jeugd 13-15 jaar

Jeany Bijloo

https://www.facebook.com/jeany.bijloo

 

Chaos compleet
Jeany Bijloo


De twee vriendinnen Joyce en Silver stappen verwachtingsvol de bus in. Ze hebben zin in hun surfvakantie in het Spaanse Asturië. Niet dat Silver kan surfen maar dat maakt niet uit. Zo gaat het altijd, Joyce is de ondernemende van de twee. Als Joyce in de buurt is dan valt er altijd wel wat te beleven. Zij barst van de ideeën en maakt de plannen en Silver volgt en heeft dan ook plezier.

De meiden kennen elkaar al heel lang, zijn samen opgegroeid.  Joyce (18) is uitgegroeid tot een knappe meid met haar lange blonde haar en helderblauwe ogen en dat ze zo mooi is weet ze ook goed. Ze heeft de jongens ontdekt en geniet ervan als ze weer een telefoonnummer heeft weten los te peuteren. Silver (17) is wat behoudender en die jongens hoeven van haar niet zo.

De vakantieomgeving is prachtig, ze krijgen een eigen tent en de surfspullen staan tot hun beschikking. Natuurlijk kan Joyce surfen, zoals ze alles kan. En natuurlijk heeft ze gelijk haar oog laten vallen op Bryan de knappe begeleider van het surfkamp. Silver hoeft haar tent niet te delen met Joyce... die kruipt 's nachts gelijk bij Bryan.
Silver slikt het nare gevoel dat ze daarbij over Joyce krijgt steeds weg. Het is toch haar beste vriendin? Maar het is wel een feit dat ze veel tijd alleen moet doorbrengen en in haar eentje moet proberen het surfen onder de knie te krijgen. Het is moeilijk en lastig en het lukt maar niet. Maar dan krijgt ze hulp van Julio, een van de begeleiders, en zowaar het surfen lukt haar eindelijk een beetje. Julio is erg aardig en vriendelijk én heel aantrekkelijk. Ze trekken een beetje met elkaar op. Silver vindt Julio steeds leuker worden, het begint te kriebelen in haar buik als ze hem ziet, maar als Julio wat met Silver wil afspreken weigert ze.  Ze had die dag immers een afspraak met Joyce, en vriendinnen houden zich aan hun afspraken, die gaan voor alles, toch?


Het loopt allemaal heel anders dan Silver voor ogen had, de vakantie stelt de vriendschap zwaar op de proef. En als Silver dan ook nog eens te maken krijgt met de impact van internet dan is de chaos compleet. Wie kan ze nog vertrouwen? Wie is een echte vriend?


Naar mijn gevoel had de schrijfster de spanning, de chaos, iets langer kunnen laten voortduren. Maar verder is het een heel prettig en vlot geschreven verhaal. De schrijfster is zelf ook nog jong (21) en weet daardoor de vakantiesfeer die er tussen jonge mensen heerst goed te pakken te krijgen.
Het is een verhaal over vriendschap en verliefdheid, maar ook over pesten en hoe snel iemand oordelen velt zonder te kijken wat er écht aan de hand is. Silver krijgt het flink voor haar kiezen maar toont ook dat ze een meid van daadkracht is. Ze lijkt aanvankelijk een meeloper, die alles doet wat Joyce leuk vindt, maar uiteindelijk blijkt dat ze heel goed zichzelf kan redden. Het wordt een vakantie die beide meiden lang bij zal blijven...


ISBN 9789080165496 | Paperback | 94 pagina's | Uitgeverij BjörnBooks | mei 2016
Leeftijd 13+

© Dettie, 24 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER