jeugd 13-15 jaar

Michelle Harrison

altDe 13 schatten
Michelle Harrison


De dertienjarige Tanya heeft het niet makkelijk: ze kan elfen zien en horen. Dat hindert niet, zou je denken, maar veel elfen blijken echte pestkoppen te zijn: zo gauw ze weten dat je hen kunt zien, maken ze je het leven zuur. Omdat ze het leuk vinden, maar ook omdat ze niet willen dat je andere mensen vertelt over de elfen.
Als ze haar kamer voor de zoveelste keer ‘verbouwd’ hebben, is haar moeder het zat. Het is nu vakantie en Tanya gaat maar naar haar moeder. Dat is een straf, Tanya vindt het niet leuk bij oma, in het grote afgelegen huis waar ze niemand heeft om mee om te gaan. Er is een tuinman, Warwick, wiens vader, oud en onhandelbaar, ook nog in het grote huis woont. En er is Fabian, de zoon, maar Tanya vindt hem niet leuk.


Als ze er deze keer aankomt, blijkt Fabian wel mee te vallen. Gelukkig maar, want nu kunnen ze samen iets doen aan de mysteries die op hun pad komen. Tanya vindt een vergeelde foto die duidt op een familiegeheim. Er is vijftig jaar eerder een meisje verdwenen en de bevolking van het nabijgelegen dorp denkt dat de vader van de tuinman er iets mee te maken heeft.  Oma wil er niet over praten. Ook niet als in de krant nieuwe artikelen verschijnen over verdwenen, al dan niet ontvoerde kinderen.
Als Oberon, Tanya’s hond ineens het bos inschiet, en Tanya hem wel achteraan moet - het bos is verboden terrein - is daar gelukkig Fabian, die met haar meegaat. Ze zien een meisje! Wie is zij?
En in het grote huis blijken er geheime gangen te zijn, waar Tanya nog een ander meisje ziet, en wat heeft zij nu bij zich?


Het is een verhaal met twee lijnen die wonderwel aan blijken te sluiten.
Magie, wonderlijke wezens, en gevaarlijke avonturen; een oma die meer weet dat ze wil zeggen, een oude vrouw die Tanya iets in haar handen stopt, en wisselkinderen, allemaal ingrediënten voor een spannend fantasyverhaal.
Ik moet zeggen dat ik het soms vrij ingewikkeld vond,  en op risico dat ik de jeugd onderschat, vind ik het eigenlijk meer geschikt voor iets oudere kinderen.


ISBN 9789022556238  | hardcover |304 pagina's|de Boekerij | januari 2011
vertaald uit het Engels door Mance Noordenbos Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo,  17 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER