zich steeds beter bij de indianen, hun levenswijze en filosofie bevalt hem uitermate. Deze mensen zijn helemaal niet wild, zij denken alleen anders.
En langzaam wordt hij die Hollandse indiaan…


Voor een jonge lezer is het best een kluif: het verhaal is geschreven is een goed lopende verteltrant, volle zinnen, het tegendeel van de popiejopiestijl waar kinderen helaas steeds meer aan gewend raken. Als Hendrick eenmaal bij de indianen is leert hij de taal en staan er veel indianenwoorden in de tekst. Ook de overpeinzingen van de jongen als hij hetgeen hij geleerd heeft vergelijkt met hetgeen hij ziet, kunnen lastig zijn, omdat het religieuze verkondigingen tegenover sociaal-maatschappelijke feiten zet, vereenvoudigd natuurlijk, omdat Hendrick een kind is. En natuurlijk ziet hij ook dat er goede mensen bij de blanken zijn, en slechte bij de indianen. Een mens is maar een mens in feite. Maar de figuur Hendrick spreekt vast en zeker aan, nog meer als je leest dat hij echt bestaan heeft! De Hollandsche Indiaan is namelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen. En Bianca Mastenbroek heeft er een spannend verhaal van gemaakt, met veel actie.
Dit moest allemaal in dit ene boek, vandaar dat het best een dikke pil is, maar absoluut de moeite waard!


De omslag is van JeRoen Murré. Voor- en achterin landkaarten van Nieuw-Nederland. Bij de ‘Verantwoording’ achter in het boek staan nog meer landkaarten en afbeeldingen.


ISBN 9789051166279 | hardcover | 378 pagina's | Uitgeverij de Vier Windstreken | september 2017
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 15 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Duivelmaeker
Bianca Mastenbroek


‘Tegen het muurtje hangt Jesse. Een van de jongens met te veel gel in zijn haar, te veel puisten in zijn gezicht en te veel testosteron in zijn te strakke spijkerbroek. Hij kijkt maar me en beweegt zijn heupen veelbetekenend op en neer.
Hitsig konijn. Ik haast me verder. Hij kleedt me niet uit, hij verslindt me met winterjas en al!
Ik loop hem voorbij, maar zijn ogen priemen als ijshaken in mijn rug. Ik moet wel omkijken.’

En dan gebeurt het.
‘Het gezicht van de jongen verandert: zijn kin wordt lang en puntig. Slagtanden groeien en zijn lippen puilen uit.‘


Al een paar maanden is het leven van Faye een hel. Letterlijk. Steeds vaker en steeds meer blijkt ze omringd door duivels. Hoe komt dat toch? En waarom is zij, een gewoon meisje van vijftien, de enige die ze ziet? Ze kan maar één oorzaak bedenken. In haar verleden is een donker geheim, een voorval waar behalve zijzelf niemand ook maar een vermoeden van heeft. Ze is slecht, weet ze. In en in slecht. Maar niemand weet dat, alleen de duivels die haar belagen.


Ze zoekt hulp, hier kan ze niet alleen mee omgaan en ze wil er haar ouders niet mee belasten. De psycholoog probeert haar te leren er mee om te gaan, hij weet ook niet waarom zij die akelige wezens ziet. Wel zegt hij dat ze erg lijken op de duivels die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Dat wil Faye dan wel eens met eigen ogen zien. En het klopt. Haar duivels zijn dezelfde als die van Jeroen Bosch, Joen van Aken, zoals ze hem zal leren kennen. Want ineens zijn haar dromen geen dromen meer, maar beleeft ze het leven van Joen zoals hij dat in zijn tijd beleefde. Ook hij zag duivels om zich heen, net als zij. Ook hij wist niet waar dan vandaan kwam, al was het in zijn tijd gewoner om over duivels en over God te spreken. Hij vertelt het zijn ouders wel, en die sturen hem naar een klooster om te ‘genezen’ van zijn waanzin.
Door zijn ogen ziet ze zijn stad, Den Bosch, schildert ze mee als hij eenmaal mag schilderen. Met hem beleeft ze zijn reizen naar Leiden, naar Venetië, en met hem komt ze haar lotsbestemming te weten.
Een onontkoombare bestemming…


Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden. Als lezer ben je volledig in de ban van dit waanzinnige verhaal, je vraagt je af waar dit heen moet. Het is onwaarschijnlijk, zoals de Da Vinci code onwaarschijnlijk is. En net zo meeslepend en spannend. Het is non-fictie binnen een knap verzonnen verhaal, omdat, zoals Bianca Mastenbroek in het nawoord schrijft, nauwelijks iets bekend is over het leven van Jeroen Bosch. Maar de feiten die bekend zijn heeft ze op een ingenieuze manier verweven in een verhaal over een eigentijds meisje, dat met een vreselijk geheim worstelt. Zo krijgen we toch een idee van het leven in zijn tijd, en je wordt nieuwsgierig, je wil meer weten, de schilderijen zelf zien.
Dat komt ook doordat je in het midden van het boek enkele afbeeldingen van schilderijen tegenkomt die een rol spelen in het verhaal. In kleur zijn ze.


ISBN 9789051165135| hardcover | 360 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | april 2016
Illustrator: Jeroen Murré | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 10 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER