jeugd 13-15 jaar

Mariëtte Ciggaar

Kick Fearless
Mariëtte Ciggaar


Niet gestoord door voorkennis uit deel 1 en 2 begin ik aan deel 3. Daar zijn ze al bij hoofdstuk 11…
Natuurlijk mis ik een stuk, maar wat voor verhaal het is, en wat er aan de hand is, valt goed te begrijpen uit de tekst.


De hoofdpersoon heet Kick Fearless, (later blijkt dat een soort bijnaam van Cate Bellville). Ze is een wilde meid van een jaar of zestien. Ze zou op school,  het college St Quentin (vast niet toevallig, die naam) moeten zijn, maar ze zwerft rond met haar oom Benjamin.
Als het boek begint arriveren ze in Porto Rico. Ze zijn op zoek naar de ouders van Kick. Die zijn met een vliegtuig verdwenen in het Caribische gebied. Haar vader is archeoloog en hij is gestuit op een geheim. Er is sprake van een bijzondere kast,  - het grootste geheim van de wereld zou er in moeten zitten - en van een aparte steen. Die steen van serafiniet heeft Kick in haar bezit, en ze verstopt hem angstvallig als dat nodig mocht zijn. Want hun zoektocht is niet zonder gevaar. Lastig is dat ze niet altijd weet of de nieuwe kennissen tot het goede, dan wel het verkeerde kamp horen. Ze gokt wel eens fout…


De reis met haar oom gaat verder naar Paaseiland, waar de stenen beelden een rol spelen.  Maar Kick is niet alleen een avontuurlijke meid die niet snel bang is, ze is en blijft ook een echt meisje, dol op shoppen (ze heeft blijkbaar geld in overvoed) en is niet ongevoelig voor mannelijk schoon. Ze is ook een moderne meid, ze houdt via de telefoon en computer contact met haar schoolvriendinnen en haar aanbidder.


De vormgeving is apart. Het is een kruising tussen een boek en een tijdschrift. Met een felroze, drukke omslag. Echt voor meiden dus. Eigenlijk wel jammer, want het avontuur is vast voor jongens ook leuk om te lezen, maar die zullen dit niet snel uit de kast pakken.
Ook binnenin is de vormgeving anders: de tekst staat in kolommen op de pagina, met in het midden een stukje aangehaald, in roze. Er zijn woorden gearceerd, in het roze, met een persoonlijke opmerking  of uitleg van Kick, onderaan de pagina, roze natuurlijk.
En heel leuk: voor leergierige meiden, hm, lezers, zijn er enkele pagina’s toegevoegd die informatie geven over de plaatsen die Kick bezoekt, of dingen die ze tegenkomt. Die info staat in ‘Kickipedia’. En natuurlijk is ook daar de vormgeving hip: roze en verlevendigd met foto’s.
Het maakt toch wel nieuwsgierig naar het complete verhaal! Misschien te lezen op het blog?ISBN 9789022959657 | tijdschrift? | 95 pagina’s |A.W. Bruna Uitgevers | november 2010
Leeftijd: 13 en ouder

© Marjo 1 februari  2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER