jeugd 13-15 jaar

Soman Chainani

https://somanchainani.com

 

Een wereld zonder prinsen
Deel 2 De school van Goed en Kwaad
Soman Chainani

Volgens een mythe worden er eens in de vier jaar twee kinderen ontvoerd uit Gavaldon om naar de School van Goed en Kwaad te gaan, waar ze worden opgeleid tot sprookjesfiguren. Dat is precies wat de twee vriendinnen, Agatha en Sophie, is overkomen.
Maar de mooie Sophie moet naar de toren van Kwaad, ze hoort bij de slechteriken. En Agatha, dat lelijke kind, dat zich afzondert en geen vrienden heeft, zou een prinses moeten zijn? Geen van beiden zijn blij met deze situatie, Sophie wil helemaal niet slecht zijn – al is ze ijdel en egoïstisch – en Agatha heeft een hekel aan optutten en roze.
Sophie wil het liefst haar droomprins vinden en als ze dan in de sprookjeswereld moet blijven vindt ze dat niet erg. Agatha moet niks van jongens hebben en wil naar huis, naar Gavaldon. Tenslotte maakt ze een keuze. Dat gebeurt aan het einde van deel 1.

‘Jij en ik, Aggie. Meer heb ik niet nodig om Goed te zijn,’ zei ze met beverige stem. Ze klemde haar hand om Agatha’s arm en keek haar vriendin diep n de donkere ogen. ‘Zolang het ons maar lukt om de heks in mij dood te houden. Al het andere kan ik verdragen, als ik mijn best doe.’


Maar ja, eenmaal weer in het dorpje, kunnen ze hun oude leven niet zomaar oppakken. Agatha was intussen wel verliefd geworden op haar prins, al probeert ze hem te vergeten. Ze heeft immers voor Sophie gekozen? Als diens vader wil hertrouwen, komt het slechte in Sophie naar boven. Ze is woest. En al weifelend overkomt het Agatha: ze doet een wens… met onvoorziene gevolgen.
Iemand wil Sophie vermoorden? Wat gebeurt er? De meisjes moeten vluchten en rennen het bos is. En komen weer terug op de School van Goed en Kwaad.

Maar daar is alles veranderd! Niet langer is goed of kwaad de norm, maar of je een jongen of een meisje bent. En nu gaat de onderlinge tweespalt niet over tussen slechteriken en braveriken, maar is het jongens tegen meisjes. Dat is dus wel even wat anders, want werd eerst de liefde tussen man en vrouw hoog geprezen. Nu is het uit den boze. De vrouw moet opkomen voor zichzelf, en tegen onderdrukking door de man ingaan, haar eigen leven bepalen. Zonder die man.


Deel 2 is dus  wel een ander verhaal. Maar alles draait ook nog om Tedros,  Agatha en Sophie. Wie kiest wie? Met opnieuw die onmogelijke keuze op het eind blijft het geheel toch een  zoetig stuiverromannetje al is het in een sfeer van emancipatie.


Soman Chainani (Miami) is schrijver en filmmaker. De serie School van Goed en Kwaad was zijn debuut, al in 2013. De serie is volop vertaald, meer dan 30 talen! Het aantal boeken dat verkocht is loopt in de miljoenen. Dit boek is met behoud van de originele boektitel The School for Good and Evil verfilmd door Netflix. De release was op 18 oktober 2022.

ISBN 9789402711578 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2022
Vertaald door Karin de Haas | leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 13 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De school van Goed en Kwaad
Deel 1 De school van Goed en Kwaad
Soman Chainani


In het eigenaardige dorpje Gavaldon gebeuren al jaren vreemde dingen: iedere vier jaar in de elfde nacht van de elfde maand verdwijnen er twee kinderen uit de leeftijdsgroep 12 tot 16. Ze worden nooit meer teruggezien. Kinderen lezen alleen maar sprookjesboeken, heel grondig en zo weten ze wat ze als ze eenmaal op de school voor Goed en Kwaad zijn, gaan leren.


Het is de Schoolmeester die twee kinderen zal kiezen en meenemen.
Ouders proberen hun knappe kinderen smerig te maken en er armoedig te laten uitzien. Kinderen die eerder gezien werden als slecht, moesten maar in de kerk gaan bidden…


‘Agatha staarde vol ongeloof naar de taferelen. ‘Hoe is het mogelijk dat een heel dorp in sprookjes gelooft?’
‘Omdat ze echt zijn.’
Agatha bleef staan. ‘Je gelooft toch niet echt in die legende?’
'Natuurlijk wel,’ zei Sophie.’


Als de dag nadert is Sophie er klaar voor. Zij wil graag meegenomen worden, zij wil de Ware, haar droomprins ontmoeten. Zij is immers de mooiste! Haar vader is er ook klaar voor: hij timmert alle ramen dicht, om te voorkomen dat zijn dochter meegenomen wordt, zoals iedereen in het dorp zegt.
En goed is ze ook: doet ze immers niet haar uiterste best om vriendin te blijven met dat meisje dat op het kerkhof woont? Agatha is ook nog erg lelijk.
Gaandeweg zijn de twee meisjes toch vriendinnen geworden.
En dat jaar zijn zij degenen die meegenomen worden door de Schoolmeester.


Sophie wordt tot haar afgrijzen op de afdeling voor slechteriken geplaatst, waar de meesten ook lelijk zijn. Agatha is net zo verbijsterd: zij belandt tussen meisjes in snoezige roze jurken die zich alleen maar druk maken over hun uiterlijk.
Er is een grote fout gemaakt, en ze willen naar huis. Tenminste, Agatha wil echt naar huis. Sophie wil overgeplaatst worden en haar prins ontmoeten. Maar dat vertelt ze Agatha niet.


We leren Sophie kennen als een leeghoofdig meisje. Mooi inderdaad, maar egoïstisch en verwend. Voor de lezer is heel duidelijk waarom zij in de toren van Nimmer beland is. Net zoals we snappen dat Agatha, hoe lelijk ze ook is, juist bij de Immers zit. Zij is van nature behulpzaam, slim en rechtvaardig. Natuurlijk is hun omgeving er ook van overtuigd dat ze verkeerd zitten. Het levert diverse situaties op waarin allebei de kinderen het moeilijk krijgen. De opdrachten die ze krijgen, de beproevingen en natuurlijk het Bal! Nu is dat Bal alleen voor de Immers, en Sophie moet en zal er heen. Want daar is Tedros, de knappe jongeman, van wie ze overtuigd is dat hij haar prins is.
Dat denkt Tedros ook trouwens.


Hebben ze gelijk? Zitten ze in de verkeerde toren?


Op zich is de afloop wel voorspelbaar, alleen de weg er naar toe niet. Er gebeurt heel veel, spanndende, magische dingen. Romantisch ook natuurlijk, suikerzoet zelfs, maar – gelukkig? – zijn er ook hele akelige, griezelige scenes.


Er valt een heleboel te beleven in dit eerste deel. Dat begint al met de tekening die je ziet voor het verhaal begint: de school van Goed en Kwaad wordt afgebeeld, waarbij de Toren van het Goede erg lieflijk en sierlijk is, terwijl de andere toren er eng en wanstaltig uitziet. Daar is ook Het Blauwe Bos afgebeeld en de HalverwegeBrug, die natuurlijk ook een rol spelen in het verhaal. Alle elementen zijn stereotiep: wolven en padden horen aan bij Kwaad, terwijl elfjes en mooie vogels bij Goed horen.
Maar in de loop van het verhaal veranderen deze nuances: de wereld is niet zwart-wit…


Het is een fantasyserie, die ook verfilmd is voor Netflix.


Soman Chainani (Miami) is schrijver en filmmaker. De serie School van Goed en Kwaad was zijn debuut, al in 2013. De serie is volop vertaald, meer dan 30 talen! Het aantal boeken dat verkocht is loopt in de miljoenen.


ISBN 9789402710786 | paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| juli 2022
Vertaald uit het Engels door Karin de Haas | Leeftijd 13-15 jaar

© Marjo, 12 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER