jeugd 13-15 jaar

S. Fisher Staples

http://www.suzannefisherstaples.com/ (Engels)
 
jeugd 13Noodweer


Buck vertelt een paar jaar na die bewuste zomer over de gebeurtenissen die hun leven veranderden. Hij is een boerenzoon, die opgroeit aan de oostkustvan Chesapeake Bay (USA).
Hij en zijn maatje Tunes zijn allebei dertien. Omdat de moeder van Tunes bij Bucks moeder werkte, is het meisje toen haar moeder stierf opgevoed door Bucks ouders. Haar vader werkte ook voor hen, nog steeds.
Hun vriendschap is dubbel: als ze met z'n tweeën zijn, is Tunes de slimste, de sterkste en de leider in hun spel. Maar stilzwijgend accepteren ze allebei dat er een verschil tussen hen is: 's morgens vertrekken ze samen naar school, maar al op het moment dat ze in de bus stappen is hun vriendschap voor het oog van de wereld niet meer te zien. Op school trekken ze ook niet met elkaar op, maar na school kunnen ze elkaar niet meer missen.
Tunes is namelijk een kleurlinge.
Tot die zomer konden ze de buitenwereld waarin andere wetten golden buitensluiten, maar nu gebeuren er dingen waardoor het allemaal verandert, en vooral Buck geconfronteerd wordt met regels die niet kloppen met de manier waarop hij opgevoed is. Je moet altijd eerlijk en fair zijn, voor elkaar opkomen, zei zijn vader altijd. En nu blijkt dat de wereld eigenlijk heel oneerlijk is, als het om kleurlingen gaat.
Op een dag als ze weer eens met z'n tweeën door de kreken varen en vissen, stuiten ze op een lijk. Tunes rent weg, en laat Buck het lijk meeslepen naar de sheriff.
Zij weten wie de dader is: een machtige maar zeer onvriendelijke man, die hen al ooit bedreigd heeft toen ze vlakbij zijn land waren, en die ooit de hond van Tunes' vader heeft vermoord. Maar die man is machtiger, en weet alle feiten zo te draaien dat Tunes beschuldigd wordt.
En het noodweer barst los... letterlijk en figuurlijk.


De strijd die de jongen met zichzelf en zijn omgeving voert is heel gevoelig beschreven. Langzaam dringt tot hem door hoe de ware wereld in elkaar zit, hoe machteloos je bent als volwassenen overtuigd zijn van hun ideeën, hoe fout ook.
Langzaam moet hij accepteren dat hetgeen hem altijd bijgebracht is, zomaar niet waar blijkt te zijn.
Prachtig boek over onrecht en volwassen worden.


Hardcover | 204 Pagina's | Uitgeverij Lemniscaat ISBN 9789056371067 Publicatie jaar: 1998 fiction
Leeftijd13 jaar en ouder, Vertaald door Anneke Koning

© Marjo, juni 2007

Lees de reacties op het forum, klik HIER