jeugd 13-15 jaar

Nele Neuhaus

altDe beslissende zomer
Deel 2: Elena, een leven voor paarden
Nele Neuhaus


Elena is een dertienjarig meisje dat leeft voor paarden. Ze heeft ook een eigen paard, maar omdat ze is opgegroeid in de manege van haar vader is de handel in paarden haar met de paplepel ingegoten. Niet dat ze haar paard Fritzi zomaar zou verkopen, maar ze is niet echt eenkennig, in de zin dat Fritzi het enige paard is waar ze voor gaat. Ze berijdt ook andere paarden en vindt het niet erg als iemand anders op haar paard rijdt.

In het eerste deel hebben we kunnen lezen hoe zij het paard na zijn ongeluk weer op de been heeft geholpen en met hem is gaan springen, waar het dier een natuurtalent voor bleek te hebben. Haar trainer was Tim, de zoon van haar ouders vijand, de concurrerende rijschoolhouder. Het moest allemaal in het geheim gebeuren, alleen Elena’s vriendin en de man bij wie ze trainen weten er van.


Ook in dit tweede deel blijven hun ontmoetingen stiekem. Op school en bij wedstrijden proberen ze elkaar af en toe te spreken. Maar net als Tim zit ook Elena’s oudere broer bij de meisjes op school, en het ontgaat Christian niet dat er iets broeit tussen hen. Voorlopig blijft het bij pesten, maar het is wel duidelijk dat Tim zich niet kan laten zien op de Merelhof.


Dit tweede deel begint met het verhaal van een diefstal. Op een andere manege worden dure rijpaarden ontvoerd.
Na deze proloog vallen we in het dagelijkse leven van Elena, op de manege en op school. Haar verliefdheid, jaloezie van een meisje dat haar paarden stalt op de Merelhof, en de problemen waar Merelhof mee te kampen heeft: de manege van Tims vader is namelijk veel moderner en trekt de klanten bij Merelhof weg!
Het leven zit echter vol verrassingen: fijne en vervelende. Als Christian op het wedstrijdterrein omver gereden dreigt te worden door een paardentrailer, en Tim degene is die hem redt, lijkt er toenadering te komen tussen de jongens. En natuurlijk zijn Christians ouders ook reuze blij! Maar Tims vader is nog steeds absoluut tegen iedere toenadering. En het gaat nog steeds slecht met de Merelhof.


Als de ouders van Christian en Elena er een paar dagen tussen uit gaan voor een korte vakantie, gebeurt er iets vreselijks: Fritzi wordt gestolen! Natuurlijk zoekt Elena hulp en vraagt ook Tim. Ze schakelen de politie in, maar voor dat die er is! En de dieven ontsnappen! En zo ondernemen de jongelui een gevaarlijke actie. Kunnen ze Fritzi redden? En misschien al die andere paarden die gestolen zijn? En wie is de paardendief?


Moet je een paardenmeisje zijn om dit boek te kunnen waarderen? Bij het eerste deel maakte het niet zo veel uit, maar in dit tweede boek worden veel wedstrijden gereden en die worden vrij gedetailleerd verteld. Het verhaal daaromheen blijft een verhaal zoals je dat in een jeugdboek kunt verwachten: verliefdheid, jaloezie, en een spannende situatie.


Nele Neuhaus
werd als Cornelia Löwenberg geboren in 1967. De auteur is bekend van haar thrillers voor volwassenen, waarvan er wereldwijd inmiddels miljoenen exemplaren zijn verkocht. Naast het schrijven van thrillers voor volwassenen schrijft Nele Neuhaus ook jeugdboeken over haar eigen passie: paarden. Zelf rijdt ze ook paard en ze schrijft jeugdboeken die ze zelf als kind graag gelezen zou hebben. De reeks Charlottes droompaard is een serie voor kinderen vanaf 10 jaar. Elena, een leven voor paarden is reeks jeugdboeken, geschreven voor de jeugd vanaf 12 jaar.


ISBN 9789025113520 | hardcover met leeslint |288 pagina's | Uitgeverij Holland| november 2016
Vertaald uit het Duits door Leny van Grootel | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 23 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

http://www.neleneuhaus.de

Zie ook recensies op Leestafel over de jeugdboeken voor 10-12 jaar van Nele Neuhaus

Zie ook recensies op Leestafel over de thrillers van Nele Neuhaus

 

altTegen alle hindernissen
Deel 1: Elena, een leven voor paarden
Nele Neuhaus


De  titel van deze nieuwe serie is duidelijk genoeg: Elena is dol op paarden, al van jongs af aan bestaat haar wereld uit paarden. Nu hebben haar ouders een rijstal, dus zo vreemd is het niet. Maar ze dacht dat haar oudere broer Christian van hetzelfde hout gesneden was en ze is stomverbaasd als die haar vertelt dat hij zijn vader niet wil opvolgen. Geen rijstal voor hem al rijdt hij zelf heel goed!


Christian is zakelijk ingesteld, net als hun vader. Maar ja, dat heeft Elena al snel geleerd: ze houden paarden om er aan te verdienen, dus ze worden ook verkocht. Dat zal niet gebeuren met Fritzi, neemt Elena zich voor. Hij is hààr paard. Ze heeft hem gekregen omdat hij op haar verjaardag geboren is, maar kreeg op jonge leeftijd een ongeluk. Gelukkig streek haar vader over zijn hart en mocht Fritzi blijven, hij was nu toch niets meer waard. Dacht hij...


Haar vader weet niet dat Elena het dier zodanig heeft verzorgd dat hij weer heel goed loopt. En dat ze met hem springt, en heel goed ook, dat weet ook niemand. Alleen haar beste vriendin Melike weet het. En Tim, een iets oudere jongen, die de zoon is van een concurrerende stal. Hij is namelijk degene die haar helpt bij de training.
Natuurlijk was het niet de opzet van Elena, maar ze wordt verliefd, en het is wederzijds. Hoe moet dat nu? Al een paar keer heeft Christian hen samen gezien en dat tegen haar vader verteld. Ze kreeg meteen straf. Ieder contact met die familie was verboden. Ook Tim mocht helemaal niet met haar omgaan. Wat is er dan toch gebeurd dat er zo’n vijandschap bestaat?


Als Elena en Melike ontdekken dat er iemand is het oude boswachtershuis in het bos woont, en op onderzoek uit gaan, komt alles in een stroomversnelling. In het verleden blijkt er iets vreselijks gebeurd te zijn, iets waar niet over gepraat wordt maar wat nog steeds doorwerkt.


Een heerlijk paardenboek: spannend en romantisch. Elena is wel erg jong, maar haar eerste verliefdheid komt behoorlijk hard aan. Euforisch is ze als Tim iets liefs zegt, of haar alleen maar aankijkt. Om dan weer diep in de put te zitten, als haar grootste rivale op school lyrisch over Tim vertelt. 
‘Ik was er klaar mee dat alle mensen me teleurstelden: Corinna, Engelbert, die stomme Ariane, Tim en zelfs papa die altijd chagrijnig was, als hij ooit thuis was!’ Een echt pubermeisje, dat toevallig druk is met paarden.


Elena is de ik-verteller, en Nele Neuhaus zorgt er voor dat zij en dus ook de lezer veel weet.  Er is ook nog aandacht voor een alternatieve geneeswijze voor dieren, want Elena blijkt een gave te hebben. Dat is ook een geheim, en in boeken hebben geheimen de heerlijke hebbelijkheid om opgelost te worden, of in ieder geval te leiden tot verwikkelingen: de spanning stijgt, tot de climax komt. Of die echt alles oplost?


Voor tienermeiden een herkenbaar verhaal, met genoeg spanning om ook jongens te boeien.


Nele Neuhaus
(1967) is bekend van haar thrillers voor volwassenen en de paardenserie 'Charlottes droompaard'.
De omslag voelt aan als een paardenvel, lekker zacht. Een leeslint maakt de fraaie uitgave helemaal af.


ISBN 9789025113261| Hardcover | 288 pagina's | NUR 284 | Uitgeverij Holland | maart 2016
Vertaald uit het Duits door Marieke Hoogland | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 4 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER