jeugd 13-15 jaar

Tanja de Jonge

http://www.tanjadejonge.nl

 

altTijdrovers
Tanja de Jong


‘Wij helpen mensen die spijt hebben van een bepaalde gebeurtenis in hun leven.’


Zijn moeder vraagt haar dertienjarige zoon Siem om een keertje niet te gaan voetballen op woensdagmiddag. Ze moet onverhoopt weg en zijn zusje Marit is pas tien, die wil ze liever niet alleen laten.
Siem moppert. Oppassen! Bah. Maar hij belooft het.
Toch spreekt hij die woensdagmiddag af met Marit dat ze ieder hun eigen gang zullen gaan, en ruim voordat hun moeder terug zal zijn, de boel zo inrichten dat het net lijkt alsof ze gezellig saampjes films hebben zitten kijken, met chips en al er bij. Marit vindt het prima, die had ook zo haar eigen plannetjes. Dus gaat Siem lekker voetballen met zijn vrienden.
Daar krijgt hij gruwelijk spijt van, want als mam thuiskomt, is Marit er nog niet. Als zijn vader thuiskomt en ze er nog niet is, doen ze een belrondje langs de vriendinnen, in de verwachting dat ze de tijd vergeten is en zo wel zal komen.
Maar Marit komt niet.
Siem voelt zich vreselijk schuldig. Hij had op moeten passen immers!
Hij slaapt erg onrustig en is om zes uur al op. Hij besluit te gaan zoeken. Er waren mensen die zijn zusje gezien hadden, op die plekken zal hij eens rondkijken. Maar het is vreemd: als hij tegen zijn moeder zegt dat hij weg gaat, reageert ze slaapdronken - hoe kan ze zo rustig slapen als haar dochter weg is? - en zegt dat Marit gewoon in bed ligt.
Siem weet wel beter. Ze droomt, dat moet het zijn.


Het boek heeft de titel ‘ Tijdrovers’, maar daarmee heb je nog geen idee wat de verwikkelingen zullen zijn waar Siem mee te maken krijgt.
Hij maakt kennis met Jillus Spackman en diens zus Lena, die een blijkbaar goedlopend bedrijfje hebben. Maar nu is er iets mis gegaan, en zij hebben Siem net zo hard nodig als hij hen.
Het is een wonderlijk gegeven, tijd terugdraaien en opnieuw beleven. Het draait om wormgaten, deeltjesversnellers en nanotechnologie, maar wordt gelukkig geen technisch verhaal wordt, ik zou er niets van begrijpen. Dat kan aan de andere kant ook iets zijn waar een wèl geïnteresseerde lezer zich aan stoort: dat dit weinig uitgewerkt wordt.
Maar de kern – wat gebeurt er als je een bepaalde periode in je leven opnieuw kan  beleven – is intrigerend.
Jammer dat het niet kan... of misschien ooit?


ISBN 9789025112394|hardcover| 160 pagina's| Holland | juli 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo,  25 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER