jeugd 13-15 jaar

Paul Kustermans

Tussen droom en daad


Voorin het boek staat een waarschuwing aan de lezer: als dit boek jou zegt wat de woorden ervan zeggen, dan zegt het niet wat ik bedoelde toen ik ze schreef.
"We zijn alleen thuis. Ik heb lang gewerkt aan een taak, maar nu kijk ik in de woonkamer tv. Gitte heeft haar haren gewassen. Ze hangen in lange, natte slieren tot op haar schouders. Ze staat naast me. "Goeie avond, Wolf." "Goeie avond, zusje. Ik blijf nog even op."
"Sluit je de deuren, Wolf?"
Ze glimlacht naar me. "Ja, zusje"
Dan de vertrouwde geluiden: haar slaapkamerdeur, de hor. En daarna de stilte van het huis. "


Dit stukje tekst komt steeds terug, in verschillende vormen, in het raadselachtige boek van Kustermans.


Het verhaal gaat over een jongen, die geïntereseerd raakt in meisjes maar die aandacht richt op zijn zus. Als Gitte zelfmoord pleegt, geeft hij zichzelf de schuld, ook al ontdekt hij dat er meer mensen rondlopen met schuldgevoelens.
In een soort droom gaat hij terug in de tijd, en beleeft een raadselachtig avontuur, waarin hij alles weer goed maakt. Hij is bevrijd van het schuldgevoel, en wordt verliefd op een ander meisje. Het einde van het boek is zoals het begon...

Als ik de waarschuwing voor in het boek ter harte neem, dan geloof ik niet dat Wolf zich vergrepen heeft aan zijn zus, maar op tijd zijn gevoelens in een andere richting kanaliseert... 


Maar je kan dit boek ook heel anders opvatten. Lastig. Maar wel mooi.


ISBN 90-6822-238-4, 128 pagina's, Uitgeverij Clavis, 1993, Hasselt

© Marjo

Reageren? Klik hier!

 

De voorspelling


Het is een zeer romantisch verhaal tegen de achtergrond van de Napoleontische oorlogen.

Rutger, graaf van Coudenberghe, is ritmeester in het leger van Napoleon. Hij trekt op tegen Rusland, in de beruchte veldslag van 1812 die een ramp werd voor duizenden soldaten, zowel aan Russische kant als in het Franse leger. Hij wordt gevangen genomen en ingekwartierd in het huis van een Russische notaris. Die notaris heeft een mooie dochter, een meisje van 15, en Rutger wordt verliefd. Als de notaris sterft en het meisje alleen achterblijft trouwt hij met haar en neemt haar mee naar Vlaanderen. In huize van Coudenberghe ziet ze Rafaël, de jongere broer van Rutger, en opnieuw staan er harten in vuur en vlam..
Na de mislukte veldtocht wordt Napoleon verbannen en Europa wordt opnieuw verdeeld. Daarbij wordt Vlaanderen een deel van Holland, onder Willem van Oranje. Rafaël is soldaat in het leger van Oranje, maar Rutger blijft Napoleon trouw..en die keert terug uit zijn verbanning.


Een jeugdroman met een onbereikbare liefde en een onontkoombaar noodlot en dat tegen een historische achtergrond. Je leest het in één ruk uit!


ISBN 9059081242 | Hardcover | 196 pagina's | Davidsfonds Infodok | 20 september 2004
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 27 december 2005

Reageren? Klik hier! 

 

Voorbij de regenboog


Historische jeugdroman. Het speelt in de tijd van de Spaanse overheersing, de tijd van de inquisitie, de strijd van de katholieke Spanjaarden tegen de ketters.


1566, vooravond van de Beeldenstorm.
In een klein dorp bij Antwerpen woont Ruben, met zijn moeder, zusje en broertje. Hun vader is als soldaat naar de oorlog gestuurd, ze weten niet of hij nog terug komt. De landheer wil natuurlijk toch zijn pacht, en omdat Rubens moeder een mooie vrouw is, heeft hij wel een voorstel. Maar ze wil er niets van weten, ook al weet ze dat ze nu aangeklaagd zal worden als heks.
Zo gebeurt het: het gezinnetje wordt opgebracht, omdat 'de heks' moet branden. Onderweg weet Ruben te ontsnappen, en hij zal de anderen nooit meer terug zien. Eenzaam en hongerig zwerft hij door de straten van Antwerpen.
Tot hij een man aanspreekt die zijn lot zal bepalen. Het is de meesterschilder Boecke. En Ruben heeft een talent, hij kan fantastisch tekenen. Als de meester dat ontdekt, mag Ruben meteen zijn leerling zijn. Maar een van de anderen is jaloers. Zo erg dat hij als hij zijn kans schoon ziet, Ruben verraadt. Opnieuw moet hij vluchten. Maar dit keer is hij niet alleen. Zijn metgezel is het meisje, Syrah, dat hij pas ontmoet heeft. Zij is mooi, en rijk, en ze weet waar ze naar toe moeten vluchten..maar waarom ze eigenlijk vlucht, dat heeft ze Ruben niet verteld.
Dit spannende verhaal over een ontluikende liefde wordt verteld tegen een grimmige achtergrond, want vanwege de Spaanse overheersing is het nergens veilig.
Dit is een heel prettige manier om een geschiedenisles te krijgen...


Paperback | 233 Pagina's | Manteau Jeugd 2007 ISBN10: 9022321975 | ISBN13: 9789022321973 Vanaf 13 jaar

© Marjo, oktober 2007

Reageren? Klik hier!