jeugd 13-15 jaar

Amanda Howells

Een zomer om nooit te vergeten
Amanda Howells


Een boek om nooit vergeten! Nou ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar het is een heerlijk boek, om lekker mee weg te zwijmelen, terwijl het zeker geen ‘nietsig’ boek is.


Mia is een tiener van zestien. Ze verheugt zich op de vakantie. Na twee jaar waarin ze niet op vakantie gingen omdat haar vaders werk voorging,  gaan ze weer naar het zomerhuis waar ze vast een heerlijke zomer met haar nichtje Corinne zal hebben. Maar het valt tegen. Corinne heeft niet veel aandacht voor haar, ze gaat blijkbaar liever om met zus Beth, en vriendin Gen. Zij vormen een trio van superslanke mooie meisjes, die zich alleen druk maken over hun uiterlijk, over feestjes en over jongens. Ze laten Mia, die absoluut niet zo’n meisje is, links liggen, als blijkt dat Mia ook geen pogingen doet om net te doen als zij. Nou ja, Mia probeert het wel, even, maar het voelt niet echt. Zo is ze niet. En ze gaat haar eigen gang.
Dat valt vies tegen. Er broeit iets tussen de volwassenen, bij Tante Kathleen en oom  Rufus, en haar eigen ouders. Er hangt een spanning en Mia vangt wel eens wat op. Wat is er met hen aan de hand?
Maar daar wil ze zich niet mee bezig houden, de volwassenen zoeken het maar uit, en die meiden, nou ja, dan maar op het strand hangen, ze overleeft ze zomer wel.
Gelukkig ontmoet ze Simon, een jongen over wie ze nare dingen gehoord had van de meisjes, maar die niet zo’n losbol is als de andere jongens. Ze passen bij elkaar. En terwijl haar nichtjes steeds meer de beest uithangen, sluipt Mia ’s avonds uit het raam om stiekem met Simon langs het strand te wandelen, en te zwemmen.


Amanda Howells boek is een fantastisch mooi boek, omdat het romantisch is, zonder vulgair te worden. Het geeft een beeld van een stel pubers, die niet de leeghoofden willen zijn die de anderen lijken te zijn. Voor wie niet uiterlijkheden en status het belangrijkste zijn in het leven.
Een meisje en een jongen die samen praten over hun gevoelens, maar ook over wetenschap, en over geloof, over de dingen die jongeren bezighouden.  Het verhaal van een strijd tegen de volwassenen, die voor hem hun leven willen uitstippelen, terwijl ze zelf nou niet echt goed bezig zijn, uitzonderingen daargelaten. Het verhaal van een onvergetelijke zomer, waar geen einde aan mag komen. Helaas gebeurt dat toch...


Een aanrader, ook voor de jongeren zoals die in dit boek beschreven worden. Er is meer in het leven dan feesten.
Moge Amanda Howells nog veel van dit soort mooie boeken schrijven!


‘Misschien deed William daarom zo raar onvriendelijk tegen ons. Hij mompelde alleen een heel korte begroeting en gedroeg zich daarna ijzig, zelfs tegen oom Rufus. Was het omdat mijn oom zijn arme familieleden had meegenomen naar de club? Beeldde ik het me in, of staarden de andere mensen naar mijn oom en naar ons? Hadden we iets verschrikkelijks gedaan?
Zoals het verkeerde merk bootschoen dragen?’


ISBN | 9789026128820 | paperback 287 pagina's | Fontein | mei 2011
Vertaald door Sofia Engelsman Vanaf 13 jaar

© Marjo, 2 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER