jeugd 13-15 jaar

Mark Frost

http://bymarkfrost.com

 

hspace="15"Een onwaarschijnlijke vijand
Deel 3 van De Paladijnse Voorspelling
Mark Frost


Will kan zich bijna niet meer voorstellen dat hij eens een gewone tiener was. Sinds zijn ouders zijn ontvoerd, is alles veranderd. Op zijn nieuwe school, het Centrum, is Will tot de ontdekking gekomen dat er iets vreemds met hem aan de hand is. Hij kan warmte detecteren en zich ongekend snel voortbewegen. Tijd om van de schrik te bekomen, is hem niet gegund. Het Centrum lijkt contacten met een buitenaardse levensvorm te onderhouden. Will maakt onderdeel van iets groters uit, iets dat hij nauwelijks kan bevatten.


Ook Wills vrienden Ajay, Nick en Elise beschikken over bijzondere krachten. Ajay is bovenmenselijk intelligent, Nick is supersterk en Elise kan gedachten en beelden in iemands hoofd projecteren. Ook kunnen Nick en Elise zonder hardop uitgesproken woorden met elkaar praten. In een wereld waarin de muren oren lijken te hebben, komt dat bijzonder goed van pas. Will en zijn vrienden zijn constant op hun hoede. Nadat ze tot de ontdekking zijn gekomen dat hun vriendin Brooke in werkelijkheid een giftige spion is, vertrouwen ze vrijwel niemand meer.


Nog niet zo lang geleden hebben Will en zijn vrienden ontdekt dat de inwoners van de wereld Nooit-Bestaan het op de aarde hebben voorzien. Een geheim genootschap steunt hun snode plannen. De leden van het genootschap zijn meedogenloos en proberen een slaatje uit het hele gebeuren te slaan. Zo beschikt het genootschap inmiddels al over heel wat buitenaardse technologieën. Tot Wills grote afschuw heeft hij ontdekt dat Franklin Greenwood, de grootste slechterik van allemaal, zijn opa is.


Will besluit het spelletje mee te spelen. Hij zoekt zijn grootvader regelmatig op en doet net of hij aan zijn kant staat. Greenwood reageert enthousiast op de toenaderingspogingen van zijn kleinzoon en wordt steeds loslippiger. Terwijl Will steeds meer informatie over het Nooit-Bestaan en de buitenaardse technologieën verzamelt, beraamt hij samen met zijn vrienden, in het grootste geheim, een reddingsmissie. Zijn beste vriend Dave is in handen van de vijand gevallen. Hij bevindt zich ergens in het Nooit-Bestaan. Dave slaagde er enige tijd in belangrijke boodschappen aan Will door te geven maar nu is het stil. Is Dave nog wel in leven?


Will is een trouwe vriend en hij is niet van plan Dave aan zijn lot over te laten. Dat Dave niet menselijk is, doet er niet toe. Een vriend is een vriend. Ook Ajay, Nick en Elise zijn bereid te helpen. Ze beseffen inmiddels allemaal dat ze niet zomaar over bijzondere krachten beschikken. Hoewel ze hun angst nauwelijks kunnen onderdrukken, besluiten ze allemaal om met Will mee naar het Nooit-Bestaan te reizen. Ze beseffen maar al te goed dat ze hun levens op het spel zetten. Wat ze in het Nooit-Bestaan te wachten staat, weten ze niet. Wat ze wel weten is dat ze Franklin Greenwood en zijn levensgevaarlijke kornuiten moeten trotseren. Ze kunnen namelijk alleen via het hol van de leeuw naar de andere wereld reizen.


Een onwaarschijnlijke vijand is het derde en laatste deel van de reeks De Paladijnse Voorspelling. Het verhaal gaat verder waar het in het tweede deel ophield. Omdat het om een fantasyverhaal vol ongewone gebeurtenissen en personages gaat, duurde het even voor ik vat op het verhaal kreeg. Ik wist niet meer precies wat er allemaal in het tweede deel was gebeurd. Uiteindelijk kreeg ik toch de smaak te pakken, vooral omdat het verhaal iets heel eigens heeft.


Er zijn heel wat fantasyverhalen over jongeren met bijzondere krachten, vreemde werelden en griezelige monsters. Toch is Mark Frost erin geslaagd een unieke setting te creëren. Het verhaal wordt steeds spannender en de krachten van de personages verdiepen zich. Wie of wat is verantwoordelijk voor hun bijzondere gaven? Kunnen Will en zijn vrienden de waarheid wel aan? Heel fijntjes heeft de auteur een mooi en actueel moraal in het verhaal verwerkt. Ik hoop dat de jongeren die deze reeks lezen, de boodschap oppikken. Soms lijken fantasie en realiteit immers verdacht veel op elkaar.


ISBN 9789045208503 | paperback | 367 pagina's | Karakter Uitgevers |december 2016
Vertaald door Corry van Bree
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 7 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"De ondergrondse orde
Deel 2 van De Paladijnse Voorspelling
Mark Frost

Will West heeft een heftige tijd achter de rug. Zijn ouders zijn ontvoerd en vermoedelijk dood. Zelf heeft hij de gruwelijke gebeurtenissen die plaatsvonden ternauwernood overleefd. Will heeft zich de afgelopen maanden verdoofd gevoeld. Hij kan nauwelijks geloven wat hem en zijn familie is overkomen. Ook de vrienden die hij op het Centrum, zijn nieuwe school, heeft gemaakt, zijn niet gespaard gebleven. Zij kampen met dezelfde angstige gevoelens als Will. Will heeft bovendien ontdekt dat zijn ouders een geheim voor hem verborgen hielden. Een geheim dat Will een identiteitscrisis heeft bezorgd. Hij durft het niet met zijn vrienden te delen.

Will en zijn vrienden hebben nooit geweten dat er zoiets als het Nooit-Bestaan is. Een bovennatuurlijke wereld die het op onze aarde heeft voorzien. Een wereld vol monsters die op het punt staan de aarde over te nemen. Will vermoedt dat een geheim studentengenootschap, die zichzelf de Ridders van Karel de Grote noemen, er meer over weet. Er is iets vreemd met ze aan de hand. Iets duisters.

Tot hun grote schrik hebben Will en zijn vrienden ontdekt dat ze bijzondere, unieke krachten bezitten. Will zelf kan onder andere warmte detecteren, Ajay is een menselijke encyclopedie terwijl Nick enorm sterk is. Elise kan beelden in iemands hoofd projecteren en via haar gedachten met Will praten. Zij en Will voeren hele gesprekken zonder dat iemand het merkt of hoort. Brooke lijkt niet over bijzondere gaven te beschikken. Behalve dan dat ze bijzonder mooi is, aldus Will. Hij is tot over zijn oren verliefd op haar. Maar… ook Elise vindt hij wel erg leuk.

Will vermoedt dat de Ridders de sleutel tot de mysterieuze gebeurtenissen vormen. Hij wil bovendien graag nog eens in de grotten onder het kasteel dat zich vlak bij de school bevindt kijken. Helaas wordt het luik dat toegang tot de grotten geeft, goed bewaakt. Men zit duidelijk niet op pottenkijkers te wachten. Will verzint een list. Hij duikt “toevallig” tegelijk met de kasteeleigenaar bij de plaatselijke kapper op. Een praatje blijft niet uit en Will weet een vakantiebaantje op het kasteel te bemachtigen. Hopelijk lukt het hem om de omgeving van het kasteel, en het kasteel zelf, zo onopvallend mogelijk te verkennen. Will merkt al meteen dat de butler zijn aanwezigheid niet erg op prijs stelt.

Al snel trekt een vreemde foto de aandacht van de jongeren. Het is een foto uit 1937 en het is tijdens een bijeenkomst op het kasteel genomen. Tijdens een verkenningstocht door het kasteel, stuit Will op het vertrek waar de foto is genomen. Wat deed de toenmalige vicepresident in het kasteel? En hoe kan het dat er twee wel heel bekende gezichten op de foto staan? Gezichten van mensen die de tieners maar al te goed kennen. Mensen die sinds 1937 nauwelijks ouder zijn geworden…

De ondergrondse orde is het tweede deel van een trilogie. Het eerste deel heb ik niet gelezen en dat had ik beter wel kunnen doen. Ik kwam maar moeilijk in het verhaal. Er is voorafgaand aan dit deel enorm veel gebeurd en ik tastte behoorlijk in het duister over de precieze gebeurtenissen. De auteur verwijst wel regelmatig naar het vorige deel maar toch kon ik het verhaal niet helemaal volgen.

Wie netjes bij het eerste deel – De Paladijnse voorspelling - begint, zal beter over het boek kunnen oordelen. Ondanks mijn verwarring heb ik het boek echter met plezier gelezen, hoewel ik het niet bijzonder origineel vind. De ondergrondse orde is uitgebreid, spannend en mysterieus. Te uitgebreid om bij deel twee te beginnen. Will heeft behoorlijk wat aan zijn hoofd maar dat weerhoudt hem er niet van om op twee meisjes tegelijk verliefd te worden. Het staat hem niet netjes dat hij beide meisjes aan het lijntje houdt. Zal hij zijn leven nog beteren?

Auteur en scenarioschrijver Mark Frost bouwt de spanning goed op en laat het verhaal met een flinke cliffhanger eindigen. Het derde deel kan wel eens het spannendste deel van deze trilogie worden. Ik ben stiekem toch wel enigszins benieuwd naar de afloop van dit verhaal. Zal de auteur het niet te ingewikkeld maken?

ISBN  9789045210346 | paperback | 373 pagina's| Karakter Uitgevers | februari 2016
Vertaald door Karin Pijl en Hanneke van Soest
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 16 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER